Youri Delporte uit Ooigem wandelt 2.000 kilometer voor zoon

Youri en zijn zoon Gauthier. © gf
Redactie KW

Youri Delporte (48) uit de Kapitein Commandant Vinckestraat zal op 1 mei 2020 te voet vertrekken naar Compostella. Dat zal hij doen voor zijn zoon Gauthier (15) een zware mentale en motorische beperking heeft. “Hij heeft de dood al twee keer in de ogen gekeken. Hij is superman in een zwak lichaam”, geeft Youri aan.

Vijftien jaar geleden werden Youri en zijn vrouw voor de vierde keer vader. Na de tweeling Cédric en Romanie (20) en hun dochter Amélie (17), kwam hun tweede zoon Gauthier piepen. Na drie maanden werd duidelijk dat Gauthier een zware hersenafwijking had. “De eerste drie maanden verliepen zoals bij een normale baby. Dan kreeg hij epileptische aanvallen. De professoren vertelden ons dat hij een hersenafwijking heeft in de voorste hersenen. Jaar na jaar werd duidelijk wat hij wel en niet zou kunnen”, legt Youri uit. Maar Gauthier heeft heel weinig capaciteiten. “Eigenlijk kan hij nauwelijks iets. Hij kan niet zitten, staan of spreken. Hij heeft nog nooit iets tegen ons gezegd. Toch zien we wel dat hij ons herkent als we er dagelijks mee omgaan. Als je hem zou zien, dan zou je het niet zeggen. De professor heeft ons indertijd ook gezegd dat het bijna een wonder is. Hij heeft een heel grote afwijking, maar toch een mooi gezicht.”

Het laatste anderhalf jaar is Gauthier veel verzwakt. Al twee keer heeft hij de dood in de ogen gekeken. De jongen verbleef in het revalidatiecentrum Pulderbos toen hij een longontsteking kreeg. “Gauthier heeft daar heel sterk op gereageerd en kon dat weerstaan. Iets later hebben we een risicovolle rugoperatie laten doen. Een scoliosefusie moest zijn rug terug rechtzetten. De revalidatie leek goed te verlopen tot er plots een infectie de kop opstak. Een tweede spoedoperatie moest hem helpen. Ook toen heeft onze zoon zich heel sterk gehouden.”

Gauthier verblijft dag in dag uit thuis. Youri neemt de zorg voor hem op zich. Hij combineert dat met zijn kapperszaak. “Ook mijn andere kinderen en ons pleegkind Yaya zorgen voor hem. Ze helpen ook om zijn sonde te verversen. Ze zijn ermee opgegroeid. In het begin zei de professor dat de situatie voor het gezin een verrijking zou zijn. Toen waren we niets met die boodschap, maar nu moeten we hem wel gelijk geven”, weet de kapper.

100 dagen

De weerbaarheid van zijn zoon is voor Youri de grote drijfveer om de tocht naar Santiago de Compostella te ondernemen. Dat is een bekend bedevaartsoord in Spanje. “Als vader wil ik nu ook bewijzen hoe sterk we met hem meeleven. Dat wij ook sterk zijn. Er zijn verschillende startplaatsen in Frankrijk, maar ik vertrek vanuit Ooigem. Mijn vriendenkring heeft me daartoe aangemaand. En inderdaad: ik doe het één keer en het moet goed zijn. Voor mij wordt het dus een tocht van 2.000 kilometer, verdeeld over 100 dagen“, zegt hij. Momenteel is hij bezig aan de voorbereidingen van de tocht. “Ik heb al één keer naar Doornik gewandeld. Dat is mijn eerste etappe die goed is voor 44 kilometer. Verder leer ik met stokken en een rugzak wandelen. Niets zal me tegenhouden, of het zou een zware blessure moeten zijn”, klinkt hij vastberaden. Ik hoop dat ik in augustus 2020 een mooie cheque aan het tehuis zal kunnen dragen. Ik doe het voor een respijthuis voor zieke kinderen, Villa Rozerood, maar mijn grootste drijfveer is onze zoon Gauthier. De ganse tocht is een eerbetoon aan hem”, sluit hij af. (NVR)

Wie Youri nu al wil steunen voor zijn tocht tijdens de zomer van 2020 kan dat op BE98 1030 6030 7493.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier