Zaterdag afscheid van Charlotte Gysel: “Ze was een bloem van een meisje”

Charlotte Gysel met haar twee hartsvrienden Dweight D'Haene en Amber Vandaele. © Repro Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Familie en vrienden nemen zaterdag in de Sint-Martinuskerk van Koekelare afscheid van Charlotte Gysel, die vrijdagavond om het leven kwam in een bijzonder zwaar en wraakroepend ongeval in Edewalle. Charlottes beste vrienden Amber en Dweight blijven verweesd achter. “Ongelooflijk dat we Charlotte nooit meer gaan zien.”

De begrafenis van Charlotte vindt plaats op zaterdag 5 oktober, om 10.30 uur in de Sint-Martinuskerk in Koekelare. De Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke is te klein voor de vele mensen die afscheid willen nemen van het graag geziene meisje.

Een belangrijke rol in de plechtigheid is weggelegd voor het nummer Por Que Te Vas (Waarom ga je weg, red.)van de Argentijnse ster Tini. “Dat liedje gaat over een geliefde verliezen”, zeggen Amber Vandaele (19) en Dweight D’Haene (18), die samen met Charlottes ouders de muziek voor de begrafenis kozen. “Het is dus nogal toepasselijk. Bovendien was het een van Charlottes lievelingsliedjes. Ze heeft zelfs ooit letterlijk gezegd dat we dat liedje mogen spelen op haar begrafenis…”

https://www.youtube.com/watch?v=ZeOALeRveFA

Charlotte, Amber en Dweight waren al sinds hun prille kindertijd beste vrienden. De drie woonden op een steenworp van elkaar, in de Populiereweg, vlakbij basisschool De Negensprong in Bovekerke.

De drie doorliepen er samen de kleuter- en de lagere school en zaten een poos samen in het Sint-Martinusinstituut in Koekelare. Toen Charlotte naar het Sint-Jozefsinstituut-college in Torhout trok, scheidden hun wegen even, maar de drie bleven elkaar zien na school.

Samen naar school

Sinds kort volgden Amber en Charlotte samen de lerarenopleiding aan Vives. “Ik ben vorige week nog met Charlotte meegegaan naar school in Torhout, met haar autootje”, vertelt Amber. “Ze was echt zot van die Fiat. Ze zorgde er zo goed voor…”

Amber en Dweight zijn ontroostbaar.
Amber en Dweight zijn ontroostbaar.© Foto Kurt

Dat ze plots hun beste vriendin kwijt zijn, dringt nog niet helemaal door bij Amber en Dweight. Het verlies is niet te vatten. “Gevoelens wisselen elkaar af. Het ene moment lijkt het alsof het allemaal niet echt gebeurd is, maar op andere momenten dringt het keihard door dat Charlotte er niet meer is. We konden altijd bij haar terecht. Dat we haar nooit meer zullen zien, zal waarschijnlijk pas binnen enkele dagen of weken echt doordringen.”

Zot van haar autootje

Ondertussen zoeken de twee steun bij elkaar. “Ik praat er het liefst over met Amber”, zegt Dweight, die school loopt in het Kortemarkse MMI. “Mijn ouders staan ook klaar voor mij, maar Amber en ik begrijpen elkaar perfect. We maken hetzelfde mee en voelen hetzelfde. Praten lucht op.”

“Soms lijkt het alsof het allemaal niet echt gebeurd is, maar daarna dringt keihard door dat Charlotte er niet meer is”

Iedereen is het erover eens: Charlotte zal enorm gemist worden. Iedereen omschrijft haar als ongelooflijk vriendelijk en lief. Ze stond voor iedereen klaar. “Ze was ook wel een beetje verlegen, al was dat veel verbeterd sinds ze in frituur ‘t Smulhoekje werkte”, weet Amber. “Als ze naar de bakker moest, stuurde ze vroeger wel eens een berichtje. Of ik niet mee wilde, want ze durfde niet alleen. (glimlacht) Ze was een eerder rustige persoon, al kon ze bij ons ook wel uitgelaten zijn. Zeker als het over haar auto ging, of haar grote idool Tini. Als ze een vrij moment had, werkte Charlotte aan een diamond painting (een soort mozaïek van diamantjes, red.) van een foto van toen ze Tini ontmoette op een concert in Brussel. We gingen ook vaak samen babysitten.”

Getalenteerde pianiste

Het leven lachte de jonge Bovekerkse toe. Ze was pas vol enthousiasme begonnen aan haar lerarenopleiding lager onderwijs aan Vives in Torhout, waar maandag een rouwhoekje werd ingericht. Charlotte was ook een getalenteerde muzikante: ze had nog maar pas haar negenjarige piano-opleiding aan de muziekschool met grote onderscheiding afgerond. En vorig jaar stond ze nog op de planken in cultuurzaal De Balluchon, met de toneelvoorstelling Broken. Dit jaar zou ze niet meespelen, haar schoolwerk ging voor.

Deze foto zal op het rouwkaartje voor Charlotte staan.
Deze foto zal op het rouwkaartje voor Charlotte staan.© gf

“We gaan Charlotte hard missen”, reageert Elise De Gend van toneelkring Jong Wilt. “Dit vreselijke gebeuren laat niemand in onze groep onbewogen. We zijn er allemaal het hart van in. Maar hoe kan het ook anders… Charlotte was zo mooi, van binnen en van buiten, maar ze was zich daar niet van bewust. Met haar wat timide glimlach en pretoogjes kan je haar het best omschrijven als innemend. Charlotte was een bloem van een meisje en zou uitgegroeid zijn tot een bloem van een vrouw, echtgenote en moeder… had ze er de kans toe gekregen. Ze had normen en waarden, was beleefd, stipt, respectvol en empathisch. Het was duidelijk dat ze uit een warm en hecht gezin kwam.”

Graf naast haar opa

Charlotte is de dochter van Johan Gysel, die een zaak in betonboringen runt, en Griet Depreitere. Zij werkt in Sint-Jan de Deo in Handzame en in bijberoep als nagelstyliste. Charlotte is de grote zus van Arthur (14), die school loopt in ‘t Saam in Diksmuide. Ook hij is ontroostbaar. “Arthur en Charlotte waren twee handen op één buik”, aldus de getroffen ouders. Na de plechtigheid zal Charlotte een laatste rustplaats krijgen op de begraafplaats van Koekelare. Naast haar opa Luc Depreitere, die in augustus een jarenlange strijd tegen kanker verloor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier