Wevelgem is dit najaar de Troosthoofdstad van Vlaanderen: hoogtepunt wordt het slotmoment en het plaatsen van 10.000 kaarsjes
Vorig jaar Troostgemeente, dit jaar Troosthoofdstad van Vlaanderen, een mooi en logisch gevolg van het troostbeleid waar de gemeente deze legislatuur heeft op ingezet. Als Troosthoofdstad vindt hier niet alleen het slotmoment plaats met tal van artiesten, er komen in aanloop naar 1 november ook een hoop troostproducties zoals het plaatsen van meer dan 10.000 kaarsjes.
In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten klinkt er op 1 november rond zonsondergang muziek op de begraafplaats. De coördinatie hiervan gebeurt door de vzw Reveil. “Tien jaar terug stierf onverwacht een vriend-muzikant, Robbie”, vertelt Pieter Deknudt, oprichter en coördinator van Reveil. “Ik schreef toen een lied voor hem en na enige aarzeling brachten we dat lied op de begraafplaats. Dat vond nogal wat weerklank, het volgende jaar was Reveil al aanwezig in twintig gemeenten waar op 1 november om 17 uur muziek werd gespeeld op de begraafplaats.”
“Wevelgem staat aan de top wat betreft troostbeleid” – Pieter Deknudt van Reveil
Ondertussen is Reveil een begrip, meer dan 150 Vlaamse gemeenten nemen deel. Er zijn ook contacten in andere Europese landen en in de VS waar interesse is om Reveil te organiseren. Van een losstaand optreden op de begraafplaats is de organisatie gegroeid, heel wat acties waar rouw en troost centraal staan worden ingericht voorafgaand aan 1 november. Er zijn troostgemeenten, en ieder jaar is er ook een troosthoofdstad. Daar worden de vele troostacties in de maand oktober versterkt met enkele Reveil troostproducties en vindt ook het Slotmoment van Reveil Vlaanderen plaats met een live tv-uitzending op VRT MAX, Radio 2 en WTV.
Troosthoofdstad
Na Kortrijk, Leuven, Brugge en De Panne is nu Wevelgem de Troosthoofdstad van Vlaanderen. “Meer dan terecht!”, onderstreept Pieter Deknudt. “Wevelgem staat aan de top wat betreft troostbeleid.”
“Daar hebben we tijdens de afgelopen beleidsperiode inderdaad heel wat aandacht aan besteed”, beaamt schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw. “Tot enkele jaren terug was er haast geen troostbeleid, waarbij rouw en afscheid bespreekbaar gemaakt werden. Nu is er een vlindertuin voor stilgeboren kindjes en de mogelijkheid van natuurbegraven. Vorig jaar was Wevelgem al Troostgemeente wat leidde tot de oprichting van een troostwerkgroep. Wevelgem was ook een van de eerste gemeenten die op 1 november een troostconcert organiseerde op een gemeentelijke begraafplaats. We voelden dus al een tijdje een fijne klik met Reveil, hun aanbod om Troosthoofdstad te worden is een mooie kans.”
“Het wordt een positief verhaal van mooie herinneringen en samenkomen”, vertelt Pieter Deknudt. “We trekken een warm deken over de gemeente. Maar de voorwaarde is wel dat iedereen er mag zijn, ook als je het wat moeilijker hebt. Want hoe snel lopen we niet weg als iemand niet antwoordt ‘goed-en-met-u?’ op de vraag ‘Oe is ’t?’. De missie is om in Wevelgem een veerkrachtige community te bouwen waar het oké is om soms eens niet oké te zijn. Het zijn de meest buigzame bomen die het beste tegen de wind bestand zijn.”
Soul Repair Café
Net als bij het traject Troostgemeente krijgen inwoners en verenigingen in oktober de kans om lokale troostacties te organiseren. Zo kon je vorig jaar bij lokale handelaars de ‘Ik Luister’-pin krijgen, troostyoga volgen en werden de scholen betrokken bij het thema afscheid. Het volledige programma krijgt nog volop vorm en kan je later bekijken op www.wevelgem.be/reveil.
Maar dit jaar is er dus meer. In de tweede helft van oktober organiseert de gemeente, samen met Reveil, enkele opmerkelijke troostproducties. Op 6 oktober is er het Soul Repair Café, een activiteit waarbij inwoners bij een zogenoemde Soul Repair artiest in gesprek gaan en herinneringen ophalen aan hun overleden dierbaren. Waarna de artiest dat gesprek omzet in een tekening, een gedicht, een lied, … Die tastbare herinnering krijgt de persoon dan kosteloos mee. Een tweede troostproductie is ‘Boodschap aan de Overkant’. Wat zou je schrijven mocht je nog een laatste s-mis-je sturen naar een overleden geliefde? De berichtjes worden geprojecteerd in het Wevelgemse straatbeeld.
Wevelgem verlicht
Heel indrukwekkend wordt het op vrijdag 11 oktober. Op een nog nader te bepalen plaats worden meer dan 10.000 kaarsjes geplaatst. Vorig jaar gebeurde dat op het strand van De Panne, dat bezorgde de aanwezigen een blijvende herinnering. “We zijn nog op zoek naar de geschikte plaats om dat te organiseren”, aldus Pieter Deknudt. “We willen de drie deelgemeenten betrekken, daarom willen we in zowel Wevelgem, Moorsele als Gullegem een troostproductie laten doorgaan. De plaats van het slotmoment is wel bepaald, namelijk in het Park dat overigens net naast de begraafplaats gelegen is. Lieve Blancquart doet de presentatie, Het wordt een moment van warme troost voor wie het nodig heeft. Daar zorgen ook enkele artiesten voor. In het verleden mochten we onder andere Selah Sue, Axelle Red, Bart Peeters, Tourist LeMC en Raymond van het Groenewoud verwelkomen. Wie naar Wevelgem komt, is nog een goedbewaard geheim.”
Dat Wevelgem de troosthoofdstad is kan je al zien in het filmpje dat afgelopen week viraal ging.
Meer info vind je ook op www.wevelgem.be/reveil.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier