Zeebrugge kleurt rood inzake PFOS-vervuiling

Voortaan mag de Brugse brandweer geen fluorhoudend schuim meer gebruiken.© Davy Coghe
Voortaan mag de Brugse brandweer geen fluorhoudend schuim meer gebruiken.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond polsten diverse raadsleden naar met PFOS vervuilde gronden op Brugs grondgebied. Want Zeebrugge kleurt rood op de kaart. “Maar er is geen enkele reden tot paniek”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Zowel Andries Neirynck (Goen), Stefaan Sintobin (VB), Pol Van den Driessche (N-VA) als Jean-Marie De Plancke (Open VLD) toonden zich bezorgd: “We willen geen paniek zaaien, maar vragen exacte cijfers over de vervuiling. Welke stappen zij al ondernomen om na te gaan hoe groot de vervuiling is?”

Kanalen

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor het meten van de waterkwaliteit: “De Europese normen worden op de meeste plaatsen in Vlaanderen overschreden. De reden dat Zeebrugge rood kleurt, is omdat dit het enige meetpunt in de Brugse regio is. In het Schipdonkanaal en het Leopoldkanaal werden baarzen aangetroffen met te hoog PFOS-gehalte. De vervuiling is dus aangevoerd door die twee kanalen, er zijn in de haven geen vervuilende bedrijven.”

“Omdat onze brandweer fluorhoudend schuim gebruikt, zal onderzocht worden of de grond op de oefenterreinen in de twee kazernes vervuild is. Veiligheidshalve is een kleine perimeter rond de kazernes ingesteld, de buurtbewoners kregen een brief met de aanmaning om geen groenten uit eigen tuin en geen eieren van eigen kippen te eten. Inmiddels hebben we nu al een verbod ingesteld in het gebruik van dat vervuilend schuim, ook al verbiedt Europa dat pas over enkele jaren.

Vis

“Het consumeren van vis uit de twee kanalen wordt afgeraden. Er is ook een kleine kans op vervuiling in metaal-, textiel- en verffabrieken. De Openbare Afvalstoffenmaatschappij zal in juli een risicoanalyse verrichten en verkennend bodemonderzoek uitvoeren.”

“Tenslotte heeft de stedelijke milieudienst de waterkwaliteit van de reitjes, die deels gevoed worden door de Gentse Vaart, onderzocht. Die is goed, er mag zonder zorgen gezwommen worden aan de Coupure. De kans op vervuiling in de Damse Vaart is bijzonder klein. In het kanaal Brugge-Gent is het wel verboden om te zwemmen, het is trouwens onverantwoord om van de voetgangersbrug an de Brugeoise te springen”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier