West-Vlaamse kustreddingsdienst wil samenzitten met minister van onderwijs: “Dringend zwemkwaliteit in het onderwijs aankaarten”

Archieffoto van de kustredders van Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. © Belga Image - Kurt Desplenter
Redactie KW

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) is tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering hen structureel wil ondersteunen om de kwaliteit van de reddingsdiensten te verzekeren. “We zullen hiervoor binnenkort samenzitten met nieuw Vlaams minister van Toerisme, Melissa Depraetere (Vooruit). Maar we willen ook graag in overleg gaan met de nieuwe minister van onderwijs, omdat het zwemmen in het onderwijs de laatste jaren erg is achteruit gegaan. Als kinderen nog niet in een zwembad kunnen zwemmen, hoe moet dat dan in de zee?”

De nieuwe Vlaamse regering heeft duidelijke plannen om beter te gaan samen werken met IKWV. “We verankeren de ondersteuning voor Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen structureel en onderzoeken hoe we die kunnen rationaliseren om de kwaliteit van de reddingsdiensten aan zee te verzekeren”, zo staat te lezen in het regeerakkoord.

“Het doet ons een plezier dat alle partijen samen willen kijken hoe we de veiligheid aan de kust nog beter kunnen uitbouwen”

“We zijn heel gelukkig dat de Vlaams regering de nodige aandacht aan ons wil geven”, reageert woordvoerster An Beun tevreden. “We hebben alle politieke partijen gecontacteerd en er was een groot draagvlak over de partijgrenzen heen om samen te kijken hoe we de veiligheid aan de kust beter kunnen uitbouwen. Het doet me een plezier dat ze het daarover zijn eens geraakt. Op korte termijn, na de lokale verkiezingen, willen we sowieso samen zitten met minister van Toerisme Melissa Depraetere (Vooruit) om te kijken welke stappen we concreet kunnen ondernemen.”

Zwemkwaliteit in het onderwijs

Maar daarnaast wil IKWV ook graag rond de tafel zitten met de minister van Onderwijs. “We wachten nu nog even de lokale verkiezingen af of dit effectief Zuhal Demir (N-VA) zal zijn”, gaat Beun verder. “Sowieso is het voor ons de voorbije jaren zeer duidelijk geworden dat de kwaliteit van het zwemmen in het onderwijs enorm achteruit is gegaan.”

“Een tijd terug werd het leerdoel aangepast en nu zien we daar de weerbots van terwijl goed kunnen zwemmen van groot belang is”

“Een tijd terug werd het leerdoel van zwemmen in het lager onderwijs aangepast en nu moeten de kinderen als ze 12 jaar oud zijn veilig de kant kunnen bereiken. Het maakt niet uit of het gaat om schoolslag, crawl of spetterend als een hondje. En nu – jaren later – zien we daar de weerbots van die beslissing destijds. Volgens ons is goed kunnen zwemmen wel van groter belang. Want als kinderen al moeite hebben om in een zwembad goed te zwemmen, dan komt het ook nooit goed in zee.”

Los van het zwemmen kan ook de kennis van de zee veel beter bij mensen volgens An. “Er is nood aan meer ruime kennis van de Noordzee. Het bredere publiek zou moeten weten hoe de golven zijn, hoe de getijden werken, wat het fenomeen zandbanken is en welke gevaren er komen kijken bij zwemmen in open water. Die kennis ontbreekt bij veel mensen op vandaag en zou eigenlijk van jongs af aan moeten aangeboden worden. We willen samenzitten met de minister van Onderwijs om dergelijke informatie en kennis in de leerplannen op te nemen, zo kunnen mensen hopelijk op termijn beter geïnformeerd richting de kust trekken. Al zal dit wel een werk zijn van lange adem.”

Met goeie hoop

Toch kijkt woordvoerster An Beun met goeie hoop vooruit. “We zullen beide ministers contacteren en aan de slag gaan, wan er is wat werk aan de winkel. Verder blijven we natuurlijk doordenken over hoe we zoveel mogelijk mensen over het hele land kunnen bereiken en sensibiliseren over de aandachtspunten aan de kust. We blijven zoeken naar een concrete manier om iedereen te bereiken met verschillende partners. Maar we hopen dat we nu al op de goede weg zijn”, besluit An Beun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier