Weinig Britten tijdens Wapenstilstand in Ieper, wel veel publiek
Voor de 103de keer is in Ieper hulde gebracht aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De traditionele Poppy Parade werd voorafgegaan door een eucharistieviering. Daarna volgde de Last Postceremonie onder de Menenpoort, deze keer opnieuw met publiek. Maar opvallend minder Britten.
Na een corona-editie vorig jaar waarbij slechts vier personen en een klaroenblazer aanwezig waren, was het dit jaar opnieuw een traditionele herdenking met prominente genodigden en heel wat publiek. Iedereen moest wel een Covid Safe Ticket en identiteitskaart voorleggen. Wie niet aanwezig kon zijn, kon meevolgen via de Facebook livestream of live op Eén.
Verschillende plekken
Traditiegetrouw vond de eerste plechtigheid van de dag plaats op de Franse begraafplaats Sint-Charles de Potyse in Ieper. Na die plechtigheid was er een service in de St. Georges Memorial Church, het ‘Engels kerkje’ en een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Als vanouds begon alles met de Poppy Parade. Onder de Menenpoort werd de Last Post gespeeld en werden de klaprozen vanop het dak van de Menenpoort uitgestrooid.
Op de Grote Markt kon alles worden gevolgd op een groot scherm, waar nogal wat volk een kijkje kwam nemen. De meeste toeschouwers waren echter Belgen, de Britten bleken nog niet terug te zijn. “Dat klopt”, zegt Jurgen Crombez, voorzitter Horeca Ieper en omliggende. “In het Ariane hotel waren er 6 van de 62 kamers ingevuld door Britten, en in het Albion hotel waren er dat 6 van de 32, wat heel weinig is. Wel waren er veel Belgen en Nederlanders, maar van een volle bezetting was geen sprake. Het is ongezien dat op de vooravond van Wapenstilstand onze hotels niet nokvol Engelsen zitten.”
Weinig Britten
Britten die naar ons land kwamen moesten tot voor kort een dure PCR-test afleggen, om aan te tonen dat ze coronavrij waren. Ze moesten dat doen omdat het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese unie behoort. Recent werd de regelgeving versoepeld, maar dat werd niet aangepast op de officiële websites. “Tot vanmorgen”, zegt Jurgen Crombez. “Veel te laat natuurlijk voor deze 11 november. Het is er echt mee lachen.”
Russel Watton (67), een Noord-Ier uit Coleraine, zakte met enkele vrienden toch af naar de Westhoek. “Een PCR-test? Neen, die heb ik niet gedaan. Er werd ons verteld dat onze coronapas voldoende was en dat bleek ook zo. We verbleven enkele dagen in het Franse Arras, maar afgelopen nacht sliepen we in Ieper. Het is niet de eerste keer dat we naar hier komen om enkele soldaten van bij ons, die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten, te herdenken. Er waren dit jaar inderdaad niet zoveel Britten als in het verleden, maar ze komen zeker terug. Er is geen reden tot ongerustheid. De band met Ieper en de oorlog is gewoon te groot om niet meer terug te komen. Nog even geduld dus.”
Eerste premier aanwezig
“Nu de coronabesmettingen weer stijgen, vragen we de aanwezigen om de geldende coronamaatregelen na te leven. Voldoende afstand houden, mondmasker dragen en te drukke plaatsen vermijden”, zo zei burgemeester Emily Talpe (Open Vld) vooraf. Onder anderen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) legden een krans neer voor de gesneuvelden.
De toeristische sector in Ieper hoopt zo ook op een heropleving van het toerisme tegen de kerstperiode.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier