Wim Opbrouck droomt van geweldige Sinksenfeesten: “Bedankje voor álle Kortrijkzanen”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinksen in Kortrijk zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Geen dansavonden met vrienden aan De Cubaan, geen lange nachten op café in ‘t Straatje en al zeker niet staan juichen voor een podium op het Schouwburgplein. “En toch gaan we er een geweldig feest van maken”, belooft Wim Opbrouck. De Bavikhovenaar smijt zich helemaal om er een gedenkwaardige editie van te maken. “Met het openingsspektakel willen we elke man en vrouw bedanken die braaf in zijn huizeken gebleven is de afgelopen dagen. En het woord corona? Dat is voor heel even verboden!”

Sinksen in Kortrijk, dat is gezellig terrasjes doen, genieten van het straattheater, snuisteren op de rommelmarkt, lokale artiesten leren kennen, lekker eten, dansen, buitenspelen, het nachtleven induiken en nog zo veel meer. Dit jaar zal daar helaas geen sprake van zijn. Dan maar een zomer zonder Sinksen? Geen haar op het hoofd van de vele organisatoren dat daar aan denkt. Met een online rommelveiling, een grote sinksenquiz en optredens van onder andere Compact Disk Dummies en Brihang moet het weekend van 30 mei tot 1 juni een groot online feest worden.

Wim Opbrouck, die een groot deel van zijn jeugd in onze mooie stad aan de Leie doorbracht, belooft een openingsspektakel zoals we dat nog nooit gezien hebben. Tussen de opnames voor dat huzarenstukje door, wisten wij hem even te strikken voor een gesprek. We nestelden ons (op gepaste afstand) op een bankje in het Begijnhof en vroegen hem de oren van het hoofd. Zijn openingsspektakel is nog in mysterie gehuld. Maar speciaal voor De Krant van West-Vlaanderen lichte hij al een tipje van de sluier.

Wim, jij bent geen Kortrijkzaan, maar het scheelt niet veel. Je moet geweldige herinneringen hebben aan de Sinksenfeesten?

“Ik ben geboren in Kortrijk en er absoluut ook getogen. Als kind speelde mijn jeugd zich af in Harelbeke, waar mijn ouders woonden. Ik ging er naar de Scouts, muziekschool en tekenacademie. Maar vanaf mijn 14de voelde ik de lokroep van de grote stad. Ik volgde plastische kunsten aan het vroegere Atheneum Pottelberg, dat was een fantastische tijd. Een heel creatieve periode ook. Ik heb er alleen maar warme herinneringen aan. Vooral aan het heel rijke culturele leven van Kortrijk, zowel in de cafés (lacht) als in het theater. Ik heb ooit een boek geschreven ‘Kortrijk in zeven dagen’ en heb altijd een grote voorliefde gehad voor de stad. Studeren deed ik in Antwerpen, maar trouwen deed ik met een Harelbeekse. Ik woon nu nog steeds in een oude vlasschuur in Bavikhove, ik voel mij daar thuis.”

Aan welke toog konden we jou op 18-jarige leeftijd vinden?

“In de Limelight! (Een voormalig kunstencentrum en bioscoop in de Jan Persijnstraat, ook wel bekend als De Gouden Lanteern, red.) Wim Willaert en ik hebben daar zo veel kansen gekregen van Willy Malisse zaliger en Joost Fonteyne. Het is ook daar dat ik mijn beste herinneringen aan de Sinksenfeesten heb opgedaan. Ze organiseerden grootse spektakels, altijd met heel veel schulden achteraf. Waar we nu staan, herinner ik mij nog dat hier overal saxofonisten stonden. Urban SAX heette dat. Zelfs Lester Bowie (een bekende Amerikaanse jazzartiest red.) kwam hier optreden. Ik vond het heerlijk om naar hier te komen. Vooral voor de artistieke kant. De braderie en de kermis hebben mij nooit zo geïnteresseerd.”

Je voelt dat de bevolking nood heeft aan een feest. Ik heb het dan ook heel bewust feestelijk gehouden

Ben je er nu nog elk jaar bij?

“Neen, daarvoor ben ik te vaak weg. Later ben ik hier dan natuurlijk zelf beginnen optreden met De Dolfijntjes. Voor mijn gezin waren de Sinksenfeesten zelfs een familietraditie. Mijn dochter werd 26 jaar geleden geboren op 20 mei in de Loofstraat. Toen we haar voor het eerst mee naar huis mochten nemen, waren de feesten in volle gang. En wie trad daar op? Stijn Meuris met Noordkaap. Ze speelden toen voor de eerste keer Ik Hou Van U, dat is een van de warmste herinneringen die ik aan de Sinksenfeesten heb.”

