Wielrenner Jean-Pierre Monseré herdacht met taart

De zussen en weduwe van Jean-Pierre Monseré mochten de eerste taartjes snijden. © Stefaan Beel
Redactie KW

Omdat het vandaag precies vijftig jaar geleden is dat Jean-Pierre Monseré op 22-jarige leeftijd wereldkampioen werd in het Engelse Leicester, trakteerde KOERS alle inwoners van de straat die zijn naam draagt op een Jempi-taartje.

In de Roeselaarse Jean-Pierre Monseréstraat gingen medewerkers van KOERS vanmorgen onaangekondigd deur aan deur met de vraag ‘weet u wat er 50 jaar geleden is gebeurd’. Bij wijze van viering werd aan elk huisnummer een appeltaartje met de beeltenis van Jempi overhandigd, inclusief een kaartje met wat achtergrondinfo over deze wielerheld.

Het eerste taartje werd aangeboden door de familie van Monseré. De inwoners van deze straat reageerden aangenaam verrast en konden na enkele tips de link leggen naar zijn WK-titel. “Het moest eigenlijk een feestjaar worden’, zegt KOERS-medewerker Thomas Ameye.

“Voor veel Monseré-fans blijft 16 augustus een feestdag. De veelvoud aan initiatieven en festiviteiten die we voor deze bijzondere dag hadden gepland, mochten door de huidige crisis niet doorgaan. Ondanks de omstandigheden wilden we toch iets speciaals doen. Laat dit misschien het officiële startschot zijn van zijn jubileumjaar.”

Op 21-jarige leeftijd won hij trouwens als neoprof de loodzware Ronde van Lombardije en werd zo de jongste naoorlogse winnaar van dit wielermonument. De weduwe van Jean-Pierre, Annie Victor, was samen met zijn zussen aanwezig en wist dit initiatief ten zeerste te appreciëren. Zij mocht het eerste taartje aansnijden.

“Het is positief dat hij niet vergeten wordt”, klinkt het dankbaar. “Er zijn weinig wielrenners waar na vijftig jaar nog zo vaak over wordt gesproken. Als ik hem op de begraafplaats bezoek, kom ik regelmatig wielerliefhebbers tegen die een bloemstukje op zijn graf leggen. Hij leeft verder in de herinneringen van veel mensen en dat doet heel veel deugd.”

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier