Wordt Beestjes in Nesten de eerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen? “Wij helpen dieren én baasjes in nood”

Dirk Mylle, Jeffrey Naeye, Sarah Proll, en Marina Ryde van Beestjes in Nesten. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Wie wordt de opvolger van Maaike Cafmeyer als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op woensdag 29 november, maar die avond wordt ook een goed doel bekroond. De Krant van West-Vlaanderen gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus&WTV op zoek naar de allereerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde organisaties voor. Deze week: Beestjes in Nesten uit Brugge.

Gezinnen in financiële problemen de kans geven om hun huisdier(en) zo lang mogelijk in de beste omstandigheden bij zich te houden, dat is de missie waarvoor Beestjes in Nesten zich elke dag opnieuw keihard inzet. Marina Ryde (58) en haar man Dirk Mylle (61) stonden in 2016 samen aan de wieg van de Brugse vzw toen ze de schattige malteezer Molly wilden helpen.

“Die had een aangeboren hartafwijking en zonder medische ingreep zou hij niet lang meer leven”, blikt het echtpaar terug. “Met een paar vrienden hebben we een evenement georganiseerd om de operatiekosten te dekken, want de eigenaar had zelf niet voldoende financiële slagkracht om haar geliefde viervoeter te redden. Het was de start van een verhaal dat tot vandaag blijft groeien.”

Aanvankelijk focuste Beestjes in Nesten zich louter op financiële tussenkomsten om medische kosten te helpen dragen, maar de coronacrisis deed de werking flink aanzwellen. “Het publieke leven viel volledig stil en bedrijven hadden geen zekerheid meer en moesten zelf iedere cent omdraaien om te overleven. Daardoor viel onze broodnodige sponsoring stil en moesten we noodgedwongen ons doel even on hold zetten.”

“Huisdieren zijn vaak emotionele ankerpunten. Die kunnen niet gemist worden”

De drang om hulp te bieden aan huisdieren bij kansarme gezinnen bleef echter branden, bij Marina en Dirk. “Door onze connecties met producenten van dierenvoeding en onze voorgeschiedenis waren we ons ervan bewust dat veel aandoeningen voorkomen konden worden door huisdieren kwaliteitsvolle voeding te serveren. In februari 2020 zijn we aan onze voordeur met een eigen dierenvoedselbank gestart.”

Die allereerste keer ontvingen ze een viertal mensen in de voortuin, maar dat aantal groeide week na week. “Voor we het goed en wel zelf beseften, was onze woning omgetoverd in een depot vol huisdierenvoeding”, glimlachen Dirk en Marina.

Vervolg in Roeselare

Al snel knoopte Beestjes in Nesten gesprekken aan met het Brugse stadsbestuur en werd een samenwerking op poten gezet. “Samen gingen we op zoek naar een vaste uitvalsbasis die ons publiek geen stigmatiserende stempel zou bezorgen. Nu huizen we al bijna drie jaar in enkele lokalen van het buurtcentrum Den Heerd in Sint-Pieters.”

“De perfecte locatie, want naast een bureau hebben we ook een plek ter beschikking om de afhaalmomenten te organiseren en er is een sociale ruimte waar onze gebruikers elkaar kunnen ontmoeten.”

Wie bij Beestjes in Nesten wil aankloppen, wordt vooraf grondig gescreend en is altijd door andere instanties doorverwezen. “Onze werking is onder andere bij het OCMW en CAW goed bekend”, klinkt het. “Vandaag bereiken we een 120-tal gezinnen in het Brugse en in januari starten we met een tweede afdeling in Roeselare. Ook Oostende is vragende partij. Dat bewijst dat we een antwoord bieden op enkele prangende vragen.”

© Davy Coghe

Het bestuur van Beestjes in Nesten is intussen met Maggelien Neirinck uitgebreid en heeft zes vaste pijlers uitgewerkt. Met Beestig Lekker kunnen gezinnen maandelijks maximaal vijf kilogram kwaliteitsvoeding afhalen, tegen een vaste, lage vergoeding.

“Daarnaast hebben we ook een eigen uitlaat- en oppasdienst op poten gezet en huisvesten we een uitleendienst. Er is een sociaal trimsalon, een gratis dierengedragconsulente én een sociale dierenarts. Sinds januari loopt ook een proefproject met twee dierenartsen die voor ons consultaties uitvoeren.”

Zuurstof

Marina en Dirk benadrukken dat Beestjes in Nesten absoluut geen commercieel initiatief is. “Integendeel. Wij bieden een oplossing voor noodgevallen aan, voor mensen die het financieel (even) zelf niet zien te rooien. Wij richten ons op gezinnen die bijvoorbeeld schuldbemiddeling lopen hebben, onder bewindvoering staan…”

“Elke aanvraag moet door een officiële organisatie ingediend worden. Zo laten we niks aan het toeval over. Ons doel is om dieren én baasjes in nood een helpende hand te reiken. En hen opnieuw wat zuurstof schenken. Want iederéén kan met financiële problemen te maken krijgen. Dat mogen we nooit vergeten.”

Beestjes in Nesten kan zeven jaar na de start rekenen op de enthousiaste hulp van 26 vrijwilligers. “Het kloppende hart van onze werking”, omschrijven Marina en Dirk hen. “Zij zorgen er mee voor dat baasjes en huisdier elkaar niet hoeven te missen. Want die beestjes zijn vaak emotionele ankerpunten. Die kunnen niet gemist worden.”

“Tijdens de afhaalmomenten krijgen we niet zelden aangrijpende verhalen te horen. Dan voelen we ons een halve psycholoog, maar tegelijk besef je dan extra goed waarvoor we het doen. De dankbaarheid is erg groot.”

De komende jaren wil Beestjes in Nesten de werking verder uitbouwen. “Onze vzw is echt geëxplodeerd. Wij willen iedereen helpen en zijn daarom voortdurend op zoek naar gemotiveerde en sociale vrijwilligers om zich voor dit nobel doel in te zetten. We hopen dat de nominatie voor Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen ons een extra duwtje in de rug kan geven. Om die vele baasjes en huisdieren de nodige warmte te geven. Want dat verdienen ze.”

Beestjes in Nesten steunen, kan via rekeningnummer BE72 9731 5813 7316 met de mededeling ‘Steun’.