Het openingsspektakel organiseren, dat is niet niks. Heb je getwijfeld voor je ja zei?

“Geen seconde! Het is belangrijk dat de financiële pot die gereserveerd is om cultuur te brengen, daar ook wordt voor aangesproken en niet naar een ander departement wordt versast. Je kan je natuurlijk allerlei vragen stellen bij online alternatieven. Maar ik vind dat er een ongelofelijke energie zit in de organisatoren. Sinksen is zo’n feestelijk gebeuren, waarom zouden we dat laten tegenhouden door een virus? Je voelt dat de bevolking nood heeft aan een feest. Ik heb het dan ook heel bewust feestelijk gehouden. We schrappen het woord corona zoveel mogelijk uit alle ideeën. We klappen al weken in onze handen voor de zorgsector, laat ons nu ook iedereen bedanken die in zijn huizeken is blijven zitten, die man of vrouw heeft ook bijgedragen aan de oplossing. Het openingsspektakel is een bedankje voor álle Kortrijkzanen, vandaar ook een warme oproep om mee te doen.”

Wim Opbrouck bidt voor mooie feesten:
Wim Opbrouck bidt voor mooie feesten: “Sinksen is zo’n feestelijk gebeuren, waarom zouden we dat laten tegenhouden door een virus?”© AN

Wat houdt dat spektakel in? Je doet er nogal mysterieus over.

“Klopt! We willen immers vermijden dat mensen ergens samentroepen om naar de geweldige artiesten te kijken die we hebben opgetrommeld. (lacht) Op zaterdagavond 30 mei start een live uitzending. Die zal je online kunnen volgen. We nemen de bewoners van Kortrijk mee op een hele maffe magical mystery tour doorheen Kortrijk met heel veel verrassingen die we omwille van het verbod op samenscholingen niet kenbaar mogen maken. (Maar laat ons zeggen dat alvast een van de bekende artiesten van niet ver zal moeten komen om de stad te ‘veroveroveroveren’, red.) Ik kan wel zeggen dat de namen een heel sterke West-Vlaamse connectie hebben. Sterker nog, een Kortrijkse! Ze spelen op iconische Kortrijkse locaties spelen. Alle deelgemeenten komen trouwens aan bod! En misschien kan ik ook al verklappen dat ik zelf een slotlied zal brengen. Dat zal een ode zijn aan een heel beroemde singer-songwriter uit Kortrijk.”

Wat verwacht je van de Kortrijkzanen?

“Dat ze zaterdagavond om 21.30 uur naar buiten komen en zo zichtbaar en hoorbaar mogelijk zijn. Haal de kerstlichten weer van de zolder, grijp uw potten en pannen, teken de stoep vol… Kortom, laat van je horen! De Stad zal aanvullen met sirenes, kerkklokken en vuurwerk. Wij zullen overvliegen met drones en zelfs een aantal online gesprekken doen met deelnemers.”

Wij zullen overvliegen met drones en zelfs een aantal online gesprekken doen met deelnemers

Hoe belangrijk is dat voor jou?

“Ik droom ervan om heel Kortrijk in actie te zien schieten. Ik weet ook dat dat onmogelijk is met stadsprojecten. Ik heb dat al gedaan en weet hoe moeilijk dat is. Mensen denken meteen: waarom zou ik daar nu aan meedoen? Maar deze Sinksenfeesten staan of vallen met de inzet van de Kortrijkzanen. Ik weet wel dat niet iedereen muziek speelt of een instrument heeft, maar iedereen op de hele wereld heeft thuis een pot en een pan om op te kloppen. En dat is een beeld dat ik heel ontroerend vind. Dat is een prachtig positief signaal, dat jaagt de boze geesten weg en dat steekt alles in gang. Stel je voor dat al die kleine lichtjes een groot licht worden!”

Is een online versie van de Sinksenfeesten niet gewoon een slap afkooksel van het echte werk?

“Het is niet de real stuff, dat weet ik ook wel. Maar er is geen enkele andere keuze. Dus het is dat of niks? Wat kies je dan? Ik ken er die nu kiezen voor niks en dat vind ik ook flauw. Ik wil het aanpakken met de nodige relativering. Het is niet voor echt, maar het is een leuk rock-‘n-roll-alternatief. Ik vergelijk het met koffie. In den oorlog dronk men cichorei, dat was te drinken, maar natuurlijk geen echte koffie. Hopelijk is deze oorlog snel voorbij en is dit de enige editie die we ooit op die manier moeten organiseren. Dus haal gewoon alles uit de kast en doe mee. Het worden zonder twijfel Sinksenfeesten die we nooit meer zullen vergeten!”

HET PROGRAMMA

ZATERDAG 30 MEI


18 uur – Radio Sinksen

Want dat is hoe Sinksen dit jaar tot bij jou zal komen: over de radio. Sinksen kaapt de radiofrequentie 92.2 FM en doopt die om tot Radio Sinksen. Lokale radiozender Quindo stuurt enthousiaste presentatoren en journalisten van eigen bodem op pad. Radio Sinksen is er het hele weekend lang, tot en met maandag 1 juni.

21.30 uur – Openingsmoment

Om 21.30 uur komen we allemaal even buiten op onze eigen oprit, steken zo veel mogelijk licht aan en maken zo veel mogelijk kabaal. Haal dus je kerstlichtjes van zolder, je doopkaars vanonder het stof, je potten en pannen uit de keukenkast en trap jouw feesten op gang met je eigen licht- en klankspel.

22.30 uur – DJ Lotto

ZONDAG 31 MEI


11 uur – Samen Zang Moment

Zin om even alle zorgen van je af te zingen? Zondagmiddag gaan we een uur lang voluit samenzingen met de zangcoaches van !Allez, Chantez! Ze zorgen voor een ontspannen sfeer waarin we ons met z’n allen eens goed kunnen laten gaan. Het repertoire bestaat uit popmuziek van de jaren ’60 tot vandaag.

13 uur – Road Rock

Road Rock, het muziekconcours dat jaarlijks tijdens Sinksen in Boerenhol plaatsvindt, moest omwille van bekende redenen zijn plannen veranderen. Voor deze editie verplaatsen ze hun opzet naar Radio Sinksen. Je zal thuis mee kunnen beslissen wie met het prijzengeld van 3.000 euro naar huis gaat.

14 uur – Kinderen kleuren de stad

Sinksen is hét Kortrijkse gezinsevenement bij uitstek en doet daarom een oproep aan alle creatieve kinderen, mama’s en papa’s. Kleuren jullie mee jullie eigen stoep in, zodat elke straat in elke wijk over de hele stad kleur krijgt? Het resultaat van die ingekleurde stad wordt op zondagnamiddag tussen 14 en 17 uur vastgelegd op foto en video.

15 uur – Sinksenkerels Challenge

Ook KV Kortrijk doet mee aan deze Sinkseneditie. Hun uitdaging is simpel: een virtueel Guldensporenstadion gevuld krijgen. Net zoals in een echt stadion is er plaats voor muziek, pintjes en als hoogtepunt een talkshow met hoge gasten.

18.15 uur – DJ@Home contest

Een jury bestaande uit DJ SNS, Santy M. en 2 KG Hoofdvlees beluisterde afgelopen weekend alle inzendingen en selecteerde dj CTRL, dj Edwurds en Djones als jong en beloftevol, maar vooral als de winnaars! Zij mogen op Sinksen hun set draaien.

20.30 uur – Compact Disk Dummies

21.30 uur – 2 KG Hoofdvlees

22.45 uur – Fred Hush

Doorlopend – Samen Kook Moment

Niemand minder dan topchefs Matthias Speybrouck (Va et Vient) en Klaas Lauwers (Restaurant Messeyne) zullen tonen hoe je authentieke Kortrijkse peperbollen kan bereiden vanuit jouw kot.

MAANDAG 1 JUNI


14 uur – Rommelveiling

Ook de liefhebbers van de rommelmarkt komen aan hun trekken met de Sinksenrommelveiling. Bewoners van de stad Kortrijk kunnen één rariteit selecteren die ze graag aan de man willen brengen. Belangrijk detail: er moet een mooie anekdote aan vasthangen. Voorwerpen indienen kan tot zondag 24 mei.

15 uur – Kortrijk Drumt

Kortrijk Drumt heeft een nummer over Kortrijk in tijden van corona gemaakt. De primeur brengen ze maandag 1 juni tijdens Sinksen live op de radio.

16 uur – Ludieke Sinksenquiz

Op maandag 1 juni zoeken we vanuit ons kot ‘de slimste deelgemeente van Kortrijk’. Een Ludieke Sinksenquiz zorgt hier voor originele uitdagingen. Vzw Ludiek organiseert hiervoor in de week voor Sinksen voorrondes, waarna op maandag de apotheose volgt.

19 uur – DJ@Home Contest

20.30 uur – Brihang

21.30 uur – JTOTHEC

22.45 uur – Mr. Brown

Doorlopend – Engie Kortrijk Loopt

Loop of wandel ‘Engie Kortrijk Loopt voor Think Pink’ virtueel en steun de zorgverlener van jouw hart! De uitdaging: 8.500 kilometer. Doe jij mee?