Wordt West-Vlaams vaccin het beste?
Pfizer, AstraZeneca, Moderna en zelfs Sinovac en Sputnik V kennen we al. Straks komt met Ziphius Vaccines ook een West-Vlaams spuitje op de coronamarkt. Het veelbelovende vaccin van Oostkampse makelij zou niet alleen doeltreffender zijn, maar ook eenvoudiger te bewaren én liefst honderd keer goedkoper. Met een kapitaalsverhoging is het bedrijf nu klaar om de eindspurt in te zetten.
Late leveringen, potentiële bloedklonters… Het nieuws over coronavaccins is niet altijd even positief. Bij Ziphius Vaccines in Oostkamp is er wel alleen maar goed nieuws te rapen. Eind vorig jaar kondigde het biotechbedrijf al aan dat zijn vaccin een werking van 100 procent nastreefde, met één dosering.
De eerste resultaten van het West-Vlaamse coronavaccin waren veelbelovend, en alhoewel grootspelers als AstraZeneca en Pfizer in een sneltempo de huidige vaccins op de markt brachten, waren ze bij Ziphius vastbesloten om niet de snelste, maar wel de beste te zijn. Al van in het begin had ceo Chris Cardon een visie op lange termijn voor ogen. En die aanpak loont duidelijk. Vandaag wordt er volop getest, straks ook op mensen. De bedoeling is dat het veelbelovende vaccin op kamertemperatuur kan bewaard worden – waardoor het dus makkelijker de wereld rond kan – maar ook sneller ontwikkeld kan worden.
Minder ingrediënten
De huidige late leveringen van de bekende spelers zijn te wijten aan het feit dat het niet eenvoudig is om aan de nodige grondstoffen te raken. Bij Ziphius Vaccines zou dat probleem zich evenwel niet of amper stellen, simpelweg omdat met hun formule het aantal benodigdheden sterk teruggedrongen wordt. Meer nog: er zou zelfs honderd keer minder nodig zijn dan voor de bereiding van de huidige vaccins. Dat zorgt er ook voor dat de productieprijs sterk vermindert, van zo’n 2 dollar naar 2 cent per vaccin. “Bovendien geven de testen ook een zeer goede indicatie op de huidige varianten, zoals bijvoorbeeld de Britse. De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant zijn iets moeilijker”, weet zaakvoerder Chris Cardon. “We bekijken ook de impact op de Indische variant, waar momenteel veel over te doen is.”
Productioneel zit het bedrijf op schema. Eenmaal Ziphius de eerste en belangrijkste fase heeft doorlopen, kan het bedrijf naar een farmareus stappen. Een gelijkaardige stap zagen we al bij het Duitse BioNTech, dat samenwerkt met het Amerikaanse Pfizer. Die laatste zorgde voor een enorme schaalvergroting dankzij een wereldwijd distributienetwerk. Op termijn en in theorie zou het dus mogelijk zijn dat we straks spreken over het Ziphius/Pfizer-vaccin . Om de productionele flow bij Ziphius Vaccines te garanderen, werd begin januari een kapitaalsverhoging opgestart, die eind deze week afloopt. “Initieel mikten we op 15 miljoen euro van individuele beleggers en 15 miljoen euro van bedrijven en instituten, maar de interesse van beleggers is heel groot”, aldus Chris Cardon. Vandaag worden extra mensen aangeworven. Dit jaar wil het bedrijf groeien tot 46 mensen, terwijl er in november 22 mensen werkten voor Ziphius. “Zoiets mag je evenwel niet overhaasten. Het is belangrijk om niet te snel te gaan en een goede integratie te voorzien.” De helft van het huidig personeelsbestand bestaat uit West-Vlamingen, aangevuld met specialisten uit de rest van Vlaanderen, maar ook uit India en de VS.
Jaarlijkse prik?
Als de overheid voor een versnelde goedkeuring kan zorgen, ziet Ziphius eind 2022, begin 2023 licht aan het einde van de tunnel. “Uiteraard hoop ik dat het leven al tegen september volledig wordt heropgestart, op het moment dat de huidige vaccinatiestrategie afloopt. Alleen denk ik dat er met de varianten op termijn wel een jaarlijkse prik zal nodig zijn, zoals het huidige griepvaccin dat jaarlijks toegediend kan worden.”
Daarbij moet er overigens niet gevreesd worden voor eventuele zeer zeldzame bloedklonters, simpelweg omdat Ziphius niet dezelfde werkwijze hanteert als bij de andere vaccins. En er is nog meer goed nieuws, want het huidige vaccinplatform is een meer dan solide basis voor toekomstige vaccins. “Vergelijk het met een bankrekeningnummer. Dat bestaat uit een reeks cijfers die de bank, het filiaal en een soort klantnummer representeren. Je moet geen nieuwe reeks uitvinden, want je kan die telkens aanpassen. Bij dit vaccin is dat ook zo. Zo hopen we met de basiscode een oplossing te vinden voor dengue ( knokkelkoorts, red. ), RSV, het humaan papillomavirus en chlamydia. De basis van het coronavaccin zou daarin wel eens een verschil kunnen maken.”
Begonnen met … tandpasta
Niet slecht voor een bedrijf dat twee jaar geleden uit de grond werd gestampt. Zaakvoerder Chris Cardon is al sinds de jaren 90 actief in de farmaceutische sector. Als apotheker, met roots in Blankenberge, lanceerde hij een tandpasta met zijn bedrijf Mooss Pharma, dat uiteindelijk verkocht werd aan collega-apotheker Marc Coucke van Omega Pharma. Een tijd later besloot Chris vanuit Loppem – hij was met zijn gezin intussen naar het Brugse verhuisd – een nieuw bedrijf op te starten, waar mondverzorging centraal stond, weliswaar bij… kleine huisdieren. Cardon Pharmaceuticals bleek ook een succes. Zo succesvol dat ze een gelijkaardig en groter bedrijf overnamen ( Ecuphar, red. ) en richting de Londense beurs trokken onder de naam Animalcare.
Toen iemand van de schoonfamilie de diagnose ALS kreeg, besloot Chris lessen genetica te volgen aan de Gentse universiteit, vastbesloten om een verschil te kunnen maken. Daaruit ontstond Ziphius Therapeutics, dat vandaag Ziphius Vaccines heet. Niet veel later brak de coronacrisis uit en werd er mee gezocht naar een vaccin vanuit het bedrijf in Oostkamp en het labo in Merelbeke. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier