KTG Houtland vernieuwt infrastructuur: “Straks ons grote tornooi op heraangelegde velden”

Een overwegend jeugdige delegatie van tennisvereniging KTG Houtland. (foto JS)
Johan Sabbe

Het Koninklijk Tennisgezelschap Houtland heeft vijf belangrijke jaren achter de rug. In 2016 werd het gloednieuwe clubhuis geopend, in 2019 vierde de vereniging haar zestigste verjaardag diamant! en begin dit jaar werden de vier tennisvelden achter het Torhoutse domein De Warande heraangelegd. En nu, met start op 5 juli, wenkt het grote open tornooi.

“We hebben een periode van zware investeringen achter de rug”, zegt Nicole Devriese, die KTG Houtland al sinds 2009 met hart en ziel leidt. “Vooral de bouw van ons nieuwe clubhuis viel financieel niet te onderschatten. Maar ook de recente heraanleg van onze vier velden heeft een aardige stuiver gekost. Gelukkig konden we daarvoor rekenen op de financiële inbreng van de Houtland Tennisschool (HTS) onder de leiding van Valentijn Pattyn en Piet Himpe. We zijn hen daar uiteraard dankbaar voor.”

Corona stelt eisen

Van zondag 5 tot en met zondag 19 juli heeft het jaarlijkse open tornooi van de club plaats. In volle coronacrisis was het geruime tijd onzeker of het evenement wel zou kunnen doorgaan. Maar uiteindelijk is er dan toch groen licht gekomen, tot opluchting van Evelyne Desimpel, die met de assistentie van Nicole het tornooi telkens in goede banen leidt. Sowieso wordt het anders dan anders, want in de nasleep van het gevreesde Covid-19 moet er aan strikte regels voldaan worden.

“Sowieso dienen we het aantal inschrijvingen tot 300 te beperken om aan alle eisen inzake veiligheid te kunnen beantwoorden”, zegt Evelyne. “Wetende dat daar zo’n 150 dubbels tussen zitten, zullen we al bij al toch maximum 450 tennissers kunnen begroeten. Misschien verandert het straks in extremis nog, maar momenteel mogen we de kleedkamers niet openstellen, wat het er uiteraard niet eenvoudiger op maakt.”

“Ons clubhuis is wél weer open, maar we dienen de tafels voortdurend te ontsmetten en aan te dringen op afstand houden. Ook zullen we bepaalde looplijnen op ons domein uittekenen die gerespecteerd moeten worden. Voorts vragen we de mensen om zo weinig mogelijk met klinkende munt te betalen. Cashless staat voorop. Een aderlating voor de clubkas is dat we geen speciale activiteiten tijdens het tornooi mogen organiseren, zoals anders onze pastamaaltijd en onze paella-avond. Ook van een prijsuitreiking zal er wellicht geen sprake zijn.”

“Gelukkig zijn onze sponsors ons na corona trouw gebleven”, vult Nicole aan. “Voor het eerst hebben we het trouwens over het AD Delhaize-tennistornooi. Mochten we geen handelaars meer bereid vinden om met geld over de brug te komen, dan zou het erg moeilijk worden om een groot tornooi als dit op poten te blijven zetten. Daar moeten we eerlijk in zijn.”

Heraanleg broodnodig

Bij regenweer mogen Evelyne en Nicole met hun wedstrijden uitwijken naar de indoorhal van TC De Koddaert, die andere Torhoutse tennisclub. “We zijn daar erkentelijk voor”, zeggen ze. “Onze vier velden zijn nu wel volledig vernieuwd, maar bij slecht weer kunnen we ze uiteraard niet gebruiken. Die heraanleg was trouwens broodnodig. De oude velden dateerden intussen al van 1982. Na bijna 40 jaar hadden ze behoefte aan vernieuwing.”

De tennisvereniging vraagt de deelnemers aan het tornooi om niet lang te wachten met inschrijven, want het maximum aantal zou weleens snel bereikt kunnen zijn. Inschrijven gebeurt via de website van Tennis Vlaanderen.

Gestart met priester

Tennisgezelschap Houtland werd in de zomer van 1959 opgericht met Raymond De Wandeler als eerste voorzitter. Die zou de club tot begin 1972 leiden.

“De échte grondlegger van onze vereniging kwam echter vanuit een verrassende hoek, zeker voor de jaren vijftig”, duikt Nicole Devriese de geschiedenis in. “Het was medepastoor José De Prest, de eerste kapelaan van Maria-Assumpta, die de aanzet gaf. Hij bleef tot 1966 priester in Torhout. Hij was dol op tennis en schreef in juni 1959 de notabelen van de stad aan met de vraag of ze geïnteresseerd waren in de oprichting van een tennisclub. In die jaren was de tennissport nogal elitair en vooral een mannenzaak. Iets voor heren van stand dus.”

Medepastoor De Prest, die in de Brugse club De Witte Beer had leren tennissen, vond gehoor. Amper een dikke maand later werd TG Houtland al opgericht. Op een stuk grond achter het parochiale domein De Warande in de Aartrijkestraat werden er twee speelvelden aangelegd en een eenvoudig clubhuis gebouwd. Pas in de loop van de jaren zou dat aantal velden verdubbelen tot vier.

Eerste voorzitter Raymond Dewandeler werd in 1972 opgevolgd door Pol van Eygen en die achtereenvolgens door Etienne Vandosselaere, Antoon Depondt, Oscar D’Hulster, Willy Bartholomeus, Carlos Marrécau, Henri Pollefeyt, Guy Depondt, Patrick Daenens, Paul De Cloedt, Patrick Bostoen en uiteindelijk Nicole Devriese.

Opleiding van de jeugd

“Toen ons nieuwe clubhuis in de plaats van het vroegere houten chalet is gekomen, hebben we een flinke stap vooruit gezet”, aldus Nicole. “We zijn vooral trots op de gemoedelijke sfeer in onze club. En op de degelijke opleiding van de jeugd door de Houtland Tennisschool. We doen er alles aan om de kinderen op een speelse manier warm te maken voor onze mooie sport. Van 1 tot en met 9 augustus is er trouwens ook een jeugdtornooi voorzien.”