Wielsbeke ondersteunt inwoners tijdens crisis met online sporten en ‘Wielsbeke Helpt’

Stephanie Denoulet is een van de online lesgeefsters. © (gf)
Redactie KW

Het coronavirus Covid-19 houdt het hele land in zijn greep. Ook Wielsbeke ligt helemaal plat. De gemeente treft enkele maatregelen om de bevolking zo veel mogelijk bij te staan tijdens de crisis. Onder andere het OCMW en de sportdienst vullen hun opdracht nu op een iets andere manier in.

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) heeft geen weet van het aantal coronagevallen in de gemeente. “Ik heb geen officiële informatie over het aantal besmettingen in Wielsbeke. In de volksmond wordt verteld dat er besmette Wielsbekenaren zouden zijn, maar dat vertaalt zich niet in officiële cijfers. Maar ik kan me niet inbeelden dat onze gemeente op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan het virus.”

“Voedsel is een primaire behoefte, daarom moeten we continuïteit garanderen”

De grootste bekommernis van Jan Stevens is het woonzorgcentrum. Hij hoopt dat die plaats volledig gevrijwaard wordt van het virus. “Ik las over het woonzorgcentrum in Wingene met 20 besmettingen. Je wenst dat geen enkele collega toe. Ik kan alleen maar hopen dat wij dat niet meemaken en dat het personeel de nodige voorzorgen blijft nemen, zowel professioneel als privé.”

Wielsbeke helpt

De gebouwen van de sociale dienst bevinden zich op dezelfde site als het woonzorgcentrum Ter Lembeek. Daarom is extern bezoek, zelfs op afspraak, verboden. Het OCMW dient daarom zijn taken te heroriënteren. De voedselbank is gesloten maar de sociale dienst brengt nu zelf de pakketten rond.

“Voedsel is een primaire behoefte. Daarom moeten we continuïteit garanderen. Omdat de mensen niet naar hier mogen komen, zetten wij ons nu in om het tot bij hen te brengen. Het zijn pittige dagen, maar ondertussen vallen ook andere diensten weg”, zegt Bieke Vanlerberghe van de sociale dienst. “We nemen de social distancing regels zeker in acht: we dragen mondmaskers en handschoenen en ontsmetten ons ook voldoende. Tot slot houden we ook voldoende afstand.”

Ook de voedselbank doet een duit in het zakje en brengt pakketten rond.
Ook de voedselbank doet een duit in het zakje en brengt pakketten rond.© (foto NVW)

Daarnaast startte het OCMW ook het project Wielsbeke Helpt. Daarbij is het de bedoeling dat vrijwilligers hulpbehoevenden helpen door voor hen boodschappen te doen of de hond uit te laten. Er meldden zich al veel vrijwilligers aan maar het aantal hulpbehoevenden blijft lager dan verwacht. “We communiceerden voorlopig enkel via sociale media.”

“Nu zullen we alle 75-plussers en alle alleenstaande 50-plussers opbellen. We vermoeden dat zij minder actief zijn op sociale media. Niet alleen vragen we of ze hulp nodig hebben voor sommige taken maar ze zijn ook blij om ons te horen. Hun vaste contacten vallen weg dus voor hen is een telefoongesprekje ook een manier om het isolement even te doorbreken. We hebben een lijst van 629 mensen die we verdelen over elf werknemers van het OCMW. Twee weken later zullen we hen nog eens opbellen”, vertelt Bieke.

Via sociale media

Naast de sociale dienst moet ook de sportdienst van de gemeente zijn taken anders gaan invullen. Steven Lefebvre legt uit: “Onze basisopdracht is de mensen lichamelijk en mentaal gezond houden. Dat doen we normaal gezien met sportlessen en bewegingsmomenten voor kinderen, volwassenen en senioren. Nu valt dit allemaal weg. Dus moeten we op zoek gaan naar alternatieven. Sociale media zijn daar een uitstekend middel voor.”

Op de Facebook-pagina Sport in Wielsbeke verschijnt er elke weekdag een instructiefilmpje voor een bewegingsoefening. “Het is een oefening die eenvoudig thuis kan verricht worden en waar weinig materiaal voor nodig is. Iedereen kan dat volgen, mag kijken en vooral ook meedoen. Onze lesgeefsters Eva De Sutter en Stephanie Denoulet werken aan dit project zolang de crisis duurt. Om de filmpjes op te nemen behouden ze vanzelfsprekend de nodige afstand.”

Sportlesgeefsters Eva De Sutter (rechts).
Sportlesgeefsters Eva De Sutter (rechts).© (gf)

Op maandag en vrijdag komt om 18 uur een oefening voor volwassenen online. Op dinsdag en donderdag volgt het moment om 14 uur. Op woensdag zijn de senioren aan de beurtom 9 uur. Naast binnensport promoot de sportdienst ook buitensport. “Je mag nog wandelen, lopen en fietsen. We promoten de bestaande routes maar hebben ook pijltjes gehangen voor nieuwe routes langs de Wielsbeekse wegen. Wandel deze verrassende routes niet in groep, maar maximaal in gezinsverband”, geeft Steven nog mee.

Recyclagepark open

Tot slot geven we nog mee dat ook het Wielsbeeks recyclagepark op dinsdag 7 april terug open zou moeten gaan. Burgemeester Jan Stevens is daar opgetogen over. “Voor de algemene hygiëne is dat een goeie beslissing. Veel mensen houden nu de grote kuis of werken in de tuin. Afval laten liggen is hier eigenlijk geen optie.”

“Intercommunale Imog, die het recyclagepark uitbaat, zal een plan uitrollen zodat de mensen het recyclagepark op een correcte manier kunnenbezoeken. We weten dat dat niet van een leien dakje zal lopen. Misschien zal wel politionele begeleiding nodig zijn”, vult de burgemeester nog aan.

De burgemeester sluit af met een positieve noot. “Ik ben heel tevreden over het gedrag van de burgers. De inwoners doen hun uiterste best om zich aan de afspraken te houden. Dat is ook de feedback van de politie over onze gemeente.”

“Ik hoop dat de inwoners het volhouden, ook nu het weer zonniger wordt.” (NVW)

Schepen Magda Deprez in het recyclagepark.
Schepen Magda Deprez in het recyclagepark.© (archief NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier