Wullepitmolen in Kortemark viert 400ste verjaardag

De Wullepitmolen in Zarren blies tijdens het weekend van 1 en 2 juni maar liefst 400 kaarsjes uit en werd na een lange restauratie officieel geopend door het gemeentebestuur. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

De verjaardag en het einde van de restauratie van de molen werd al eventjes uitgesteld, want de geplande feestelijkheden in november vorig jaar konden niet doorgaan omwille van het slechte weer. Op 1 en 2 juni draaide de molen letterlijk en figuurlijk op volle toeren voor honderden bezoekers.

De Wullepitmolen is een een bekend zicht in de Molenstraat van Zarren. De molen is, naast de Koutermolen, de Couchezmolen en de Kruisstraatmolen, één van de vier windmolens die Kortemark nog telt. De Wullepitmolen heeft zijn naam te danken aan de molenaarsfamilie Wullepit, die tussen 1805 en 1949 instond voor de uitbating ervan. De molen zelf werd gebouwd in 1623 in Zerkegem en overgebracht in 1923 naar Kortemark. In 2017 nam de gemeente de molen over van de provincie en werd er een beheersplan opgemaakt. In april 2021 werd de molenkast van de Wullepitmolen genomen, omdat de constructie niet langer stabiel was. De boosdoener was de klopkever, die de steenbalk had aangevreten, met een verzakking van de molenkast tot gevolg. Na grondig onderzoek en veelvuldig overleg tussen de gemeente, het architectenbureau en molenbouwer Kris Wieme, werd in 2022 met de restauratie gestart. Op dinsdag 6 juni 2023 werd de molenkast door de molenbouwer opnieuw op het onderstel gemonteerd.

Spotlights

Eén jaar na de restauratie en 400 jaar na de bouw van de molen stond het bouwwerk letterlijk en figuurlijk in de spotlights door Michiel Verlinde (18) uit Kortemark, student audio- en lichttechniek. Op zaterdag 1 juni was er een officiële opening door het gemeentebestuur en maalde de molen van zonsondergang tot zonsopgang. Er was een hapje en een drankje voor elke aanwezige en muzikale animatie met harmonium draaiorgel en accordeon werd verzorgd door Marc Loncke en Nele Fiers. Op zondag 2 juni kwamen meer dan 800 kijklustigen de molen bewonderen in al zijn glorie. Ze werden allemaal getrakteerd op een drankje en een pannenkoek. De Gezinsbond van Zarren hield er een pop up-bar open, terwijl kinderanimatie, optredens en een karikaturist voor de nodige sfeer zorgden. Kinderen, die een zelfgemaakt molentje neerzetten bij de Wullepitmolen, kregen een geschenkje.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier