“We voelen ons echte gelukzakken”: Buso De Pinker bouwt mee aan de grootste snoeptaart ter wereld van Ameel Candy World

Buso De Pinker uit Poperinge hielp meebouwen aan de grootste snoeptaart ter wereld van Ameel Candy World. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De Pinker, de school voor buitengewoon onderwijs van De Lovie uit Poperinge, werd gekozen om te helpen bouwen aan de grootste snoeptaart ter wereld van Ameel Candy World. De taart werd op zaterdag 25 februari gebouwd in Waregem Expo. De taart werd gebouwd naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Ameel Candy World.

Op zaterdag 24 februari hielp De Pinker heel de dag bouwen aan de taart en op zondag waren ze opnieuw van de partij om de taart te helpen afbreken en snoepdoosjes te maken. “De lieve en enthousiaste mama Marleen Doom van Elke Lamerant, één van onze leerlingen met het syndroom van Down, had mij opgebeld dat zij een artikel op sociale media had gezien van Ameel Candy World, waarbij ze een oproep deden aan verenigingen om mee te bouwen aan de grootste snoeptaart ter wereld. Marleen vroeg me of dat niets voor onze school zou zijn. Er gingen immers heel wat fondsen, meer dan 10.000 euro aan voor het bouwteam van BUSO De Pinker als we verkozen zouden worden…”, legt Trees De Backer, leerkracht bij De Pinker, uit.

Extra fondsen

De Pinker is een school voor buitengewoon onderwijs en heeft drie vestigingen in Poperinge (Spalier-Kwadrant en 3-Weg), waar onderwijs wordt aangeboden aan leerlingen met autisme, emotionele en gedragsmoeilijkheden en leerlingen met een mentale beperking op allerlei niveaus. “Het kostte mij geen moeite om mijn collega-leerkrachten te overtuigen, iedereen zag het idee om extra fondsen te werven met deze unieke zoete uitdaging meteen zitten en dus schreven we onze school in om kans te maken mee te bouwen. Voor we wisten of we verkozen zouden zijn, hadden we al een team van telkens 20 personen per dagdeel voor het volledige weekend. Daarna werd ik nog enkele keren door Candy World opgebeld, de ‘preselecties’ zeg maar”, vertelt juf Trees.

“Ze hielden rekening met ons enthousiasme en vooral ook de goesting om ook de 1.500 stukken snoeptaart na afloop verkocht te krijgen. Wij zagen daar geen probleem in en bleven dus ‘in de running’. Ook de mama van Elke heeft gelobbyd bij Ameel Candy World om De Pinker aan te prijzen als bouwteam. Een van de vragen van Ameel Candy World gedurende de running was ook dat we een Bekende Vlaming onder de arm zouden nemen om een promofilmpje op te nemen. Marijn Devalck is ook een kennis van Marleen en wou dat heel graag doen voor de school van Elke. Dus we zijn Elke Lamerant en Marleen Doom heel dankbaar.”

Snoeptegels

Met een team van 20 mensen in de voormiddag en 20 mensen in de namiddag van De Pinker gingen ze meebouwen aan de grootste snoeptaart te wereld van maar liefst 10 meter breed en 8,5 meter hoog. “Wij gaan op speciaal op maat gemaakte multiplexplaten met een laag isomo op, grote bladen snoeppapier bevestigen met daarop spektegels van 16cm op 16cm (die dan ook in de taartdoosjes passen) tegen elkaar en daar bovenop dan snoepjes die we in 18 verschillende patronen moeten kleven met eetbare lijm op de snoeptegels. Als een plaat klaar is, moet de plaat naar de droogplaats om de lijm daar vier uur te laten uitharden, tot het snoep goed genoeg kleeft om de plaat te laten monteren door de organisatie zelf met een hoogtewerker op de constructie van de grote snoeptaart. We gaan met zes teams/uitverkozen organisaties van telkens 20 personen meebouwen en samenwerken aan deze grootste snoeptaart ooit gebouwd op de wereld”, vertelt juf Trees.

“Door ouders worden we vaak omschreven als een warm team en voelen ons ook wel zo… De afgelopen dagen werd dit precies nog naar een hoger niveau getild.” – Juf Trees

Snoepdoosjes

“Via Ameel Candy World kreeg ik door dat ze nog een extra team uit hun eigen organisatie optrommelde van 50 medewerkers uit hun ACW-team, medewerkers en partners. We gaan dus met deze andere teams en medewerkers van Candy World – in het totaal 180 mensen – aan de slag om op één dag drie ton snoep van Ameel Candy World te verwerken op de snoeptaart gebouwd ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag. Het is iets ‘once of a lifetime’. We voelen ons in De Pinker echte gelukzakken dat we uitgekozen werden om mee te mogen doen met dit unieke event. Door ouders worden we vaak omschreven als een warm team en voelen ons ook wel zo… De afgelopen dagen werd dit precies nog naar een hoger niveau getild. De uitdaging wordt door heel de school gedragen. Natuurlijk is er ook de meer dan 10. 000 euro aan fondsen, wanneer we alle snoepdoosjes verkocht krijgen, meer dan de helft is al de deur uit.”

De bouwdag zelf is uitstekend verlopen. Twee van onze leerkrachten, Emily en Liesbet, die beroepsgerichte vorming geven in Kwadrant stuurden ons team aan. Vanuit hun ervaring met opstelling werkplek en aanleren van repetitief werk als voorbereiding op het werk in de beschutte werkplaats en alles verliep gesmeerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier