Busrit naar school is ware lijdensweg voor Marie (13): “In drie weken nog maar één keer gelukt om school te bereiken met bus”

Els en haar partner Joeri Lidou runnen een slagerij in het centrum van Wijnendale. “Bijna iedere morgen moeten we ons werk neerleggen en haar zelf naar school brengen”, zegt Joeri. © AF
Redactie KW

De 13-jarige Marie uit Wijnendale houdt elke ochtend haar hart vast voor haar busrit naar school in Kortemark. Aan de eerste halte rijdt de bus veelal gewoon door en de weinige keren dat ze tóch kan opstappen, maakt de chauffeur een omweg, waardoor ze haar aansluiting in Torhout mist. “Telkens als het misloopt moeten wij ons werk laten vallen om haar alsnog met de auto naar school te voeren”, zucht haar mama.

Na haar lagere schoolcarrière in het buitengewoon onderwijs, zette Marie op 1 september de grote stap naar het middelbaar. Ze koos voor het Margareta-Maria-Instituut (MMI) in Kortemark, een school die in principe vlot te bereiken is met het openbaar vervoer.

Om er te geraken moet Marie twee bussen nemen. Om 7.45 uur opstappen aan de Wijnendaalse kerk om vervolgens aan de Colruyt in Torhout over te stappen op de bus naar Kortemark. “Al bij al een half uurtje op de bus, wat heel goed te doen is”, zegt mama Els Vanhoutte.

Overvol

Maar wat op papier een fluitje van een cent lijkt, blijkt in de praktijk een ware lijdensweg. “Marie gaat te voet naar de bushalte aan de Wijnendaalse kerk. Daar rijdt de bus veelal gewoon door omdat die overvol zit. Of de chauffeur slaat een straat verder in zodat hij die halte niet moet passeren. En als hij al eens stopt en er kan niemand meer bij, maant de chauffeur de jongeren niet aan om wat door te schuiven.”

“Hij blijft zitten tot we het opgeven, terug naar huis keren en de auto nemen. Er is ’s ochtends maar één bus die de omweg maakt via Wijnendale. Misschien moet deze bus er rekening mee houden dat er aan de kerk ook nog kinderen zijn die graag op school geraken.”

Omweg

Wanneer Marie er een zeldzame keer tóch in slaagt om op te stappen in Wijnendale, is ze nog niet zeker van aankomst aan het MMI. “In Torhout moet ze afstappen aan halte Gitsstraat ter hoogte van de Colruyt om daar dan de bus te nemen die van het Torhoutse station naar Kortemark rijdt”, vervolgt mama Els.

“Ze heeft zeven minuten de tijd voor die overstap. Maar de bus laat die halte gewoon links liggen en maakt een grote omweg via de Vredelaan en de Rijselstraat naar het station. Dat is nochtans niet zijn normale route. Door die omweg mist Marie de bus die vertrekt aan het station. Ook dan moeten wij haar met de auto gaan oppikken en naar Kortemark voeren.”

Werk in slagerij laten liggen

Els en haar partner Joeri Lidou runnen een slagerij in het centrum van Wijnendale. “Bijna iedere morgen moeten we ons werk neerleggen en haar zelf naar school brengen”, zegt Joeri.

“In drie weken tijd is Marie er maar één keer in geslaagd om met de bus haar school te bereiken. Nochtans betaalden wij 200 euro voor een abonnement. Marie vertrekt hier elke ochtend met een bang hart. Twee bussen nemen is op zich al een hele uitdaging voor haar. We namen telefonisch en via mail contact op met De Lijn, maar een oplossing komt er maar niet.”

Volgens De Lijn liepen eerder nog geen klachten binnen over de bewuste bushaltes. “Maar dat betekent uiteraard niet dat er niets aan de hand is”, zegt woordvoerder Frederik Wittock van De Lijn.

“We zullen zeker nagaan waar het juist misloopt. In Wijnendale kan er sprake zijn van een capaciteitsprobleem of een mentaliteitsprobleem bij de chauffeur. We zullen ook de GPS-gegevens van de bus bekijken om na te gaan of er afgeweken wordt van het normale traject. We nemen dit alleszins ernstig.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier