Zonnebeekse gemeenteraad discussieert over coronamaatregelen

Koen Descheemaeker. © gf
Redactie KW

De Zonnebeekse gemeenteraad kwam voor het eerst digitaal bijeen. Er waren discussies over de coronamaatregelen die meerderheid tegen minderheid werden goedgekeurd.

Het eerste punt over een verordening van de burgemeester voor digitaal vergaderen zorgde al meteen voor discussie. In de tekst stond vergadering achter gesloten deuren’. N-VA wilde dat niet goedkeuren omdat een raad openbaar moet zijn en de tekst insinueerde dat het een geheime zitting was. Raadslid Jens Six (N-VA) stelde voor na het afkeuren van het besluit van de burgemeester om het besluit van de gemeenteraadvoorzitter aan te nemen. De partij drong er ook op aan om bij een volgende digitale zitting ook een link te sturen naar de pers om een grotere transparantie te hebben.

Zonnebonnen

Veel heen-en-weergepraat ook over het toekennen van Zonnebonnen voor de ondersteuning van de plaatselijke economie. De meerderheid stelde voor elke inwoner van Zonnebeke een Zonnebon te schenken. Alleenstaanden en de eerste persoon in een gezin krijgen een bon ter waarde van 10 euro. Elk bijkomend gezinslid krijgt een bon ter waarde van 5 euro. Deze Zonnebonnen kunnen besteed worden bij de deelnemende handelaars. Op basis van het aantal huishoudens in onze gemeente, zal deze steunmaatregel de gemeente 86.495 euro kosten. De handelaren zullen geïnformeerd worden hoe zij aan deze actie kunnen deelnemen.

“Wij stellen voor om het schamele bedrag van 86.000 euro voor de Zonnebonnen op te trekken naar 500.000 euro. In al onze communicatie hebben we steeds gepleit om met bonnen van minstens 30 euro te werken. De reden is simpel: bonnetjes van 5 euro blijven massaal in de lade steken en worden voornamelijk uitgegeven in voedingswinkels die de gehele periode open mochten blijven”, als Koen Descheemaeker (N-VA).

“Met één Zonnebon zullen we onze lokale economie echt niet weer op de rails krijgen, evenmin zullen we onze inwoners hiermee voldoende ondersteunen. Met het college onderzoeken we waar we aanvullend op de maatregelen van de hogere overheid, maatregelen kunnen uitwerken om de verschillende doelgroepen op de beste manier te helpen. De impact van de coronacrisis dragen we de volgende jaren met ons mee. Wat N-VA voorstelt, is een uit de lucht gegrepen bedrag. De bedragen in de meeste omliggende gemeenten waar ze naar verwijzen liggen niet alleen lager, ze verwijzen ook naar coronamaatregelen in hun geheel”, aldus schepen van Financiën Koen Meersseman (#Team8980). “500.000 euro is helemaal niet uit de lucht gegrepen. Dat is een bedrag dat gebaseerd is op 100 euro per gezin. Dit is een haalbaar bedrag voor onze gemeente”, aldus Descheemaeker. InsamenSpraak stelde dan voor eventueel 300.000 euro te spenderen, maar alle voorstellen werden door de meerheid verworpen.

Sociaal coronafonds

N-VA stelde op de raad voor en sociaal Coronafonds op te richten waar mensen hun bonnetjes van 5 of 10 euro konden naartoe sturen. “Omdat het om dergelijke kleine bedragen gaat, menen wij dat veel mensen de bonnen in de lade zullen laten liggen. Het idee is dat mensen deze naar het ‘fonds’ kunnen sturen. Ook mensen die niet getroffen zijn door de crisis zullen graag hun bonnen bezorgen zodat mensen in een moeilijker situatie geholpen kunnen worden. Door het lage bedrag van de bonnetjes is een herverdeling van het beschikbare budget”, aldus N-VA.

Schepen Joachim Jonckheere (#Team) had heel wat bezwaren. “Het hele voorstel hangt met haken en ogen aan elkaar en lijkt eerder het resultaat te zijn van een plotse inval dan van een doordacht voorstel. Niets belet immers dat om het even wie een Zonnebon of een geldsom schenkt aan ‘t Zunnetje of aan een ander goed doel in onze gemeente. Er is bijgevolg geen enkele reden om een fonds op te richten met alle juridische en administratieve rompslomp van dien, voor iets wat nu al probleemloos mogelijk is en ook al gedaan wordt.”

Raadslid Koen Descheemaeker vond de reactie bedroevend. “Het is duidelijk dat nogal wat bonnetjes niet gebruikt zullen worden”, geeft hij zelf toe. “Hij gaat uit van het idee dat je je bonnen zelf kan bezorgen aan mensen die het nodig hebben. Dit is nogal paternalistisch en stamt uit vorige eeuwen: Beste Jozef, hierbij een bonnetje van 5 euro, je zult het wel beter kunnen gebruiken. Dit is echt ondenkbaar en onbegrijpbaar voor iemand die het OCMW aanstuurt!” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier