WZC Blijvelde strijdt tegen voedselverspilling: “Geen inboeting aan kwaliteit”

Het grootkeukenteam van WZC Blijvelde onder leiding van chef-kok Eveline Bintein (rechts op de foto) zorgde ervoor dat er maar liefst 12.000 kilogram minder voedsel werd verspild. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Met de steun van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Kortemark nam Blijvelde onder begeleiding van vzw FoodWIN het initiatief om voedselverspilling te verminderen en bewuster om te gaan met voedselbronnen. Dit jaarproject kadert in het programma ‘Minder voedsel weggooien in keukens, scholen en zorginstellingen’ van Gemeente voor de Toekomst.

“Ons woonzorgcentrum heeft indrukwekkende stappen gezet in de strijd tegen voedselverspilling en duurzaamheid”, weet Stefanie Willaert van WZC Blijvelde te vertellen. “In het licht van de toenemende zorgen over klimaatverandering en de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, besloot Blijvelde om duurzaamheid hoog op de agenda te plaatsen. De aanpak van FoodWIN resulteerde in een indrukwekkende reductie van voedselverspilling met bijna 50%. De vermindering van deze dagelijkse verspilling is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de vermindering van de operationele kosten van het woonzorgcentrum. Concreet betekent dit dat er 12.000 kilogram eten werd gered, goed voor een besparing van ruim 25.000 euro en een uitstoot van bijna 38 ton CO2 die vermeden werd.”

Plasticgebruik

“Het keukenteam van de grootkeuken van WZC Blijvelde, onder leiding van chef-kok Eveline Bintein én alle medewerkers in de dienstkeukens hebben een cruciale rol gespeeld in het succes van dit project. Ze hebben niet alleen nauwkeurig gemeten hoeveel voedsel er verspild werd, maar hebben ook actief bijgedragen aan het bedenken en implementeren van oplossingen. Dankzij hun inzet en innovatieve aanpak is het keukenteam erin geslaagd om de hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de maaltijden. Onze werkgroep Project FoodWIN creëerde een sfeer van bewustwording van duurzaamheid bij zowel bewoners als medewerkers. Vanuit deze werkgroep zullen nieuwe initiatieven gelanceerd worden omtrent duurzaamheid, zoals het verminderen van plasticgebruik. Er broeien zelfs ideeën om workshops te lanceren voor bewoners en personeel omtrent duurzaam eten en koken”, besluit Stefanie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier