West-Vlaamse rusthuizen lopen minder snel leeg

Bijna één op de tien kamers staat tijdelijk leeg in onze woonzorgcentra.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Bijna één op de tien kamers staat tijdelijk leeg in onze woonzorgcentra.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Bijna één op de tien kamers in de West-Vlaamse woonzorgcentra staat tijdelijk leeg. Bijna de helft van die tijdelijke leegstand heeft te maken met overlijdens door covid-19. Elders in Vlaanderen is de leegstand in woonzorgcentra iets groter.

Van de Vlaamse regering krijgen de woonzorgcentra tijdens deze coronacrisis compensatievergoedingen voor de tijdelijke leegstand. Voor de periode maart-september van vorig jaar bedroeg die compensatie bijna 90,5 miljoen euro voor alle woonzorgcentra in Vlaanderen. In onze provincie ging het in die periode om iets meer dan 14,3 miljoen euro.

Coronacrisis

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid stonden eind vorig jaar dat zijn de meest recente cijfers 9,52 procent van de kamers in de West-Vlaamse woonzorgcentra tijdelijk leeg, 4,2 procent als gevolg van overlijdens door de pandemie. De gemiddelde leegstand in Vlaanderen bedroeg toen 10,42 procent.

Volgens de woordvoerder van het Agentschap is de leegstand tijdelijk. Enerzijds als gevolg van die overlijdens (de kleine helft) en anderzijds vermoedelijk door de coronacrisis. “Er zijn ongetwijfeld mensen die een opname in een woonzorgcentrum nog eventjes uitstellen, precies door corona”, zegt de woordvoerder.

Er zijn de beperkende maatregelen die het niet gemakkelijk maken om informatie in te winnen over een opname in een woonzorgcentrum en er is de algemene crisissfeer die de voorbije maanden het doen en laten in woonzorgcentra bepaalde.

Wachtlijsten

Nog niet zo heel lang geleden kampten de woonzorgcentra met lange wachtlijsten voor wie een kamer wou. Dat is, in veel van die centra, nu verleden tijd. Voorlopig toch. “Je mag niet vergeten dat we met een sterk vergrijsde bevolking te maken hebben”, zegt de woordvoerder. “Die leegstand is een tijdelijk fenomeen. Over de wachtlijsten van de voorbije jaren hebben wij centraal geen overzicht.”

De instroom zal dus ongetwijfeld later weer op gang komen, de behoefte dat toont de bevolkingspiramide aan intensieve verzorging blijft bestaan. Of de tijdelijke leegstand ook een invloed heeft op de dagprijzen van de woonzorgcentra is niet duidelijk. Alleen de duurste centra beschikken over een marge om hun prijzen te laten zakken. Maar het Agentschap heeft daar (nog) geen zicht op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier