Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) van Bredene pakte begin maart uit met het plan op zijn strand een afgebakende rookvrije zone te installeren deze zomer. Als proefproject dat na de zomer geëvalueerd wordt. Op het kustburgemeestersoverleg woensdag riep de Bredense burgemeester zijn collega's op zijn voorbeeld te volgen.

Bart Tommelein (Open VLD), de Oostendse burgemeester, liet eerder al weten dat hij pro is. "Deze zomer komt er ook bij ons een proefproject. En niet in een zone tegen de grens met Bredene of Middelkerke, maar op een stuk strand waar mensen komen. Niet in the middle of nowhere dus. Het wordt wel een zone zonder strandcabines. Niemand is dus verplicht er naartoe te gaan."

Kinderen

"We zullen ook niet tolereren dat in de rokerszones nog peuken op het strand worden gegooid", vervolgt Tommelein. "Ik heb vijf kinderen. Ik zag ze allemaal al met een peuk in de handen op het strand. Eigenlijk kan dat niet meer. Zomaar doen wat je wil, ook al heeft dat gevolgen voor het milieu, daar kan ik het - zelfs als liberaal - niet mee eens zijn."

Wij gaan de mensen niet ambeteren. We bieden ze wel een cendrieetjeaan en voeren daar ook campagne rond

Ook De Panne denkt na over een rookvrije zone. "We gaan het binnenkort bespreken", zegt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B). En ok in Zeebrugge is er veel enthousiasme. "Wij onderzoeken wat mogelijk is", aldus schepen Mathijs Goderis (SP.A). "Het sportstrand zou ideaal zijn, daar staan geen cabines en er komen veel kinderen spelen. Of het nog dit jaar kan, moeten we bekijken. Maar ik wil het zo snel mogelijk realiseren."

Voorlopig niet

Nieuwpoort staat niet afkerig, maar wil het eerst grondig bekijken. "Wij hebben maar een beperkte strandzone en er staan overal cabines", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). "Je moet het ook kunnen waarmaken. Mogelijk starten we volgend jaar een pilootproject."

Knokke-Heist wacht de proefprojecten in andere gemeenten af, de Blankenbergse burgemeester konden we niet bereiken. In tegenstelling tot andere berichten doet ook De Haan niet mee. "Wij zijn en blijven koploper wat milieumaatregelen betreft", zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). "Zo geldt bij ons al een verbod op niet-herbruikbare bekers, plastic rietjes,... op het strand en op evenementen. Oostende en Bredene hebben dat verbod niet. Voor sigaretten hebben wij nog geen verbod. We gaan eerst uitvoeren wat nu op tafel ligt."

Betuttelingsdrift

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde is tegen. "Wij willen niet te veel regeltjes en verboden invoeren, zeker niet aan zee, toch een symbool van vrijheid. We willen ze wel sensibiliseren. Het strand is 1 km breed, er is plaats genoeg om een sigaretje te roken."

En ook Jean-Marie Dedecker (LDD) doet niet mee in Middelkerke. "Een rookvrije zone? Waarom? Ons strand is groot genoeg. Het is het langste van de hele kust. Wij gaan de mensen niet ambeteren. We bieden ze wel een cendrieetje aan en voeren daar ook campagne rond. Ik ben de betuttelingsdrift van de overheid beu."

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) van Bredene pakte begin maart uit met het plan op zijn strand een afgebakende rookvrije zone te installeren deze zomer. Als proefproject dat na de zomer geëvalueerd wordt. Op het kustburgemeestersoverleg woensdag riep de Bredense burgemeester zijn collega's op zijn voorbeeld te volgen.Bart Tommelein (Open VLD), de Oostendse burgemeester, liet eerder al weten dat hij pro is. "Deze zomer komt er ook bij ons een proefproject. En niet in een zone tegen de grens met Bredene of Middelkerke, maar op een stuk strand waar mensen komen. Niet in the middle of nowhere dus. Het wordt wel een zone zonder strandcabines. Niemand is dus verplicht er naartoe te gaan.""We zullen ook niet tolereren dat in de rokerszones nog peuken op het strand worden gegooid", vervolgt Tommelein. "Ik heb vijf kinderen. Ik zag ze allemaal al met een peuk in de handen op het strand. Eigenlijk kan dat niet meer. Zomaar doen wat je wil, ook al heeft dat gevolgen voor het milieu, daar kan ik het - zelfs als liberaal - niet mee eens zijn."Ook De Panne denkt na over een rookvrije zone. "We gaan het binnenkort bespreken", zegt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B). En ok in Zeebrugge is er veel enthousiasme. "Wij onderzoeken wat mogelijk is", aldus schepen Mathijs Goderis (SP.A). "Het sportstrand zou ideaal zijn, daar staan geen cabines en er komen veel kinderen spelen. Of het nog dit jaar kan, moeten we bekijken. Maar ik wil het zo snel mogelijk realiseren."Nieuwpoort staat niet afkerig, maar wil het eerst grondig bekijken. "Wij hebben maar een beperkte strandzone en er staan overal cabines", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). "Je moet het ook kunnen waarmaken. Mogelijk starten we volgend jaar een pilootproject."Knokke-Heist wacht de proefprojecten in andere gemeenten af, de Blankenbergse burgemeester konden we niet bereiken. In tegenstelling tot andere berichten doet ook De Haan niet mee. "Wij zijn en blijven koploper wat milieumaatregelen betreft", zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). "Zo geldt bij ons al een verbod op niet-herbruikbare bekers, plastic rietjes,... op het strand en op evenementen. Oostende en Bredene hebben dat verbod niet. Voor sigaretten hebben wij nog geen verbod. We gaan eerst uitvoeren wat nu op tafel ligt."Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde is tegen. "Wij willen niet te veel regeltjes en verboden invoeren, zeker niet aan zee, toch een symbool van vrijheid. We willen ze wel sensibiliseren. Het strand is 1 km breed, er is plaats genoeg om een sigaretje te roken."En ook Jean-Marie Dedecker (LDD) doet niet mee in Middelkerke. "Een rookvrije zone? Waarom? Ons strand is groot genoeg. Het is het langste van de hele kust. Wij gaan de mensen niet ambeteren. We bieden ze wel een cendrieetje aan en voeren daar ook campagne rond. Ik ben de betuttelingsdrift van de overheid beu."