“Zelfs de ingenieur voelde zich er niet veilig”: Oostkamps zwembad dicht door betonrot

De betonrot in het zwembad blijkt veel ernstiger te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. (foto GST)
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Het zwembad van Oostkamp werd vorige week met onmiddellijke ingang gesloten. De evolutie van de betonrot van de kuip gaat te snel, waardoor het te gevaarlijk was geworden om het zwembad nog open te houden. Intussen wordt naar oplossingen gezocht en zet men de voorbereidingen voor een nieuw zwembad verder.

Op maandag 27 mei kreeg het college van burgemeester en schepenen van Farys toelichting over de toestand van het zwembad. De betonrot van de kuip evolueert erg snel. Het is moeilijk in te schatten vanaf wanneer de situatie gevaarlijk wordt, dus werd voor de veiligheid van de zwemmers en het personeel beslist om het zwembad te sluiten vanaf 1 juni. Intussen worden er ondersteunende maatregelen uitgewerkt voor de zwemmers, scholen en verenigingen en worden de voorbereidingen voor een nieuw zwembad verdergezet.

“Intussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuw zwembad”

In 2023 deed Farys een extra inspectie, in functie van een bijkomende investering in de technieken. Tijdens de inspectie werd vastgesteld dat het einde van de levensduur van de technische installaties nadert. Daarom werd er een dossier opgestart voor de vernieuwing van de installaties, inclusief subsidieaanvraag. Maar vooraleer die investering van 550.000 euro te laten uitvoeren, wilde de gemeente ook nog een grondige betonanalyse.

Ernstiger dan gedacht

Tijdens de gemeenteraad van mei was iedereen al op de hoogte van de problemen met betonrot. Na een zeer grondige analyse van de zwembadkuip eind mei bleek echter dat de situatie veel ernstiger was dan men aanvankelijk dacht. In de inwendige betonnen structuur is veel meer betonrot aanwezig dan extern zichtbaar is. “Vooral aan de kant van de cafetaria is de kuip zeer ernstig beschadigd, in die mate dat de ingenieur die de metingen en analyse moest uitvoeren zich er zelf niet veilig voelde en snel weer de ruimte verliet. Dat zegt genoeg. Ik denk dat we als bestuur niets anders kunnen doen dan het zwembad sluiten, voor ieders veiligheid”, aldus schepen Els Roelof.

Oplossing zoeken

“Toen we vrijdagmorgen op de hoogte werden gebracht dat het zwembad met onmiddellijke ingang gesloten werd, kwam dat voor mij als een verrassing”, reageert Eva Roets, trainer van Zwemclub Valkaart Oostkamp. “Met de club zijn wij uiteraard zeer vaak aanwezig in het bad, maar gelukkig gebeurt dit net op het einde van het seizoen. We hebben nu tot september om samen met het gemeentebestuur naar een oplossing te zoeken. We hebben ook direct de belofte gekregen dat ze ons zullen ondersteunen bij extra kosten.”

“De snelheid van de achteruitgang heeft iedereen verrast, ook de technische experts”

Ook bij de vrije basisschool weten ze nog niet waar er volgend schooljaar kan gezwommen worden. “We zijn direct beginnen rondbellen om te horen waar er nog plaats is om onze zwemlessen te laten doorgaan. Het probleem is dat er alsmaar minder zwembaden zijn en tot nog toe hebben we nog geen concrete afspraken kunnen maken in de buurgemeenten. Natuurlijk sta ik wel achter de beslissing van de gemeente om in de eerste plaats aan de veiligheid te denken en het bad niet langer open te houden”, aldus Machteld Van Asbroeck, directeur van De Kiem.

Nieuw zwembad

“De snelheid van de achteruitgang heeft iedereen verrast, ook de technische experts”, verzucht burgemeester Jan de Keyser. “Intussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuw zwembad. Dat is een goeie zaak, maar biedt vandaag geen directe oplossing voor de zwemmers, zwemverenigingen en scholen in onze gemeente. Zij werden ingelicht en er wordt gezocht naar ondersteunende maatregelen. Het is de ambitie dat individuele zwemmers uit Oostkamp die in Beernem gaan zwemmen, dit zullen kunnen aan het basistarief van Beernem. De gemeente Oostkamp past dan het verschil met het tarief voor niet-Beernemnaars bij. We zijn hiervoor al in gesprek met de buurgemeenten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier