“Wie kan ons helpen?” Cindy Vandenhouweele en haar dochters dreigen binnen minder dan drie weken op straat te belanden

Cindy is ten einde raad door de hele situatie en roept om hulp. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Cindy Vandenhouweele (47), een alleenstaande moeder van twee dochters, dreigt haar woning aan de Zeedijk in Middelkerke te verliezen. Na 21 jaar als zelfstandige te hebben gewerkt, is ze door onvoorziene omstandigheden in een precaire situatie beland. Haar verhaal is schrijnend en staat symbool voor een bredere woonproblematiek.

Cindy was jarenlang de uitbaatster van frituur ‘Bie de Patatjes’ in de Leopoldlaan. Haar leven kreeg een drastische wending toen het pand waarin haar zaak gevestigd was, In juni 2020 werd verkocht aan een bouwpromotor, met de intentie om het op termijn af te breken. Alsof dat nog niet genoeg was, viel haar friteuse twee jaar later in panne. De kostprijs voor een nieuwe installatie was onhaalbaar, en ze besloot haar zaak te sluiten. Drie maanden lang zat ze zonder inkomen, waarna ze noodgedwongen een leefloon aanvroeg. Ondanks haar jarenlange arbeid en pensioenopbouw kreeg ze door een berekening van het OCMW slechts 1.300 euro leefloon in plaats van de voorziene 1.600 euro. “Dat is gewoon niet eerlijk,” zegt Cindy. “Ik heb altijd gewerkt en ik kreeg minder omdat ik gespaard heb voor mijn oude dag?”

Naast haar financiële tegenslagen, dreigt Cindy nu ook haar woning te verliezen. Ze woont al 13 jaar in een appartement op de Zeedijk waarvoor ze 350 euro per maand betaalt. Door de nieuwe regelgeving en een conformiteitscontrole van de woning, kreeg ze van haar huisbaas te horen dat ze eruit moet. Binnen een maand staat ze op straat, zonder zicht op een andere betaalbare huurwoning. “Voor die prijs vind ik nooit nog een woning. Alles is dubbel of driedubbel zo duur,” zucht ze moedeloos.

Conformiteitsattest

Om de kwaliteit van huurwoningen te waarborgen, heeft het gemeentebestuur het conformiteitsattest verplicht gesteld. “In januari 2024 beloofde de eigenaar nog het appartement in orde te brengen volgens de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen. Maar amper vijf dagen later ontving ik een aangetekend schrijven: ik moet de woning tegen 20 april 2025 verlaten. Hij was blijkbaar van gedachte veranderd en zag op tegen de kosten,” vertelt Cindy.

Cindy woont samen met haar twee dochters: de oudste (22) studeert voor dierenarts, de jongste (16) zit in het middelbaar onderwijs. Haar zoon woont bij zijn vader. Ondanks haar nieuwe job in de keuken van De Ril in Middelkerke, vindt ze geen haalbare woonoplossing. Ze klopte reeds aan bij instanties zoals Woonsprong en OCMW, maar kreeg te horen dat er momenteel geen hulp beschikbaar is. “Er is gewoon niets voor ons. Sociale woningen hebben ellenlange wachtlijsten, en voor een private huurwoning kom ik niet in aanmerking omdat ik nu als artikel 60-werknemer werk,” vertelt ze.

Onzekerheid

De onzekerheid weegt zwaar op haar mentale welzijn. “Ik ben er depressief van geworden en heb zelfs in het ziekenhuis gelegen,” bekent Cindy. Haar situatie is niet uniek, maar wel schrijnend. Het is een confronterend voorbeeld van hoe snel iemand in woononzekerheid kan belanden, zelfs na jarenlang hard werken.

Cindy hoopt via dit artikel een oplossing te vinden. “Ik heb geen schulden, ik heb altijd mijn best gedaan. Ik zoek gewoon een betaalbare plek waar ik met mijn dochters kan wonen. Wie kan ons helpen?” Wie een oplossing heeft voor haar gezin, kan contact opnemen via cindyvandenhouweele@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content