WZC Noordduin uit Koksijde viert feest voor 102-jarige Jan Verroken

De 102-jarige Jan Verroken en zijn echtgenote Germaine, ook al 99 jaar jong, met familie en personeelsleden van het wzc Noordduin. © EDK
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Noordduin werd de 102-jarige Joannes – Jan – Verroken in het zonnetje gezet. Jan Verroken is een bekende naam in de politieke wereld. Hij was destijds volksvertegenwoordiger, Europees parlementslid en burgemeester van Oudenaarde.

Jan werd 102 jaar geleden op 30 januari in Melden in de Vlaamse Ardennen geboren. Zijn verjaardag werd dan ook gevierd in familiale kring samen met het personeel van wzc Noordduin.

Negen kinderen

Vader Leopold was bakker, moeder Hermina Bekaert bakkersvrouw. Jan had nog twee zussen. Het werd al vlug duidelijk dat Jan over goede hersens beschikte want na zijn klassieke humaniora Latijn-Grieks in Oudenaarde trok hij naar de KU Leuven om Germaanse Filologie te studeren. In die tijd was hij gouwleider van KSA, meer bepaald als opvolger van de latere rector Piet De Somer van KU Leuven.

Aan de universiteit leerde hij zij echtgenote Germaine Verhamme (99) kennen. Ook zij had Germaanse Filologie aangevat, maar omwille van de oorlog moest ze haar studies stoppen. Ze trouwden in volle oorlogstijd, op 12 oktober 1943, en gingen eerst in Leuven wonen. Germaine studeerde toen nog en Jan was op dat moment leraar in Ronse. Daarna gingen ze op de Kwaremont wonen.

Het geheim van zo’n lang gelukkig leven samen? Gewoon blijvenasemen’…

Van 1946 tot 1961 werden de negen kinderen geboren: Hilde(72), Veerle (70), Bart (+), Jan (68), Katrien (67), Koen (66), Willem (+), Peter (60) en Rik (57). Jan en Germaine zijn vandaag ook de stamouders voor 25 kleinkinderen en 38 achterkleinkinderen.

Groep der acht

Aanvankelijk gaf Jan les, maar geleidelijk aan is hij in de politiek gerold.

Jan zou maar liefst 31 jaar parlementair blijven, tot 1981. Eind de jaren 50 was Jan Verroken de drijvende kracht in de ‘Groep der Acht’, een groep CVP-parlementairen die een belangrijke rol speelde bij de taalwetten van 1963. Jan zetelde ook in het Europese Parlement van ’79 tot ’84. Van ’83 tot ’88 was Jan burgemeester van Oudenaarde, en van ’89 tot 2000 zetelde hij nog twaalf jaar als gemeenteraadslid op een onafhankelijke lijst. Jan is van 1950 tot 2000, een halve eeuw, politiek mandataris geweest.

Oostduinkerke

Jan: “Elf jaar geleden kwam ik met mijn echtgenote in de Oostduinkerkse Duinparklaan wonen. Voor mijn vrouw Germaine was dit haar droomhuisje om alle afstammelingen te verwelkomen. Het chalet was toen al meer dan twintig jaar ons buitenverblijf geweest.”

“Zelf probeerde ik niets van het nieuws te missen en ik zat dan ook te zappen naar alle mogelijke televisiezenders. Op gevorderde leeftijd heb ik ook kennis gemaakt met Internet, Facebook, Twitter.”

“Sinds 22 juli 2016 verblijf ik met Germaine in het wzc Noordduin aan de Abdijstraat in Koksijde. Germaine is wat moeilijker te been, maar zelf stapt ik nog flink, en we brengen regelmatig samen een bezoek aan de cafetaria.”

Het geheim van zo’n lang gelukkig leven samen? Voor Jan lijkt dit heel simpel: “Dat gaat allemaal vanzelf, gewoon blijven asemen…”

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier