Zwembad Drogenbrood in Beernem helemaal klaar voor grote opening op 13 april

Steven Depoortere (sportdienst), Jacintha Lambert (zwemclub), Marthe Van Belle (sportdienst), Sven Dhaens (hoofdredder), Tamara De Pauw (sportfunctionaris), schepen van Sport Patricia Waerniers, burgemeester Jos Sypré. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Twee jaar na de eerste spadesteek voor de bouw van een nieuw zwembad aan de sportsite Drogenbrood is het gebouw klaar voor de officiële opening. Op zaterdag 13 april opent het bad zijn deuren en kan iedereen er komen proefzwemmen. Onze reporter kreeg eerder deze week al een rondleiding.

De werkmannen draaien hier en daar nog een lamp in het plafond en wat verderop wordt de vloer van het gloednieuwe zwembad opgeschuurd. Met man en macht wordt gewerkt om het gebouw klaar te krijgen voor de grote opening op zaterdag. “Maandag staan hier al de eerste zwemuren voor Beernemse scholen ingepland”, vertelt een apetrotse burgemeester Jos Sypré (CD&V).

Naast de scholen is ook de Beernemse zwemclub een van de grootste gebruikers van het zwemwater. “Wij keken reikhalzend uit naar de opening”, lacht voorzitter Jacintha Lambert. “We moesten een aantal jaren behelpen en uitwijken naar andere zwembaden in de buurt. Dat vereiste extra inspanningen van leden en ouders, wat een impact had op ons ledenbestand en woog op onze leden. We hadden ooit 380 leden, maar dat aantal zakte de laatste jaren. De voorbije weken schreven zich al honderd mensen opnieuw in met het zicht op het zwemmen in het nieuwe bad. We hebben ook eindelijk opnieuw een vaste stek, dat scheelt een hele hoop.”

Redders gezocht

Hoofdredder Sven Dhaens is al een aantal maanden in dienst. De voorbije weken werkte hij hard aan de voorbereidingen op de officiële opening. “Het is een verademing dat we nu echt kunnen starten”, vertelt hij. “Tot nu focuste ik vooral op bestellingen, noodprocedures en onze werking. Ik ben blij dat we nu kunnen focussen op het zwemmen zelf.” In totaal zijn inmiddels negen redders aangeworven. “In een ideaal scenario hebben we 12 mensen in dienst, we zoeken dus nog mensen”, gaat Dhaens voort.

Het zwembad aan sportpark Drogenbrood heeft een groot 25-meterbad met acht zwembanen. Daarnaast is er nog een instructiebad van 12 bij 8 meter met beweegbare bodem. Voorts beschikt de infrastructuur nog over een tweetal peuterbadjes. Met de bouw van het zwembad is een investering van 11,7 miljoen euro gemoeid. Daarvan subsidieerde Sport Vlaanderen 800.000 euro.

Redders Walter Verbeeren, Sven Dhaens, Michiel Huyghe, Jasper Verbeke, Nick Kesteloot. (foto AVH)
Redders Walter Verbeeren, Sven Dhaens, Michiel Huyghe, Jasper Verbeke, Nick Kesteloot. (foto AVH)

“Dat dit een financiële strop rond de nek van onze gemeente is, kregen we vaak als kritiek te horen”, vertelt schepen van Sport Patricia Waerniers (CD&V).

“Maar wij maakten de politieke keuze om hierin te investeren. Zwemwater is voor ons een absolute prioriteit geweest en ondertussen zien we de impact en meerwaarde van dit project. Dit zwembad trekt mensen aan, heeft uitstraling en bezorgt deze sportsite een nieuw elan.”

Burgemeester Jos Sypré vindt het bovendien erg belangrijk dat kinderen van lokale scholen leren zwemmen in een lokaal bad. “Zwemmen als overlevingsvaardigheid is een kinderrecht. Het is een troef dat we dit in onze gemeente kunnen aanbieden. Dit was een werk van lange adem, want in 2008 was het idee voor de bouw er al. De cafetaria van de sporthal is op die manier gebouwd dat ze rekening hield met de komst van een zwembad.”

Open bad

De gemeente zette ook in op toegankelijkheid en voorzag in beide baden een trap waarmee ook minder mobiele mensen het bad kunnen betreden. “We zijn een zorggemeente en willen ons zwemwater voor iedereen toegankelijk maken”, vertelt Jos Sypré daarover.

Zwemmers kunnen in het zwembad Drogenbrood sporten met zicht op de atletiekpiste en het cyclocrossparcours. Ook treinreizigers van de verbinding Brugge-Gent zien het nieuwe bad in al zijn glorie. “Dit is een uithangbord en trekpleister voor onze gemeente. We beseffen dat we hier een prijs voor betalen, al betaalt zich dat op termijn meer dan terug. Bovendien is onze samenwerking met Farys heel goed. Zij ontzorgen ons op vele vlakken en daar zijn we hen dankbaar voor. Het hele schepencollege is enorm blij met het resultaat van dit project”, besluit de burgemeester.

Op zaterdag 13 april organiseert de gemeente een ‘Open bad’. Iedereen kan het gloednieuwe zwembad dan ontdekken en ook heel wat andere gemeentelijke diensten openen dan de deuren. Inwoners van Beernem kunnen gratis komen zwemmen en er is ook een urban run of een urban walk van 5,5 kilometer. Inschrijven kan op www.beernem.be/openbad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier