Willy Debeuckelaere (80) organiseert 45ste cross: een leven vol ronkende motoren

De liefde voor de motorsport zat bij de familie Debeuckelaere duidelijk in de genen. © LC
Paul Bruneel

Dit jaar zal de 80-jarige Willy Debeuckelaere opnieuw op de eerste rij staan tijdens ‘zijn’ motorcross op 20 en 21 juli. Meer nog: hij is nog altijd heel nauw betrokken bij de organisatie van het ronkende gebeuren dat nu wordt georganiseerd door de Kenny’s Vrienden, Firma Narcy nv Carin haircosmetics en het Dirk Hofman Team.

Meer dan 50 jaar geleden, op 6 mei 1966, richtte Willy Debeuckelaere motorclub Carin op in Middelkerke. De eerste piloot die toen onderdak vond bij de club was Willy Vandooren. De eerste motorcross van de Westkust, toen nog BLB, werd georganiseerd op 21 juli 1974. Het was motorclub Carin die toen onder impuls en voorzitterschap van Willy Debeuckelaere de motorcross van Bredene overnam.

Trouwe medewerkers

“Het was niet evident om met een motorcross uit te pakken want er komt nogal wat bij kijken op organisatorisch en praktisch vlak, maar ik kon rekenen op een aantal trouwe medewerkers die met evenveel ijver als ikzelf werkten aan het welslagen van dit sportevenement”, zegt Willy Debeuckelaere die dit jaar aan zijn 45ste motorcrossorganisatie toe is. De motorcross is een deel van Middelkerke geworden en het is een traditie dat de inwoners van Middelkerke gratis toegang krijgen tot het evenement.

Het is een traditie dat de inwoners van Middelkerke gratis toegang krijgen tot het evenement

Twee jaar na de start van de motorclub, in 1968, kwam met Eddy een eerste Debeuckelaere aan de startlijn van een motorcross. Hij slaagde erin om meteen goede resultaten neer te zetten en werd een naam in de motorcrosswereld van toen. Het noodlot sloeg echter toe en Eddy moest na vijf jaar de motor op stal laten staan na een zware val. “Eddy behaalde in die vijf jaar 20 overwinningen en werd bovendien tweemaal kampioen van West-Vlaanderen”, merkt Willy Debeuckelaere op.

Wie dacht dat na de korte loopbaan van Eddy de naam Debeuckelaere zou verdwijnen uit de motorcrosswereld had het mis want op 21 juli 1973 stond broer Boudewijn Debeuckelaere aan de startlijn van de motorcross, toen nog in Bredene. Het was voor Boudewijn het begin van een mooie loopbaan die 14 jaar zou duren. “Boudewijn gaf nieuwe glans aan onze club, vandaar dat we het jaar erop zelf een motorcross organiseerden in Middelkerke”, zegt Willy.

Belgisch kampioen

“Boudewijn behaalde in zijn loopbaan 38 overwinningen en niet de minste. Hij werd acht maal kampioen van West-Vlaanderen, haalde tweemaal de titel van kampioen van beide Vlaanderens binnen en werd bij de nieuwelingen 250cc in 1975 zelfs gekroond tot Belgisch kampioen. Dit zijn momenten die je voor de rest van je leven bij blijven.”

Maar ook voor Boudewijn kwam een abrupt einde aan zijn loopbaan want op de eigen motorcross, op 21 juli 1986, kwam hij ten val en werd met een zware schouderbreuk afgevoerd. Dat betekende meteen ook het einde van zijn loopbaan bij de internationalen. Ondertussen was ook de zoon van Willy Debeuckelaere, Chris, gebeten door de microbe en hij zette de traditie verder. “Zijn loopbaan was veel te kort want hij had heel wat talent. Na vier jaar, op 3 september 1989, kwam hij in Roksem ten val en werd verlamd afgevoerd. Na een revalidatie van een jaar was hij weer te been, maar motorcrossen zat er niet meer in”, mijmert Willy.

Hoeft het gezegd dat hij uitkijkt naar de motorcross op 20 en 21 juli? Zowel op zaterdag als op zondag wordt spektakel geboden in 24 reeksen. Op zaterdag is er de jeugdmotorcross met 120 piloten aan de start met onder anderen Middelkerks talent Rune Vanmassenhove. Op zondag komen meer dan 400 piloten aan de start op de terreinen in de Kavelweg in Wilskerke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier