“We hebben hier een gezonde werking”: Hans Ocket staat aan het roer van Tievolley Tielt

Hans Ocket begint aan zijn derde seizoen als voorzitter: “Tievolley is een mooie club met een familiale sfeer.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Twee jaar geleden werd Hans Ocket de nieuwe voorzitter van volleybalclub Tievolley in Tielt. Intussen kan de voorzitter al terugblikken op heel wat fijne momenten met een goede bestuursploeg. “We werken hier met onze eigen opgeleide jeugd.”

Hoewel Hans Ocket in Beernem woont, duikt hij regelmatig op in Tielt. Niet alleen voor zijn werk, maar ook als voorzitter van Tievolley. Een taak die hij twee jaar geleden met veel plezier op zich nam, zeker omdat twee van zijn kinderen bij Tievolley volleybal speelden. Afgelopen zaterdag vierde Tievolley nog de officiële start van een nieuw werkjaar, halfweg september begint het competitieseizoen.

Je bent nu twee jaar voorzitter van Tievolley. Hoe bevalt het tot nu toe?

“Intussen start ik inderdaad al mijn derde seizoen en het bevalt me goed. Tievolley is een mooie club, vrij groot, maar toch met een familiale sfeer. Voor zowel jongens als meisjes is er een mooi aanbod en ook het bestuur is fijn om mee samen te werken. Mijn zoons hebben lang bij Tievolley gespeeld, dus in die zin kende ik de club en haar mensen wel al wat en was er ook de motivatie om het voorzitterschap op te nemen. Al was het toch ook wel een uitdaging.”

Je was eerder al voorzitter van de volleybalclub van Oostkamp. Merk je een groot verschil?

“De club in Oostkamp was veel kleiner, ongeveer een vierde van Tielt, en organiseerde ook enkel trainingen voor meisjes. Maar ik heb er zeker wel ervaring opgedaan. Tievolley betekende een nieuwe stap, met een ruimer aanbod, voor jongens én meisjes. De werking is gelijkaardig, ook daar werkten we bijvoorbeeld met werkgroepen. Op zich verschilt het niet zo heel veel, je botst op dezelfde problematieken, alleen is alles in Tielt op veel grotere schaal.”

Je spreekt over problematieken. Wat bedoel je daar dan mee?

“Je moet een goede organisatie hebben op vlak van bestuur. Er komt immers jeugd naar jouw verenigingen om een training te volgen, en daar hoort een verantwoordelijkheid bij om alles strak en goed te organiseren. Ook het indelen van de spelers is onze verantwoordelijkheid, en daar loopt het niet altijd naar de wens van de spelers of de ouders. Dan heb je al eens iemand die niet tevreden is.”

“We willen met seniorsploegen weer naar de nationale reeksen”

“Maar eigenlijk valt dat uiteindelijk allemaal wel mee. In Tielt merk ik die goede en strakke organisatie zeker op, de mensen nemen hun verantwoordelijkheid om elke taak goed uit te voeren. We hebben een gezonde werking. Dat horen we geregeld van spelers en trainers die van andere verenigingen komen en dat is altijd wel leuk om te horen.”

Wat houdt jouw rol als voorzitter in?

“Vooral het structureren, iets wat in Tielt al vrij goed zat. Ik heb hier en daar nog wat dingen kunnen verfijnen, een werkgroep communicatie toegevoegd om de sociale media ook te beheren en wat meer aandacht te geven aan de communicatie naar de sponsors toe. Maar ik ben zeker niet het type voorzitter dat elk weekend op alle wedstrijden aanwezig is. Ik werk eigenlijk vooral achter de schermen. Elke werkgroep wordt aangestuurd door iemand uit de bestuursploeg en dat spreken we wel goed door. Maar ik ben van het principe: ik zeg aan de werkgroepen wat ze moeten doen, maar niet hoe ze het moeten doen. Daar mogen ze zelf de verantwoordelijkheid in nemen. Zo merk je bij hen ook een grotere voldoening als alles volgens plan verloopt. Ik vind het fijn om zo te werken.”

Speel je zelf nog volleybal?

“Nee, mijn blessures laten dat niet meer toe, al is het wel met spijt in het hart. Een vijftal jaar geleden ben ik moeten stoppen, omdat ik te veel last had van mijn achillespees. Ook mijn dochter Sara is moeten stoppen door een zware knieblessure. Jonas speelt momenteel bij Ooigem en Thiemen zelfs bij het professionele team van Menen. Af en toe ga ik nog naar de matchen van mijn zonen kijken.”

Is er nog iets wat je wil bereiken met de Tieltse ploegen?

“Met onze seniorsploegen zou ik graag weer naar de nationale reeksen doorvloeien. Dat is eerder nog gelukt met zowel de dames als de heren. Maar doordat we enkel met onze eigen jeugd werken en die goed opleiden om dan te laten doorstromen, zakken we om de zoveel jaar even terug en moeten we ons dan opnieuw opwerken met een nieuwe generatie. Het is toch de ambitie om op vrij korte termijn met de dames weer de nationale reeksen te bereiken en uiteindelijk dan ook met de heren. Het is mooi dat we de dingen bereiken en verwezenlijken met onze eigen opgeleide jeugd. Dat geeft een mooie voldoening en is ook de ambitie van onze club. Kwaliteitsvolle training geven, elke speler goed indelen op vlak van niveau, zodat ze zich blijven amuseren en uiteindelijk doorgroeien tot de seniorsploegen van hun niveau.”

Meer info: tievolley.be

Hans Ocket


Privé: Hans Ocket is 54 jaar oud. Hij groeide op in Hertsberge, maar woont nu in Beernem. Hij heeft drie kinderen: Jonas, Thiemen en Sara.

Studies en loopbaan: In Gent volgde Hans de richting licentiaat Informatica. Hij werkte een paar jaar voor een softwarebedrijf in Roeselare en Oostende. In 2006 startte hij met twee vennoten een IT-bedrijf, momenteel gelegen in Waardamme.

Vrije tijd: Hans’ vrije tijd gaat hoofdzakelijk naar volleybal. Zijn kinderen hebben ook lang in verschillende clubs gespeeld. Daarnaast houdt Hans van fietsen en koken.