Wordt Jasper Official Personality van het Jaar? “Droom van een rol als jurylid op de Olympische Spelen”

Jasper Cardoen: “Ik ben ambitieus.” © DC
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

In de lijst van finalisten voor de wedstrijd Official Personality van het Jaar prijkt ook de naam van een Bruggeling. Jasper Cardoen (16) uit Brugge is gepassioneerd door de atletieksport en ging na een zware blessure aan de slag als trainer en official. Net als atleet boekte hij daarin veel progressie, hij mocht zelfs al aan de bak tijdens de Memorial Van Damme.

De Week van de Official gaat elk jaar op zoek naar een Official Personality van het Jaar. Na een nominatieronde kwamen meer dan 700 mensen in aanmerking, maar daar blijven nog 44 finalisten uit verschillende sporttakken van over. Jasper Cardoen uit Brugge is een van hen. De 16-jarige leerling van MAST in Sint-Michiels raakte een aantal jaar geleden zwaar geblesseerd tijdens het verspringen. “Tijdens een training landde ik verkeerd. Daarbij werd vooral mijn heup geraakt. Ondanks allerlei ingrepen en een maandenlange revalidatie blijf ik met een ingezakte heup achter. Ik liep meer dan twee jaar met krukken, al ging ik nog wekelijks naar de atletiekpiste.”

Sindsdien moest hij zijn geliefde sport als atleet vaarwel zeggen, al blijft hij gepassioneerd in de weer met alles wat ermee te maken heeft. “Aangezien ik nog geregeld naar de piste ging, bleef ik contact houden met de anderen met wie ik jarenlang trainde. Zo raakte ik aan de praat met een van de jeugdtrainers. Hij vroeg me toen om hem even uit de nood te helpen tijdens een training, en zo ging de bal aan het rollen. Ik ontdekte dat ik dat heel graag deed en het vooral fantastisch vond om op die manier mijn voeling met de sport te behouden. Ondertussen geef ik drie tot vier trainingen per week en werk ik als jurylid tijdens het weekend”, vertelt de leerling biotechnologische-chemische wetenschappen.

Memorial Van Damme

Van bij het begin zette Jasper zich heel erg in. Net als toen hij zelf sportte, brandde hij van ambitie. “Hoewel ik zelf nog jong ben, was ik bij die trainingen heel vaak bezig met de jongste leeftijdsgroepen. Ik zette me heel erg in en toonde dat ik er echt veel mee bezig wilde zijn. Zo trok men opeens aan mijn mouw om eens als jurylid op te treden. Dat doe ik ondertussen al zeker twee jaar.”

In die twee jaar zette Cardoen zich ook als jurylid erg in. Elke week is er wel een wedstrijd waarbij hij in de jury zetelt. Daardoor liep hij ook bij de ervaren juryleden in de kijker. “Zo ontdekten zij mijn ambitie als jurylid. Ik vertelde hen dat ik dat heel graag deed, waardoor ze mijn naam onthouden hebben voor andere wedstrijden. Ik mocht bijvoorbeeld al werken als jurylid tijdens de Memorial Van Damme. Dat was een ferme ervaring. Ik moest er de camera bij de afspringplank voor het verspringen en hinkstapspringen bewaken. Maar eigenlijk houdt dat hetzelfde in als jureren tijdens een wedstrijd voor de jongste atleten. Je moet je professioneel houden en je job doen”, vertelt Cardoen.

De zestienjarige jongeman is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij is gepassioneerd door de atletieksport. “Ik wil in de sport blijven. Het kan niet meer als atleet, maar dan wel op een andere manier. Mijn ambitie is groot, ik droom van een rol als jurylid op de Olympische Spelen. Jureren op het middenveld van zo’n evenement, midden in de actie? Dat lijkt me fantastisch”, vertelt hij.

De komende weken kan je stemmen op alle kandidaten voor de prijs van Official Personality van het Jaar. Op zaterdag 5 oktober, aan de start van de campagne ‘Week van de Official’, worden de drie winnaars bekendgemaakt. “Er is een categorie jonger dan 18 jaar, een categorie ouder dan 18 jaar en een categorie ouder dan 50 jaar. Ik weet dus nog niet echt waar ik eindig, maar het is nu al een hele eer in dat rijtje te mogen staan. Zeker in onze sport is men altijd op zoek naar nieuwe mensen die zich willen inzetten. Bovendien is er ook nood aan meer jonge profielen, en meer vrouwen. Iedereen is dus welkom om zich ook aan te melden als trainer of official”, besluit Cardoen.

Stemmen op Jasper kan via https://www.weekvandeofficial.be/official-personality-2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier