Ariane overhandigt petitie over De Lijn aan Bredense burgemeester: “Nieuw vervoersplan treft vooral schoolgaande jeugd en senioren”

Ariane Delaere mocht haar petitie overhandigen aan burgemeester Steve Vandenberghe en bevoegd schepen Christophe Vermeire. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Ariane Delaere organiseerde enkele weken geleden een enquête over het nieuwe vervoersplan van De Lijn. De Bredense mocht het resultaat ervan vorige week overhandigen aan burgemeester Steve Vandenberghe. “Opvallend was dat zowel ouderen als schoolgaande kinderen aangeven dat ze door de nieuwe regeling minder de bus nemen.”

Aan de bevraging over het nieuwe vervoersplan van De Lijn, die Ariane Delaere onlangs op touw zette, hebben uiteindelijk 224 Bredenaars en inwoners van de Oostendse Vuurtorenwijk deelgenomen. “Mijn enquête bevatte tegelijk een aantal suggesties. De belangrijkste was om de lijnen 4 en 2 opnieuw in een lus te laten rijden.”

Delaere stelde verder voor om de lijnen 4 en 2 zoals vroeger tot 20 uur en om het kwartier tot aan het Marie-Joséplein te laten rijden. Ze vroeg ook om de halte ‘Oesterbank’ te herbekijken en tijdens de schooldagen en op spitsuren opnieuw een bus door de Vicognewijk te laten rijden. “Met tien opstapplaatsen in plaats van de huidige twee in de Breeweg.” Tot slot stelde ze ook voor om een extra tramhalte aan de Breeweg te voorzien. “De tramhalte Bredene Duinen is voor velen te ver. Het zou ook voor een goede verbinding kunnen zorgen tussen de bus en de tram richting de Markt en het Staf Versluyscentrum.”

Vooral senioren en jongeren het slachtoffer

Dit laatste voorstel werd, zoals zowat al Arianes voorstellen, door jong en oud positief onthaald. “Uit mijn enquête is gebleken dat vooral senioren het slachtoffer van het nieuwe vervoersplan dreigen te worden. Ze voelen zich uitgesloten door De Lijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de jeugd. Ook zij voelen zich in de kou gezet. Heel wat jongeren gaven aan dat ze nu vaak te laat op school toekomen. Het meest verontrustende is dat veel van de deelnemers aan de enquête lieten blijken dat ze nu veel minder de bus nemen. Ouders geven aan dat ze hun kroost nu zelf met de auto naar school brengen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Op die manier worden onze wegen weer een beetje meer overbelast en schiet De Lijn zijn doel voorbij.”

Overhandiging

Ariane Delaere mocht haar petitie op vrijdag 27 oktober aan burgemeester Steve Vandenberghe en bevoegd schepen Christophe Vermeire overhandigen. “Ik kreeg bovendien de kans om mijn voorstellen aan een vertegenwoordiger van De Lijn voor te leggen. Heel wat Bredenaars vroegen me of dit allemaal wel iets zou uithalen. Deze week zit ik alleszins samen met de mobiliteitsambtenaar van de gemeente en ook de burgemeester beloofde me dat er zowel op korte als op lange termijn naar oplossingen zal worden gezocht”, besluit Delaere hoopvol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier