West-Vlaamse UFO-expert: “Ik geloof in buitenaards leven, maar niet dat ze hier rondcirkelen”

Frederick Delaere is elke dag met het Belgisch UFO-meldpunt in de weer. "Mensen helpen, daar doen we het voor." © PVH
Philippe Verhaest

Nu duidelijk is dat het mysterieuze object boven Gent van afgelopen weekend een Ierse weerballon was, kan Frederick Delaere van het Belgisch UFO-meldpunt weer wat rustiger ademhalen. Zijn organisatie stevent op een recordjaar af, want nu al liepen er ruim 200 meldingen binnen.

Een heldere witte bol die plots in tientallen, zoniet honderden stukjes uit elkaar viel, zorgde afgelopen weekend voor de nodige verbijstering in en rond Gent. Tientallen mensen meenden dat het object een buitenaards karakter had en verwittigden het Belgisch UFO-meldpunt van Meulebekenaar Frederick Delaere (37). Die beleefde zijn drukste weekend ooit. “Ondertussen zitten we aan ongeveer 40 meldingen”, zegt hij. “Dat is nog nooit gebeurd.”

De ufo-passie van Frederick ontstond in 1997, toen hij De UFO-saga van Julien Weverbergh las. “Ik raakte meteen in de ban van de materie”, blikt hij terug. “En het heeft me nooit meer losgelaten.” Frederick schreef meteen enkele ufo-verenigingen in Vlaanderen aan en leerde zo gelijkgestemde zielen kennen. “Waaronder Wim Van Utrecht uit Antwerpen. Het viel ons op dat die verenigingen met de regelmaat van de klok meldingen binnen kregen, maar daar werd niks mee gedaan. Dat bracht ons op het idee om een officieel meldpunt op te richten.

Bijna dagelijks meldingen

In 2007 stond Frederick zo mee aan de wieg van het Belgisch UFO-meldpunt en sindsdien verdiept hij zich in op het eerste zicht onverklaarbare fenomenen. “Het eerste jaar kregen we hoop en al een 50-tal meldingen binnen, maar dat aantal is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Niet dat we elk jaar steeds meer cases te onderzoeken hebben, maar nu krijgen we bijna dagelijks mailtjes.

Op 24 februari 2018 liep een melding over drie felverlichte bollen boven Ruddervoorde binnen. Het bleek om de weerkaatsing van de verlichting in het raam te gaan.
Op 24 februari 2018 liep een melding over drie felverlichte bollen boven Ruddervoorde binnen. Het bleek om de weerkaatsing van de verlichting in het raam te gaan.© gf

Door zijn ondertussen jarenlange ervaring kan Frederick heel wat gevallen vrijwel meteen verklaren. “Een fel knipperend licht is heel vaak een vliegtuig en een lichtpunt dat op dezelfde plek blijft hangen, is vrijwel altijd een ster of planeet. Het is voor ons ook heel wat makkelijker om zaken te verklaren. Vroeger moesten we bijvoorbeeld weergegevens bij het KMI schriftelijk opvragen en kostte ons dat ook geld, nu vind je alles gratis en snel terug. Dat maakt ons werk wel een pak makkelijker.”

Ik ben geen believer. Ik bekijk elke melding met een heel kritisch oog en geloof pas iets als het wetenschappelijk bewezen kan worden – Frederick Delaere

2011 was tot nu toe het drukste jaar voor het Belgisch UFO-meldpunt. “Toen waren die Thaïse lampionnen (brandende lampjes die de lucht in vliegen, red.) enorm populair. De mensen kenden dat niet en verwittigden ons dus… Met iets meer dan 300 meldingen in totaal, dat jaar. Maar 2019 lijkt op weg om het record van acht jaar geleden te breken. Nu al hebben we meer dan 200 meldingen binnen. Mei kende een piek, want over heel Vlaanderen was toen een zogenaamde sterrensliert te zien. Bleek dat het om 60 satellieten ging die door Elon Musk gelijktijdig gelanceerd werden…”

Een reeks satellieten van Elon Musk zorgde in mei voor heel wat consternatie.
Een reeks satellieten van Elon Musk zorgde in mei voor heel wat consternatie.© gf

Dit weekend kampeerde Frederick aan zijn pc, want de Ierse weerballon zorgde voor bijzonder veel meldingen. “Wij konden snel duidelijkheid scheppen, maar onze expertise werd dan weer in twijfel getrokken. Uiteindelijk contacteerde de University College Cork ons zelf en konden we onweerlegbaar bewijs leveren. Ondertussen hebben we ook de afmetingen en andere details van dergelijke weerballonnen opgevraagd, die kennis zal ons in de toekomst weer een beetje meer wapenen.”

(Bijna) altijd een verklaring

Frederick noemt zichzelf allesbehalve een believer. “Ik bekijk elke melding met een heel kritisch oog”, benadrukt hij. “Dat is ook onze sterkte. Wij gaan ervan uit dat iedere zaak een verklaring heeft. Aan ons om die te vinden. Dit jaar konden we nog maar op twee meldingen geen antwoord bieden. Maar dat betekent niet dat het om een buitenaards object gaat. We hebben gewoon te weinig informatie om alles te verklaren. Voor alle duidelijkheid: ik geloof wél in buitenaards leven, maar niet dat ze rond onze planeet cirkelen. Ufo’s zijn unidentified flying objects. Dat moet je letterlijk nemen.

Ik geloof wél in buitenaards leven, maar niet dat ze rond onze planeet cirkelen – Frederick Delaere

Die ingesteldheid zorgde ervoor dat hij stilaan een autoriteit is wanneer het over ufo-meldingen in België en Nederland gaat. In 2014 schreef hij het naslagwerk UFO’s in België & Nederland en momenteel werkt Frederick, samen met zijn Antwerpse collega, aan een jeugdboek. “Ik ben er gewoon enorm graag mee bezig. Elke keer ik een zaak kan oplossen, ervaar ik een eurekagevoel. Je helpt ook mensen. In sommige gevallen zijn de melders echt in de ban van wat ze gezien hebben. Ze kunnen er soms zelfs niet meer van slapen. Tot wij met het antwoord komen.”

Op 15 juli werden boven Sint-Truiden drie heldere stippen waargenomen. Na onderzoek bleek het om drones te gaan.
Op 15 juli werden boven Sint-Truiden drie heldere stippen waargenomen. Na onderzoek bleek het om drones te gaan.© gf

Af en toe krijgt Frederick ook met erg onwaarschijnlijke verhalen te maken. “Herinner je je die luchtballon in de vorm van een verfpot boven Izegem? Mensen dachten dus dat het om een ufo ging. En fel verlichte serrecomplexen die ‘s nachts voor een oranje-paarse gloed zorgen, daar lopen ook meldingen over binnen. Twee jaar geleden kregen we zelfs een melding van een vrouw die in haar slaapkamer buitenaardse wezens had gezien. We weten uiteraard dat dit niet kan, maar we hebben haar toch geholpen. Bleek dat ze last had van slaapverlamming. Ze droomde dat ze wakker was en zag in haar slaap die zogenaamde wezens.”

Aan stoppen denkt Frederick allesbehalve. “Afgelopen weekend hebben we nogmaals ons nut bewezen”, zegt hij. “En wie weet stoten we plots op het absolute bewijs dat we niet alleen zijn in het heelal. Dat zou fantastisch zijn. Ik hoop dat wij dan de eersten zijn die dat moment mogen meemaken. Maar nogmaals: ik ben zeker geen believer. Pas als iets wetenschappelijk te verklaren is, geloof ik er ook in.”

www.ufomeldpunt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier