Zedelgem zorgt voor troostplek aan Den Hoorn
Voortaan heeft de gemeente Zedelgem een troostplek aan Den Doorn. “Op het domein van de volkstuintjes kunnen mensen bezinnen, troost zoeken, bekomen van de gevolgen van de coronacrisis en steun vinden voor het verlies van hun dierbaren”, klinkt het. De plek kreeg mee vorm dankzij een samenwerking met Ferm.
Het was vrouwenbeweging Ferm die het concept van de troostplekken in Vlaanderen lanceerde. De campagne kreeg al navolging in tientallen steden en gemeenten en het aantal blijft groeien. De bedoeling van de troostplek is, zoals de naam al verraadt, om een bron van troost te zijn voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid.
Ook Zedelgem heeft nu dus zijn troostplek. “We kozen om die onder te brengen in ons ecologisch volkstuinpark Den Doorn”, begint schepen van Sociale Zaken Ellen Goes. “De troostplek is ingericht met een kunstwerk van onze lokale kunstenares en edelsmid Tine Demol uit Veldegem. Het kunstwerk bestaat uit een plaat cortenstaal met daarin het bekende citaat van rouwspecialist Manu Keirse: Loslaten is anders leren vasthouden. Voorts staat er een zitbank, een boom om lintjes in op te hangen, er zijn bloemen en er komt een troostpaneel.”
Bloemen in vier kleuren
De bloemen worden geplant door Ferm en zullen in het voorjaar bloeien. De bloemen in vier verschillende kleuren staan symbool voor de vier lokale afdelingen van deze vereniging die onze gemeente ten volle ondersteunen.
De troostplek moet een plaats zijn waar mensen kunnen bezinnen in de rust van de natuur. “De mensen kunnen hier in alle stilte bekomen van de gevolgen van de coronacrisis. Ze kunnen hier steun vinden voor het verlies van dierbaren”, vervolgt burgemeester Annick Vermeulen.
Gevolgen crisis
“De gemeente vindt het heel belangrijk om zeker ook aandacht te besteden aan het psychosociaal welzijn van de inwoners. Daar is nood aan en in het bijzonder bij mensen die tijdens deze moeilijke coronaperiode afscheid moesten nemen van een dierbare. Er is veel verdriet en onverwerkt verdriet omdat men geen afscheid kon nemen zoals in normale tijden en dit buiten de eigen wil om. Dit weegt zwaar door bij de mensen”, besluiten schepen en burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier