Zevendejaars Hotelschool Ter Duinen Koksijde wint Champagnewedstrijd

Naast de prestigieuze titel wint Adrien Bodarwé een driedaagse reis naar de Champagnestreek. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Gisteren overtuigde Adrien Bodarwé, leerling van het zevende jaar drankenkennis aan hotelschool Ter Duinen Koksijde, de 5-koppige jury om hem tot laureaat uit te roepen van de Belgische Champagnewedstrijd voor Belgische hotelscholen, editie 2019.

Gisteren overtuigde Adrien Bodarwé, leerling van het 7de jaar drankenkennis aan hotelschool Ter Duinen Koksijde, de 5-koppige jury om hem tot laureaat uit te roepen van de Belgische Champagnewedstrijd voor Belgische hotelscholen, editie 2019.

Leerlingen uit drie Vlaamse en drie Waalse hotelscholen hadden zich ingeschreven voor de prestigieuze wedstrijd. De finalisten werden beoordeeld op basis van een schriftelijke test op 40 punten en een mondelinge proef van 15 minuten op 60 punten. De juryleden waren niet de minsten: voormalige Belgische Champagne-Ambassadeur en wijnschrijver Peter Doomen, wijnjournalisten Simonne Wellekens en Muriel Lombaerts, chef en sommelier Glen Ramaekers van het Brusselse Humphrey chez Pias en Grégoire Van den Ostende, directeur van het Bureau du Champagne Benelux.

Leerkracht drankenkennis Patrick Vansteenkiste is bijzonder trots op Adrien, en weet perfect waarom net Adrien laureaat is geworden: “Eerst en vooral vind ik het straf dat Adrien, die afkomstig is uit Namen in Wallonië, ervoor heeft gekozen om te studeren in de hotelschool die is gelegen in de verste uithoek van het land. Hij is dan ook perfect tweetalig. Bij deze wedstrijd ging het hem niet alleen om de ‘slimste’ die theoretisch het meeste punten scoorde. De winnaar moest vooral een ambassadeur zijn die champagne promoot met passie, die mensen kan entertainen… Met zijn flamboyante Franse flair wist Adrien de jury helemaal in te pakken! Hij heeft niet alleen een hoog entertainmentgehalte, maar ook een enorme kennis wat champagne betreft.”

“Vorige week ben ik nog in de Champagnestreek geweest” vult Adrien aan. “De jury wilde niet alleen weten hoe ver je theoretische kennis over champagne reikt… Natuurlijk kan ik perfect uitleggen hoe champagne wordt gemaakt en ken ik alle Franse termen, maar je moet ook kunnen antwoorden op vragen over welke impact het klimaat heeft op de streek waar champagne wordt geproduceerd. Je mag niet met je mond vol tanden staan als mensen willen weten hoe champagneproducenten zich kunnen wapenen tegen de producenten van goedkope cava… Het was ook fijn om te horen toen de jury zei dat ze met mij konden lachen. Ja, ik voel me wel in mijn sas als ik mensen kan entertainen en tegelijk een beetje kennis over mijn passie kan bijbrengen. En ik was best wel trots toen ik bij het bezoek van koningin Mathilde haar mocht toespreken!”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier