‘Zwemfestijn van 1001 meter’ al voor 40ste keer in De Valkaart

De jeugd bij Zwemclub Valkaart Oostkamp kijkt uit naar het komende zwemfestijn. © ACR
Redactie KW

Zwemclub Valkaart Oostkamp organiseert op zondag 10 maart de veertigste editie van het ‘Zwemfestijn van 1001 meter’. “We zijn geen competitieclub. Het is voor ons een moment dat we op een recreatieve manier toch een beetje aan competitie doen.”

Het was de toenmalige trainer Patrick Hillewaert die in april 1981 op het idee kwam om binnen Zwemclub Valkaart Oostkamp (ZVO) iets nieuws te proberen, een Zwemfestijn van 1001 meter. Sinds die eerste keer had het onafgebroken plaats, uitgezonderd de twee brandjaren 1992 en 1993 in De Valkaart, en later ook nog eens de twee coronajaren 2020 en 2021. Op zondag 10 maart heeft zo de veertigste editie plaats.

Het concept blijft een traditie en ongewijzigd. “De afstand zwemmen of zwemmen tegen de tijd, alles is mogelijk in het gemeentelijke zwembad De Valkaart. Deze sport-voor-allen zwemklassieker richt zich zowel tot clubs als tot individuele zwemmers”, klinkt Patrick Hoorelbeke.

Trots aandenken

Elke zwemliefhebber kan zijn 1.000 meter afwerken met inschrijving vanaf 12 uur en er kan vrij gezwommen worden tot 16 uur. “Wil je comfortabel zwemmen, tracht de late namiddagspits te vermijden. De jeugd tot 14 jaar kan er ook aan brevetzwemmen doen. Je kan inschrijven voor een brevet van 400, 800 of 1.000 meter. Je zwemt je afstand en krijgt nadien je ISB zwembrevet en bijhorende badge. Iedere deelnemer ontvangt na afloop ook een aandenken en daar zijn ze wel heel trots op”, klinkt het.

Er zijn speciale trofeeën voorzien voor de snelste uit iedere leeftijdscategorie, jongens en meisjes, en voor de oudste en jongste deelnemers. “Wie weet is er, wegens het jubileum, voor sommige deelnemers een aangename verrassing weggelegd. De winnende ploeg ontvangt een wisselbeker. We sluiten dit jaar zoals gewoonlijk af met de altijd spectaculaire estafette met ploegen van maximum 10 deelnemers die 1.000 meter zwemmen in de aflossing. Daarna is er de gezamenlijke prijsuitreiking.” (ACR)

Voorinschrijven kan tot donderdag 7 maart via www.zvo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier