Bart Uyttenhove (41) staat sinds april 2016 samen met zijn echtgenote Nele De Laere (37) achter de toog van Bockor Café Gravenhof. Hij accepteert en begrijpt de drastische maatregelen. "Er moet iets ondernomen worden, dat beseft stilaan iedereen. Voor ons is dit erg ingrijpend, maar we kunnen er niks aan veranderen. Ik denk trouwens dat we langer dan drie weken de deuren zullen moeten sluiten. Dit is nog maar een begin."

Vanavond om middernacht gaat de deur van het café onherroepelijk dicht. "We verwachten wel dat onze zaak bomvol zal zitten, maar rekenen op begrip en medewerking van onze klanten. Wij hoeven ons de komende weken gelukkig geen zorgen te maken over voorraad die over datum kan raken, dranken blijven lang goed. Bij restaurants ligt dat net iets anders."

Lenteschoonmaak

Wat Bart en Nele de komende weken zullen doen, is nog koffiedik kijken. "Gelukkig zijn we volop bezig met verbouwingswerken om ons café uit te breiden, hopelijk kunnen we daar een tandje bij steken. Maar we zullen zeker ook een grote lenteschoonmaak doen. Dan kunnen we klanten na de lockdown in het properste café van het land ontvangen", glimlacht hij. "We willen ook wat familiebezoekjes afleggen en zullen eindelijk eens op een uitnodiging voor bijvoorbeeld een babyborrel kunnen ingaan. Het worden drie weken gedwongen vakantie, maar we zullen er het beste van maken. Eigenlijk krijgen we nu de kans om ons oude leven, van toen we nog geen café runden, weer op te nemen. Maar van harte is dat natuurlijk niet."

We zullen wat familiebezoekjes afleggen en oude vrienden opzoeken. Eigenlijk kunnen we ons leven van vóór ons café weer even oppikken - Bart Uyttenhove

Feit is wel dat Bart en Nele (minstens) drie weken geen inkomen hebben. "Klopt. En dat is wel zuur. De 4.000 euro financiële steun van de Vlaamse overheid is wel een mooi signaal."

De vaste klanten reageren gelaten op de beslissing, zegt Bart. "Gisterenavond zat ons café afgeladen vol met mensen van de Ingelmunsterse jeugdbewegingen. Zij waren eerst doodcontent dat de lessen opgeschorst zijn, maar toen het nieuws doorsijpelde dat de horeca collectief moest sluiten, veranderde de sfeer. Ze hoopten om hier hun 'crisiscentrum' op te richten, maar dat gaat dus ook niet door."

"Er is wel flink wat solidariteit. Klanten nodigen elkaar uit om bij hen thuis iets te komen drinken en wij hebben al een pak invitaties voor etentjes binnen. Als het coronavirus toch één iets mooi naar boven haalt, is het wel de solidariteit en verbondenheid onder de mensen."

Bart Uyttenhove (41) staat sinds april 2016 samen met zijn echtgenote Nele De Laere (37) achter de toog van Bockor Café Gravenhof. Hij accepteert en begrijpt de drastische maatregelen. "Er moet iets ondernomen worden, dat beseft stilaan iedereen. Voor ons is dit erg ingrijpend, maar we kunnen er niks aan veranderen. Ik denk trouwens dat we langer dan drie weken de deuren zullen moeten sluiten. Dit is nog maar een begin."Vanavond om middernacht gaat de deur van het café onherroepelijk dicht. "We verwachten wel dat onze zaak bomvol zal zitten, maar rekenen op begrip en medewerking van onze klanten. Wij hoeven ons de komende weken gelukkig geen zorgen te maken over voorraad die over datum kan raken, dranken blijven lang goed. Bij restaurants ligt dat net iets anders."Wat Bart en Nele de komende weken zullen doen, is nog koffiedik kijken. "Gelukkig zijn we volop bezig met verbouwingswerken om ons café uit te breiden, hopelijk kunnen we daar een tandje bij steken. Maar we zullen zeker ook een grote lenteschoonmaak doen. Dan kunnen we klanten na de lockdown in het properste café van het land ontvangen", glimlacht hij. "We willen ook wat familiebezoekjes afleggen en zullen eindelijk eens op een uitnodiging voor bijvoorbeeld een babyborrel kunnen ingaan. Het worden drie weken gedwongen vakantie, maar we zullen er het beste van maken. Eigenlijk krijgen we nu de kans om ons oude leven, van toen we nog geen café runden, weer op te nemen. Maar van harte is dat natuurlijk niet."Feit is wel dat Bart en Nele (minstens) drie weken geen inkomen hebben. "Klopt. En dat is wel zuur. De 4.000 euro financiële steun van de Vlaamse overheid is wel een mooi signaal."De vaste klanten reageren gelaten op de beslissing, zegt Bart. "Gisterenavond zat ons café afgeladen vol met mensen van de Ingelmunsterse jeugdbewegingen. Zij waren eerst doodcontent dat de lessen opgeschorst zijn, maar toen het nieuws doorsijpelde dat de horeca collectief moest sluiten, veranderde de sfeer. Ze hoopten om hier hun 'crisiscentrum' op te richten, maar dat gaat dus ook niet door.""Er is wel flink wat solidariteit. Klanten nodigen elkaar uit om bij hen thuis iets te komen drinken en wij hebben al een pak invitaties voor etentjes binnen. Als het coronavirus toch één iets mooi naar boven haalt, is het wel de solidariteit en verbondenheid onder de mensen."