Waregems ereburger gehuldigd met tentakels tot in het verre Los Angeles

Johan Van Geluwe bij een in de stadsbib opgestelde wand met naar hem opgestuurde briefkaartjes met een boodschap, een tekening, een gedicht, een persoonlijke gelukswens. © DJW
Redactie KW

Johan Van Geluwe, ereburger van Waregem, vierde afgelopen weekend 90 lentes. De stad en de gelijknamige stichting die het artistiek erfgoed van de internationaal erkende kunstenaar-architect mee helpt bewaken, boden hem een ingetogen hulde aan.

De hulde vond plaats in zowel Zaal 29 van de Stedelijke Kunstacademie als even later in de stadsbibliotheek op het Boekenplein. In Zaal 29 zette de jarige de tentoonstelling Curating as Art-Form op, een nieuwe installatie met niet eerder vertoonde documenten uit zijn archief die betrekking hebben op zijn vriendschap en samenwerking met de Zwitserse kunstenaar Harald Szeemann. Met hem had Johan Van Geluwe een jarenlange mailcorrespondentie, die zich nu in The Getty Research Institute in Los Angeles bevindt. De site van dit Amerikaanse kunsthuis maakt daarvan melding.

Het is heel mooi dat ik dit alles nog mag meemaken

De expo in Zaal 29 loopt tot en met zondag 26 mei en is open van 13.30 tot 18 uur. Tegelijk vindt in De Etalage aan de Doorniksewijk 91 in Kortrijk een andere expositie plaats over het werk van de Waregemnaar, die uitvinder is van het Museum of Museums als thuishaven en figuurlijke opbergplek van zijn ideeën en zijn visie op de wereld.

2.000 kaartjes

Belangrijk om weten is dat Johan Van Geluwe voor alles een zelfbewuste Vlaming is, een gegeven dat hij eind jaren tachtig vorige eeuw vereeuwigde in zijn adagium Belgium is ARTificial since 1830.

En als derde verjaardagscadeau is er het mailart project in de stadsbibliotheek. Daar staan een aantal wanden tegen elkaar opgesteld, met alle uniforme en tegelijk persoonlijke briefkaartjes die in de brievenbus van de kunstenaar werden gedropt. De stichting stuurde daartoe zelf 2.000 kaartjes naar evenveel adressen, waarna de geadresseerde die zelf volgens eigen inzichten kon invullen. Over het geheel van de veelomvattende viering in het voorbije weekend verklaarde hij zich in de wolken. “Uiteraard heel tevreden. Ik ben blij dat ik het allemaal mag meemaken”, liet Johan Van Geluwe optekenen.

Enkele jaren geleden schonk Johan Van Geluwe aan het stadsarchief alle documenten, films, foto’s, mailart en andere belangrijke materialen die deel uitmaakten van belangrijke installaties in binnen- en buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier