Wingene: “Mijn team motiveert me om verder te doen”
Luc Vansteelant is de krak van Wingene geworden. Luc is al veertig jaar lid van het Rode Kruis Zwevezele en staat al 25 jaar als afdelingsverantwoordelijke aan het hoofd van de hulpdienst. Een taak die hij met hart en ziel uitoefent.
De liefde voor de hulpverlening kwam er bij Luc al vroeg. “Ik zat nog in het middelbaar in Torhout toen een leraar een cursus EHBO gaf. Zo is de interesse aangewakkerd. Ik had toen het idee om verpleegkundige te worden en dat lag wat in dezelfde lijn. Uiteindelijk ben ik voor laborant gaan studeren maar ik ben wel altijd bij het Rode Kruis gebleven.”
Zoals velen rondde Luc zijn basiscursus af bij het Rode Kruis toen hij 16 jaar was. “Dat was eind 1978. Ik werd toen helper en zo ben ik in de hulpdienst gerold. Eerst als adjunct-verantwoordelijke, naast Noël Lisabeth, en uiteindelijk als verantwoordelijke.”
Het contactpunt
Als afdelingsverantwoordelijke is Luc het contactpunt voor verenigingen die de hulpdienst wensen op hun manifestaties. “Ik maak afspraken, doe een risicoanalyse en op basis daarvan vraag ik medewerkers voor de preventiedienst. Daarnaast spreek ik ook af met naburige afdelingen, bijvoorbeeld om een ziekenwagen te huren. Zelf ga ik ook nog regelmatig mee voor een preventiedienst, dat motiveert mezelf en anderen.”
Het Rode Kruis van Zwevezele doet heel wat preventieve diensten per jaar. “Vorig jaar waren dat er maar liefst 75”, geeft Luc mee. “Daarvan vielen er een 25-tal buiten ons eigen werkgebied. Denk dan maar aan preventieve diensten op festivals zoals Werchter, Dranouter en het Cactusfestival, of tijdens de Gentse Feesten. Daarnaast zijn we ook aanwezig bij de thuiswedstrijden van Club Brugge. Zo krijgen onze actieve leden de kans om ook op andere plaatsen veel bij te leren. Het is fijn dat we ook diensten buiten de gemeente kunnen doen, want we hebben een grote groep medewerkers. Zo moeten we ook niemand ontgoochelen, want met 40 personen die ingeschreven zijn bij de hulpdienst, waarvan er nog eens 25 echt actief aan preventiediensten meewerken, kan niet altijd iedereen mee op pad.”
Verantwoordelijke zijn van de hulpdienst, Luc doet het met hart en ziel. “Het doet ook veel plezier om te zien dat er zoveel jonge mensen nog echt gedreven zijn. We hebben ook moeilijke jaren gehad, maar nu rolt het en blijft het rollen. Tijdens de periode dat er gestemd kon worden voor Krak van de gemeente kwamen mensen ook spontaan vertellen dat ze op mij hadden gestemd. Het doet deugd om zo gewaardeerd te worden, maar het is toch iets dat je enkel kan volhouden met een goede groep achter je. Het zijn zij die mij motiveren om verder te doen.”
“Het doet plezier om te zien dat zoveel jonge mensen nog gedreven zijn”
“De sfeer op carnaval blijft altijd bij”
Met 40 jaar Rode Kruis op de teller heeft Luc al veel gezien en meegemaakt. “Gelukkig is daar nog maar één keer een dodelijk ongeval bijgeweest en ik was er gelukkig niet zelf bij”, herinnert hij zich. “Dat was tijdens een wielerwedstrijd. We hebben er toen alles aan gedaan om ons team zo goed mogelijk op te vangen. Ook het zware ongeval tijdens de wielerwedstrijd Sint-Aldegondis in 2015 blijft bij. Met drie zwaargewonden moesten we er zelfs een extra ambulance bijhalen. Als hulpverlener hadden we op dat moment aan een half woord genoeg om te weten wat er moest gebeuren. Dan zie je duidelijk dat professionaliteit echt noodzakelijk is en al die opleidingen en bijscholingen niet voor niets zijn.”
Meer dan een ‘plakkerke’ leggen
Gelukkig gaat het er tijdens de preventieve diensten meestal wat vrolijker aan toe. “Carnaval blijft altijd bij. Tijdens de twee weekends zijn we ongeveer 30 uur van dienst, met een piek tijdens de stoet op zondagnamiddag. De sfeer op zondagavond is altijd ongelooflijk, de mensen hebben al iets op en dan komen ze ons spontaan bedanken voor onze inzet tijdens het weekend. Tijdens carnaval krijgen we regelmatig te maken met feestvierders die net iets te veel op hebben. Je leert daar wel mee omgaan. Momenteel volgen we zelfs een bijscholing omtrent communicatie en psychosociale bijstand. Maar zo merk je wel dat een preventieve dienst verder gaat dan eens een plakkerke leggen.”
Luc heeft ook nog een andere favoriete interventie. “Het Cactusfestival! Die sfeer daar, ongelooflijk. Als hulpverlener ben je dan wel aan het werk, toch geniet je daar ook van. Je voelt de sfeer zelfs in hoe iedereen met elkaar omgaat tijdens de dienst. Ook al zie je de mensen van andere afdelingen maar één of twee keer per jaar, het is daar altijd erg gezellig. Ik doe het Cactusfestival nu al een paar jaar en zou dat toch willen blijven voortdoen.”
Bio Luc Vansteelant
Privé
Luc Vansteelant is 56 jaar oud. Hij is getrouwd met Rose-Anne Vaneenoo en heeft twee dochters. Lien is 26 en Lore 23 jaar oud.
Opleiding en loopbaan
Luc volgde een opleiding tot laborant in Brugge. Hij werkte een tijd als laborant in een veevoederbedrijf en is daar nu verantwoordelijke voor alles wat met mestproblematiek te maken heeft.
Vrije tijd
Naast het Rode Kruis is Luc actief bij volleybalclub Elckerlyc Zwevezele als markeerder. Hij kan zich ook ontspannen door te tuinieren en is voorzitter van de vereniging van mestverwerkers.
Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak p>
De Kraks van 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier