“We hebben haar van de dood gered”: Heaven en Tiziano stoppen roadtrip door Europa… om hond Chica te adopteren

Heaven en Tiziano adopteerden hond Chica en stopten hiervoor hun roadtrip door Europa. © gf
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Heaven Debaere (22) en Tiziano Martlé (23) uit Roeselare vertrokken eind december vorig jaar samen op roadtrip. Maar eind februari keerden ze twee maanden vroeger dan voorzien terug huiswaarts. Reden: in Spanje kruiste hond Chica onverwachts hun pad. “Ze had een koord om haar hals en stond immens mager”, zeggen Heaven en Tiziano.

Heaven Debaere en Tiziano Martlé uit Roeselare startten hun roadtrip eind vorig jaar in Luxemburg. Tiziano was al een tijdje onderweg, maar Heaven kon door haar werk pas eind december haar vriend vergezellen op het reisavontuur. Vervolgens reisde het koppel via Frankrijk naar Spanje. “Daar toerden we vier weken rond”, doet Heaven het Spaanse luik van hun reisverhaal uit de doeken. “We trokken via heel het land rond. Daarna ging het richting Portugal en bezochten we onder meer Braga, Porto en Aveiro.”

Mishandeld

Maar in Spanje werden Heaven en Tiziano geconfronteerd met hartverscheurend dierenleed toen ze er een hond langs de weg aantroffen met een touw om zijn hals. “Het beestje was enorm mager”, zegt Heaven. “We deden aangifte bij de Spaanse politie en de hond moest een maand in een asiel doorbrengen. Niemand kwam die echter opeisen en wij kregen vervolgens het goede nieuws dat we de hond mochten adopteren.”

“Dat we haar van de straat én een gewisse dood hebben gered, geeft ons een goed gevoel”

“We keerden vanuit Portugal terug naar Spanje om de hond op te halen. We vermoeden dat de hond werd mishandeld, want het dier was heel schuw, met als gevolg dat het onmogelijk was om samen met het beestje verder te trekken op roadtrip. Onze omgebouwde SUV was gewoon te klein, dus besloten we om twee maanden vroeger dan voorzien naar huis terug te keren.”

In de omgebouwde SUV was er te weinig plaats om een hond mee op roadtrip te nemen.
In de omgebouwde SUV was er te weinig plaats om een hond mee op roadtrip te nemen. © gf

De hond kreeg de naam Chica, wat Spaans is voor ‘klein meisje’. “Nu vormen wij samen een gezinnetje in Roeselare”, zegt Heaven. “We moesten onze roadtrip stopzetten, maar no way dat we hier ooit spijt van zullen krijgen! Die reis pakken ze ons niet meer af. Het was een ongelooflijk avontuur dat onze blik op de wereld heeft verruimd. En we hebben er iets heel moois voor terug gekregen. Chica stelt het heel goed. Het feit dat we haar van de straat en mogelijk van een gewisse dood hebben gered, geeft ons een heel goed gevoel.”