Wzc Vincenthove uit Roeselare probeert corona-afscheidsritueel van Avansa uit

Rie Vanduren testte in WZC Vincenthove een zinvol afscheidsritueel uit.© Stefaan Beel
Rie Vanduren testte in WZC Vincenthove een zinvol afscheidsritueel uit.© Stefaan Beel
Redactie KW

In woonzorgcentrum Vincenthove in Roeselare werd een nieuwe format voor een afscheidsritueel uitgeprobeerd. Het initiatief komt van Avansa en die organisatie zal de komende weken ook op andere plekken in de stad dit ritueel aanbieden. “Door corona is er heel veel nood aan zingeving”, legt Rie Vanduren uit.

Avansa Mid&Zuidwest is de nieuwe naam van Vormingsplus, waarvan er dertien lokale afdelingen zijn in Vlaanderen. “We waren aan een nieuw beleidsplan toe en dus op zoek naar nieuwe uitdagingen”, vertelt Rie Vanduren. “En toen kwam corona. Van een uitdaging gesproken.”

“We waren eerder al bezig om een antwoord te bieden op de vraag naar hulp voor problematieken als zelfdoding en depressies, die vooral in West-Vlaanderen opmerkelijk vaak voorkomen. Toen alles dicht ging, vreesden we dat contact leggen een lastig karwei zou worden, maar we zijn heel vlug gestart met online gesprekken waarbij we specialisten betrokken die nauw in contact komen met een afscheid. Zo waren er druk bijgewoonde gesprekken met een begrafenisondernemer, iemand van een ziekenhuis, mensen van een crematorium. Daaruit bleek dat er plots een hoge nood is om zinvol afscheid te kunnen nemen.”

“We willen een gelijkaardig ritueel voor de jongeren organiseren”

“Zo is het plan gerijpt om een format uit te werken dat heel breed kan gebruikt worden als afscheidsritueel. We denken daarbij uiteraard tegenwoordig vooral aan sterfgevallen door corona in wzc’s of ziekenhuizen. Ons doel is om dit afscheidsritueel ook te kunnen uitrollen bij bijvoorbeeld een ramp, een bedrijf dat een werknemer verliest, bij een aanslag of een zwaar ongeval in een wijk.”

Lemniscaat

“We zijn meteen op zoek gegaan naar partners en vonden die bij Bie-Midwest, Reveil, Leif, AZ Delta, FMDO, Avansa Gent en crematorium Uitzicht. Met een groep ritueelbouwers kwamen we tot een afscheidsritueel dat mensen met verschillende achtergronden kan verbinden. Deze format hebben we nu uitgetest in woonzorgcentrum Vincenthove, dat vorig jaar heel erg werd getroffen door corona.”

“De bewoners en de medewerkers kregen op de bijeenkomst een wit lint. Vincenthove koos er voor om een lemniscaat, het ‘oneindig teken’ of de neerliggende acht te gebruiken in plaats van een bekend religieus teken, zodat iedereen zich welkom kan voelen. We vroegen de deelnemers om op het lint een tekst of een symbool aan te brengen, die een herinnering vormt aan iemand uit het huis die aan corona is overleden.”

Wit lint

“Het stuk lint met de boodschap wordt vervolgens afgeknipt en opgehangen aan touwen in de tuin. Dat symboliseert het loslaten. De natuur zal die linten weer verteren en meenemen. Het stuk lint met het lemniscaat werd opgespeld als symbool van de verbondenheid, het verweven zijn.”

“Na dit ritueel zijn we samengekomen op een soort kleine receptie, wat je kan vergelijken met een koffietafel. Uit de reacties bleek dat veel bewoners veel verder terug gingen dan corona en nog steeds nood hebben om afscheid te nemen van iemand dierbaar die al langer is overleden.”

Muze’um L

Het project van Avansa wordt de komende weken in Roeselare ook op andere locaties uitgerold. “We wilden dit niet alleen in de zorgsector doen. Daarom gaan we op zondag 20 juni, op midzomerdag, naar het Noordhof waar we een gelijkaardig afscheidsritueel willen organiseren voor jongeren. Op de Onze Lieve Vrouwemarkt doen we hetzelfde, maar daar brengen we sportmensen samen en in de Paterskerk herhalen we dat nog eens met kunstenaars. Tenslotte willen we ook Vincenthove met het buurthuis uit de wijk verbinden.”

Van 18 tot en met 22 juni is er in Muze’um L op de Zilverberg ook een fototentoonstelling met werk van amateurfotografen en professioneel fotograaf Tom Linster die het verhaal van afscheid portretteerden. (BC)

Meer op www.avansa-mzw.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier