West-Vlaamse burgemeesters uiten onvrede over vaccinatieplan: “Wij kunnen dat zelf. En zelfs nog beter”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Waar en wanneer krijg ik mijn coronavaccin? Het is een vraag die heel wat West-Vlamingen zich stellen. Het plan van de Vlaamse regering is duidelijk: de meesten onder ons zullen de komende maanden hun prik krijgen in een vaccinatiecentrum op maximum 15 kilometer van thuis. Onze provincie telt twaalf eerstelijnszones die elk twee centra mogen openen. Maar dat zorgt voor onbegrip bij heel wat burgemeesters. Zij zien liever een eigen vaccinatiepost in hun gemeente. IJdele hoop, zo blijkt…

“Van Spiere-Helkijn naar Waregem? Dat is 40 minuten rijden, en de kortste weg loopt over de Grote Markt van Kortrijk. Bovendien zie je de taalproblemen zo opduiken. Met alle respect, maar in Waregem kunnen ze geen Frans. Dat wordt hopeloos. Neen, hier in onze gemeente kunnen we dat perfect organiseren. En zelfs nog sneller en beter.” Burgemeester Dirk Walraet (TB) van Spiere-Helkijn is duidelijk: hij ziet veel liever een vaccinatiepost dicht bij huis dan een groot centrum waar en masse gevaccineerd kan worden.

Burgemeester Walraet staat lang niet alleen met zijn pleidooi. Uit alle hoeken van West-Vlaanderen klinkt de roep om gemeentelijke vaccinatieposten in te richten. “Veel logischer dan de huidige plannen van Vlaanderen”, zegt Koenraad Degroote, N-VA-burgemeester in Dentergem. “Wat onze gemeente betreft: wij kunnen het vaccineren van al onze inwoners in een paar dagen klaren. In overeenkomst met het ziekenhuis, in onze sporthal en met de hulp van vrijwillige artsen en verpleegkundigen die zich al hebben aangemeld. Maar ja, we mogen niet. De efficiëntie van de kleine gemeenten wordt niet geapprecieerd.”

Jean-Marie Dedecker (LDD, Middelkerke) pleit evenzeer voor volledige autonomie voor de gemeenten. “Als het aan mij ligt, komt er in Middelkerke zeker een post. In mijn ogen kunnen we het zelfs tot op deelgemeenteniveau organiseren. We hebben de plaats, we hebben het personeel en we kennen onze inwoners het beste”, zegt hij.

Dirk Walraet.©KURT DESPLENTER BELGA
Dirk Walraet.©KURT DESPLENTER BELGA

“Het plan van Vlaanderen is hopeloos. In onze gemeente kunnen we dat perfect zelf organiseren” – Dirk Walraet, burgemeester Spiere-Helkijn

Geen vaccins

In Wingene liggen alle plannen letterlijk al op tafel. Met sportcentrum De Zwaluw in Zwevezele heeft het bestuur zelfs al een exacte locatie op het oog. “De drempel voor de vaccinatie moet zo laag mogelijk zijn”, oppert schepen Brecht Warnez (CD&V). “We willen toch zoveel mogelijk mensen ingeënt hebben? We hoeven de senioren niet in busjes naar het vaccinatiecentrum in Tielt te brengen. Door dat lokaal te organiseren, zal je je inwoners veel makkelijker kunnen overtuigen. Dicht bij de mensen, in hun vertrouwde omgeving.”

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat instaat voor de organisatie van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen, toont begrip voor de argumenten van de burgemeesters. “Zeker in termen van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad valt daar wat voor te zeggen. Anderzijds zit je nu eenmaal met het feit dat hoe meer centra je opzet, hoe moeilijker de distributieketen en personeelsknoop wordt. Het was zoeken naar een evenwicht tussen die nabijheid en die centralisatie. Voor ons als overheid was één centrum per provincie veruit de makkelijkste oplossing, maar dan dreigt een grote uitval van mensen die dat te ver vinden.”

“Met een vaccinatiepost in elke gemeente is iedereen blij, tot er problemen opduiken met de leverketen of dat het personeel er urenlang niets om handen heeft”, aldus Joris Moonens nog. “Maximaal twee centra per eerstelijnszone, tot 120 locaties in Vlaanderen: dat staat vast. Die centra zullen er zijn.”

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

“Ik begrijp burgemeesters die een eigen vaccinatiepost willen, maar zij zullen niet aan vaccins raken” – Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid

Vraag is wat er met gemeenten gebeurt die buiten de Vlaamse organisatie om toch een vaccinatiepost inrichten? “Zij zullen simpelweg niet aan vaccins raken”, zegt Joris Moonens. “Toch zeker de eerste maanden niet. De Pfizer- en ook Modernavaccins eisen een bijzonder transport. Andere leverpunten dan wij erkennen, zullen niet mogelijk zijn. Later dit jaar en met de andere vaccins kan dat misschien wel.”

Vaccincheque

Francesco Vanderjeugd, burgemeester in Staden voor Open VLD, begrijpt maar betreurt de Vlaamse plannen. “Onze provincie is er de facto één van grote afstanden tussen de centrumsteden”, stelt hij. “In een ideale situatie komt er in elke gemeente een centrum, maar dat blijkt om logistieke redenen niet haalbaar. En zonder tussenkomst van de Vlaamse overheid is een eigen centrum opzetten in Staden financieel niet te doen.” Wel hamert burgemeester Vanderjeugd op het blijvend wegwerken van alle mogelijke drempels. “Het gaat niet enkel om mensen die minder mobiel zijn door medische redenen. Ook financiële moeilijkheden kunnen ervoor zorgen dat een ritje Westrozebeke-Roeselare voor een simpel prikje uitgesteld wordt. Ik pleit dan ook voor een vaccincheque om die rit te financieren. We hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen vaccineren. Dat is de kernboodschap.”

“De mensen die niet tot aan de vaccinatiecentra raken, zullen wij doelbewust opzoeken”, zegt Joris Moonens. “De centra zijn gericht op de grote bulk van de bevolking, daarna gaan we naar de mensen toe. Naar wie we niet konden bereiken met onze campagnes en naar wie afhaakte om welke reden dan ook. Hoe we dat concreet zullen doen, is nog onderwerp van overleg. Dat kan bij de mensen thuis met de mobiele vaccinatiecentra, maar evengoed via de huisartsen. Nu ligt de focus eerst op die 120 centra, die moeten goed draaien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier