Woonzorgcentrum Aksent in Lendelede kan coronacrisis nog aan en telt geen besmettingen

Woensdagnamiddag om 15 uur speelden twee trompettisten op het binnenplein van wzc Aksent voor de bewoners op hun terras. © CLY
Redactie KW

In Woonzorgcentrum Aksent in de Pastoor De Beirstraat in Lendelede is er tot op vandaag nog geen enkele bewoner besmet met het coronavirus.

“Zeven bewoners, die aanvankelijk in hun kamer geïsoleerd werden, bleken na een coronatest toch niet besmet te zijn”, zegt directeur Eric Vande Walle. “Dankzij de onafgebroken focus van een sterk medewerkersteam kunnen we de crisis nog aan met eigen personeel.”

Toen we even bij het wzc gingen polsen, zagen we omstreeks 15 uur op het binnenplein twee trompettisten een ‘gelegenheidsconcert’ geven voor enkele bewoners die vanuit hun kamervenster luisterden en keken. Het is een beeld dat we over heel Vlaanderen zien.

Drie keer spelen

“Muzikanten die hier komen musiceren vragen we drie keer een half uurtje te spelen: eerst op de binnenkoer, dan aan de cafetaria en assistentiewoningen en tenslotte aan de voorkant in de Pastoor De Beirstraat”, zegt directeur Eric Vande Walle. “Eén van de vele (soms extra) activiteiten die er door onze medewerkers en familieleden van bewoners georganiseerd worden.”

WZC Aksent telt 90 residentiële verblijven, 3 kortverblijven en 7 zorgflats. Daarnaast zijn er 9 assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum.

Duidelijke info

Al van bij het begin van de coronacrisis informeerde het ‘coronateam’ van Aksent zowel het personeel van het woonzorgcentrum als de familie van de bewoners over wat voor elk van hen belangrijk is, wat er van het zorg- en onderhoudsteam en van de familieleden verwacht wordt”, aldus Eric Vande Walle. “Nog iedere week sturen we de familieleden een mail met de nieuwste en aangepaste info. Ook goed nieuws in minder goede omstandigheden. Deze week lieten we hen weten dat er hier nog geen enkele bewoner met covid-19 besmet is. Maar iedere medewerker moet 100 procent alert blijven en bij het minste vermoeden de nodige maatregelen nemen.”

Positieve reacties

De bewoners mogen geen bezoek hebben. “Ook geen enkele van de 60 vrijwilligers mogen ons komen helpen”, zegt Hilde Decaluwé, diensthoofd bewonerszorg en coördinator van de coronacrisis. “We hebben die beslissing genomen om de risico’s op besmetting van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Alleen als er door ziekte teveel zorgpersoneel zou wegvallen, zullen we die inschakelen. Niemand van hen voelt zich nu aan de kant gezet. We krijgen dan ook dagelijks heel positieve en dankbare reacties van de familieleden. Tot op vandaag kunnen onze eigen medewerkers alle taken aan zonder dat iemand overuren hoeft te doen.”

“Integendeel”, zegt de directeur. “Er worden personeelsuren opgespaard die dan later kunnen ingezet worden als het nodig zou zijn.”

Geen trieste sfeer

Er heerst onder de bewoners van wzc Aksent geen trieste sfeer omwille van het verbod op familiebezoek. “Hun dagelijkse structuur blijft dezelfde als in niet-coronatijden”, vervolgt Hilde. “Alleen doen we dat nu een beetje anders. Bijvoorbeeld bingo spelen de bewoners nu niet in één grote ruimte, wel in de gangen van het woonzorgcentrum waar ze op veilige afstand van elkaar zitten. En af en toe is er eens iets extra’s. Zoals nu maandag als gewezen bakker Jo Vansteenkiste met zijn ijskar ‘Jocys IJs’ amper 10 minuten op de brandgang van het woonzorgcentrum zal staan terwijl het personeel de ijsjes naar de bewoners brengt. Iedere afdeling heeft een besloten Facebookgroep waarop familie en bewoners – met de hulp van het personeel – berichten kunnen sturen. Contacten met de familie gebeuren via foto’s, fotoalbums, een boeketje bloemen, kindertekeningen, zwaaimomentjes op afspraak met de familie…”

Feedback en opleiding

De rol van CRA dokter Griet Verhelst, die iedere dag met het ‘coronateam’ samenzit, is uiteraard heel belangrijk in die periode. “Het is belangrijk dat het personeel zelf gezond blijft en zo niemand van de bewoners kan besmetten. En het is ook belangrijk dat ze weten hoe ze eventuele ziektesymptomen bij bewoners onder controle kunnen houden. Met het team geven we de nodige feedback en opleiding.”

Directeur Eric Vande Walle is nog maar sinds 1 januari directeur van het WZC Aksent. “Een start die ik niet zo vlug zal vergeten. Toen ik hier toekwam werd ik geconfronteerd met een cybervirus en kort daarna het coronavirus! Gelukkig trof ik hier een equipe medewerkers met wie we de coronacrisis op de best mogelijke manier kunnen aanpakken.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier