Burgemeesters vervoersregio Brugge: “De Lijn moet meer personeel en budget krijgen”
In een brief aan Vlaams minister Lydia Peeters vragen de burgemeesters van de vervoersregio Brugge dat De Lijn meer personeel en budget krijgt: “De de vertraging van de invoering van het flexvervoer op het platteland geeft teveel problemen.”
Recent ging de nieuwe dienstverlening van het busvervoer in de vervoerregio Brugge, die bestaat uit lokale besturen Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke, in. Ondanks de ruime communicatiecampagne van de Lijn over de vernieuwingen in het aanbod verloopt de invoering van het nieuwe vervoersplan niet zonder problemen. De gemeenten uit de Vervoerregio Brugge kampen met tekortkomingen door het nieuwe vervoersplan van De Lijn.
Nadelen
Dat erkent ook Dirk De fauw, voorzitter van het Burgemeestersoverleg regio Brugge: “Sommige lokale besturen in de vervoerregio, met een hoofdzakelijk stedelijk karakter en klein buitengebied deden hun voordeel met het nieuwe vervoerplan. De openbaar vervoer gebruikers in gemeenten met veel platteland ondervonden meer nadelen.”
“De lokale besturen werkten samen met De Lijn en MOW de nieuwe vervoersplannen uit, maar waren hierbij gebonden aan het door Vlaanderen bepaalde budget en aan het nieuwe vervoersconcept met meer aanbod op drukke lijnen, en minder aanbod op minder bezette lijnen op het platteland.”
Vertraging
“De gemeenten signaleerden op voorhand naar Vlaanderen toe dat de vertraging van de invoering van het flexvervoer op het platteland problemen ging geven, en zagen hun vrees bewaarheid worden”, vervolgt Dirk De fauw. “We betreuren dat hierdoor de positieve elementen in het vervoerplan zoals een hogere frequentie op bepaalde lijnen overschaduwd worden.”
In een schrijven naar de Vlaamse minister minister voor Mobiliteit Lydia Peeters kaarten de burgemeesters uit de vervoersregio Brugge de soms problematische werking van het flexvervoer op het platteland aan. Bovendien vragen ze om bijkomende inspanningen om de personeelsbezetting op een normaal peil te brengen, zodat de dienstverlening in het algemeen en op het vlak van klachtenbehandeling verbetert. Tenslotte eisen ze meer budget voor nieuwe bussen en de betere uitwerking van het vervoersnetwerk.
Afhaken
“De lokale besturen waarderen de vlotte aanspreekbaarheid van De Lijn, en de grote inspanningen van de Vlaamse Vervoersmaatschappij om binnen de beperkingen van het opgelegde kader naar oplossingen te zoeken. We hopen dat reizigers niet zullen afhaken en ze het openbaar vervoer zullen blijven nemen, zodat het aanbod niet verder afkalft”, aldus de voorzitter van de burgemeesters uit de regio Brugge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier