Tijdstafel toont geschiedenis van Oudenburg

De tijdstafel werd vandaag voorgesteld door burgemeester en schepenen, conservator Wouter Dhaeze en Rik François, ontwerper en maker van de tafel. (foto LIN)
Redactie KW

Vanaf woensdag 17 juli is in het Romeins Archeologisch Museum een nieuwe toeristische troef te bezichtigen. De tijdstafel zal er precies 100 dagen opgesteld blijven, tot vrijdag 25 oktober wanneer in het museum een laatavondopening plaatsvindt van 17 uur tot 22 uur.

De tijdstafel, een idee van Jean Luc Meulemeester, die nu afgewerkt werd door archeoloog en conservator ad interim Wouter Dhaeze en zijn ploeg, toont fragmenten van het rijke historische verleden van Oudenburg.

De tafel werd ontworpen en gemaakt door Rik François die al 35 jaar in dienst is bij de stad en voor de dagelijkse werking van Ipso Facto instaat. De tijdslijn begint met werktuigen in silex uit het derde millennium voor Christus en eindigt met de vliegtuigcrash in Roksem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 november 1941 stortte op de hoek van de Zeeweg en de Oude Brugseweg een vliegtuig neer waarin onder meer Douglas Markall het leven liet. Een foto van het ongeval en de overall van de militair sluiten de tijdstafel af. Mooie stukken tussenin zijn onder meer het bronzen borstbeeld van kunstschilder Louis Clesse, een schilderij van de Oudenburgse burgemeester August Constandt, een eetservies met afbeelding van het logo van de stad, opgegraven stukken uit de Romeinse tijd…

De tijdslijn sluit aan bij het bezoek aan het RAM, maar kan ook apart gratis bezocht worden tijdens de openingsuren van het RAM. Het museum is op maandag gesloten.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier