Woonzorgcentra: “Vaccin is voor ons het mooiste kerstcadeau”
Voor de zwaar getroffen woonzorgcentra wordt het een kerst als geen andere. Bezoek blijft beperkt, waardoor vooral het personeel er toch een hoopvol kerstfeest moet van maken. Maar er is wel reden tot hoop. Maandag wordt een eerste Belg gevaccineerd en ook de West-Vlaamse woonzorgcentra moeten niet lang meer wachten. “Dat vaccin is een mooi kerstcadeau, ook al krijgen we het pas na Nieuwjaar”, zegt directeur Dirk Lips van zorggroep Curando.
Ondanks de moeilijke dagen heerst er in de acht woonzorgcentra van zorggroep Curando toch een hoopvolle sfeer. “Goed twee weken na Kerstmis zullen onze bewoners gevaccineerd worden”, weet algemeen directeur Dirk Lips. “Voor de personeelsleden zal het wellicht tot in februari duren, maar eens de bewoners gevaccineerd zijn, is er minder reden om heel strikt te zijn. De eerste spuit verwachten wij te kunnen geven tussen 10 en 14 januari, de tweede volgt 20 tot 24 dagen later.”
Al betekent dat niet dat na de vaccinatie alle teugels gevierd worden in de woonzorgcentra. “Want ook al zijn onze bewoners straks beschermd tegen het virus, het is niet de bedoeling dat bezoekers elkaar gaan ziek maken. Je mag nog altijd maar één bezoeker thuis uitnodigen, dan kan je moeilijk met vieren op een rusthuiskamer zitten. Wij zijn de allerlaatsten die het slechte voorbeeld moeten geven.”
De zorggroep is zich volop aan het voorbereiden op de vaccinatie. “Eerst en vooral wordt alle bewoners gevraagd of zij het vaccin willen of niet. Aan alle wilsbekwame mensen vragen we dat en geven er alle nodige uitleg bij. Het is heel terecht dat zij zich vragen stellen. Helemaal risicovrij is de vaccinatie niet, al zullen we altijd adrenaline in huis hebben om indien nodig eerste hulp te verlenen en zal er ook altijd een dokter aanwezig zijn”, zegt de algemeen directeur.
“Onze bewoners zijn volwassen mensen, zij mogen zelf beslissen om zich al of niet te laten vaccineren. We vragen ook of ze akkoord gaan dat we hun referentiepersoon – het familielid dat hen indien nodig vertegenwoordigt – op de hoogte brengen van hun beslissing. Wij hebben het liefst dat dat wel gebeurt, maar we respecteren ook als bewoners het niet willen. Bij onze niet-wilsbekwame bewoners slaan we de eerste stap over en stellen we de vraag meteen aan de referentiepersoon.”
Vaccin niet verplicht
De bevraging is volop bezig. Cijfers over hoeveel bewoners zich willen laten vaccineren, zijn er dus nog niet. “Ik hoop op een heel hoog percentage”, zegt Dirk Lips. “Voor die mensen hangt hun leven ervan af, meer nog dan voor de rest van de bevolking. Om het heel simpel uit te leggen: het kan best zijn dat we nog niet alles weten over het vaccin. Maar van het virus kan je dood gaan, van het vaccin niet. Onze mensen zijn al zo broos. Ik denk dat zij supergemotiveerd zullen zijn om zich te laten vaccineren.”
Ook het personeel zal gevraagd worden -en dus niet verplicht – om het spuitje te nemen. “Maar bij hen zullen we veel meer aandringen dan bij de bewoners. Maar er zijn natuurlijk tegenindicaties: als je zwanger bent, last hebt van een allergie… Er zijn zeker mensen die met een juiste afweging verkiezen om zich niet te laten vaccineren. Maar dat zal beperkt zijn”, verwacht Dirk Lips.
Ook de praktische kant van de vaccinatie wordt grondig voorbereid. “In elk woonzorgcentrum vragen we daar vrijwilligers voor, telkens in teams van drie: twee verpleegkundigen en één vrijwilliger. Eén verpleegkundige verdunt het vaccin, de tweede dient het toe en de administratief medewerker registreert. Afhankelijk van de grootte van het rusthuis vormen we één of meerdere teams. Die mensen krijgen bijles van de coördinerend raadgevend arts (CRA) en er wordt ook gerepeteerd.”
Tijd voor ademruimte
Kerstmis zal anders zijn dan andere jaren, ook in de woonzorgcentra. “Het bezoek is beperkt, dus de sfeer zal voor een belangrijk deel moeten komen van telefoontjes, onlinegesprekken en raambezoeken. En uiteraard ook van ons personeel, dat nog meer dan anders voor een hoopvolle sfeer zal moeten zorgen. Maar die hoop is er ook wel, nu het vaccin op komst is. Het wordt dit keer misschien meer Kerstmis dan ooit.”
“Onze medewerkers blijven moedig, maar de vermoeidheid steekt op”, ervaart Dirk Lips. “Het zijn de donkerste dagen van het jaar, na negen maanden angst en covid. Dat vreet toch aan mensen. Zeker waar veel mensen zijn gestorven, zo kort na elkaar. Dat hakt erin. Het is tijd dat er wat ademruimte komt. Maar iedereen is wel supergemotiveerd om mee te werken aan de vaccinatie. Het is een mooi kerstcadeau, ook al krijgen we het vlak na Nieuwjaar. In het begin van 2021 verwacht ik nog niet zoveel verandering, maar eens iedereen gevaccineerd is, kan het voor ons alleen maar beter gaan.”
Ernstige uitbraak in Sint-Anna Eernegem
Ook in de woonzorgcentra van Curando woedt het coronavirus, al verschilt de ernst van vestiging tot vestiging. “Sint-Anna in Eernegem kampt met een ernstige uitbraak. Daar zijn 51 van de 83 bewoners besmet ( cijfers van maandag, red .)”, overloopt Dirk Lips. “Mariaburcht in Dentergem en Sint-Jozef in Ruiselede waren ernstig getroffen, maar daar is het virus aan het uitdoven. Herdershove in Brugge, De Karmel in Waregem en het Patershof in Beernem hebben geen besmettingen. In Mariahove in Heestert en Mariawende in Beernem zijn telkens vier bewoners besmet, maar het lijkt daarbij te blijven.”
“In Eernegem is voorlopig geen bezoek toegelaten, al willen we daar heel snel verandering inbrengen. Eens iedereen getest is, de resultaten bekend zijn en de besmette bewoners ondergebracht zijn in aparte cohorten, moet het weer kunnen. In onze andere rusthuizen mag elke dag één bezoeker komen per bewoner, maar die bezoekers kan elke week iemand anders zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier