Wistjedatjeswandeling brengt je langs mooiste plekjes

Het eerste gebouw dat je tijdens de Wistjedatjeswandeling tegenkomt, is de White Residence aan het Hendrikaplein. © IV
Redactie KW

Iedere kustgemeente heeft een aantal wandelingen waarin je meer te weten kunt komen over de geschiedenis of de evolutie van de badplaats. In Nieuwpoort hebben ze evenwel een heel speciale wandelroute uitgetekend die je niet alleen langs de mooiste plekjes brengt, maar via korte, interessante verhalen ook meer te weten laat komen over die plek of dat gebouw via wist-je-datjes.

De route werd samengesteld op basis van de brochure ‘Nieuwpoort-bad simli Wandeling Straatnamen’. Mensen van het eerste uur bij de samenstelling zijn de Vrienden van het Patrimonium, Guido Demerre, Friede Lox en Etienne Heyde.

Wie denkt alles over Nieuwpoort-bad te kennen en te weten, moet beslist eens de moeite doen om de 3 kilometer lange Wistjedatjesroute te wandelen. Je zal versteld staan hoeveel kleine dingen en verhalen er nog zijn die niet echt bekend zijn.

De wandeling start aan het toeristische kantoor op het Hendrikaplein en loopt langs de Zeedijk en de Simli-wijk. Het eerste gebouw dat je tegenkomt, houdt meteen al een verrassing in petto want hier kom je te weten dat de White Residence tijdens de Tweede Wereldoorlog ook werd gebruikt als krijgshospitaal voor de Belgische soldaten.

Een minder opvallend gebouw is het hotel Sandeshoved, maar weinig mensen weten dat het hotel deze naam draagt omdat Sandeshoved de naam was van een hoge duin waarop Nieuwpoort is ontstaan.

Veel kunstenaars

Dat Nieuwpoort ook altijd gegeerd is geweest door bekende mensen en vooral ook kunstenaars kom je te weten als je de straatnamen in de Simli-wijk even natrekt. De Albert Hubertyweg verwijst naar de gerenommeerde zanger die er van 1952 tot 1955 woonde, de Emile Verhaerenlaan dan weer naar de Vlaamse schrijver en de Artanlaan naar Louis Artan, aanzien als peintre de la mer.

Ook Guido Gezelle heeft zijn plein in de Simli-wijk evenals Hendrik Consience en August Oleffe. Deze laatste was een post-impressionistische schilder die destijds in Nieuwpoort woonde. Ook auteur Charles De Coster heeft er zijn eigen laan, net als dichter en romancier Georges Rodenbach en schilder Franz Courtens.

Tussen de vele kunstenaars door is er ook de Floribert Gheeraertlaan. Hij was burgemeester van Nieuwpoort van 1947 tot 1970. Hij was bepalend voor het herstel na de Tweede Wereldoorlog en de verdere urbanisatie van de duinen.

Sint-Bernarduskerk

Op het einde van de wandeling maak je kennis met de Sint-Bernarduskerk, ooit privé-eigendom van de stichter van Nieuwpoort, Benjamin Crombez. Tot in 1907 werden er erediensten voor alle geloofsgemeenschappen gehouden, nadien werd de kerk ingelijfd bij het bisdom Brugge.

De hele wandeling met uitleg en een stratenplan is terug te vinden in het boekje Rondje Nieuwpoort en is te verkrijgen bij de toeristische dienst. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier