West-Vlaming op LGBT+-bijeenkomst in Beveren: “Er is nog veel werk”
Premier Alexander De Croo heeft op een bijeenkomst in Beveren opgeroepen tot verdraagzaamheid tegenover LGBTI+-personen. “Iedereen in ons land”, sprak hij. Martin Boudry (63) uit Oostnieuwkerke bij Staden was er ook bij. “We hebben al het homohuwelijk, maar er is nog veel werk.”
Het was het Oost-Vlaamse Regenbooghuis Casa Rosa dat zaterdag in Beveren een actie organiseerde om op te roepen voor verdraagzaamheid en verbondenheid. Aanleiding voor de actie was de moord op David P. in Beveren en geweld tegen LGBT+-personen in het algemeen. LGBT+ is een verzamelnaam en staat voor lesbisch, homoseksueel (gay), biseksueel en transgender. De ‘+’ staat voor de andere genderidentiteiten, genderexpressies, seksuele oriëntaties en romantische oriëntaties die daarnaast nog bestaan.
Liefde is liefde
Op de Grote Markt in Beveren verzamelden zich zaterdag kleine groepjes mensen. Op de markt werden enkele korte en verbindende speeches gegeven. “We zijn gewoon mensen die op mensen verliefd worden”, klonk het even duidelijk als eenvoudig. “Liefde is liefde en iedereen moet gewoon zichzelf zijn. We hopen op meer daadkracht.”
Kunstenares Fleur Pierets riep op om de grote opmars tegen haat een halt toe te roepen. “Dit mogen we niet laten gebeuren. Premier Alexander De Croo, ik kijk in uw ogen! We moeten dit samen doen.”
Die laatste liet het zich geen twee keer zeggen. “Deze week heeft heel veel losgemaakt, heel veel verhalen van schrik en verhalen van discriminatie”, klonk het. Hij verwees ook naar de regenboogvlag die deze week overal in het land wapperde. “Deze vlag is het symbool dat wij dit niet kunnen aanvaarden. Ze wijst haat met de vinger. Iedereen in ons land is uniek. Geen tolerantie tegenover intolerantie. Iedereen heeft lief wie hij wil liefhebben.”
Opvoeding kan beter
De meeste aanwezigen waren jonge twintigers. Maar Martin Boudry (63) was, voorzien van stijlvol vlinderdasje, helemaal uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke bij Staden gekomen. Hij heeft zich laat in zijn leven geout nadat hij een huwelijksleven met kinderen achter de rug had. “Ik vind het belangrijk om hier te zijn”, zei hij. “Mensen moeten zichzelf kunnen zijn en moeten niet vermoord worden voor hun kleur, geaardheid of religie.”
“Voor mij gaat het om meer dan homofobie. Het gaat om de volledige agressie van mensen tegen mensen. Ik heb mijn hele leven in het onderwijs gestaan en ik wil begrijpen wat er zich in de hoofden van die jongens heeft afgespeeld. Ik vrees een beetje dat hun proces in sommige media al wordt gemaakt. Terwijl het vast zijn redenen heeft waarom het parket zolang wacht om daar duiding bij te geven. Misschien is het een gewone roofmoord. Maar intussen stellen we ons misschien allemaal beter wat vragen.”
“Wat gebeurd is, heeft voor een deel te maken met de opvoeding thuis. De school kan en moet daar ook heel veel aan doen, maar doet niet genoeg. Want we hebben wel het homohuwelijk en alle wetten die er zijn gekomen, maar er is nog veel werk hé. Toen Verhofstadt destijds het homohuwelijk goedkeurde, hebben we met Think Different in Roeselare een dag en een nacht gefeest. Maar we zijn er nog lang niet. Kijk waar we nu staan”, besloot Martin.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier