Waregemnaar Jan de Cock zit in lockdown in China: “Grootste leed in Dali is geleden”

In Dali bleef iedereen binnen en droeg een mondmasker, net als Jan de Cock. © gf
Redactie KW

De Waregemse cultuurpionier Jan de Cock woont al jaren met zijn Chinese echtgenote in Dali, in het Zuid-Westen van China. Het druk bezochte toeristische stadje is door het coronavirus al weken in lockdown en iedereen moet er maskers dragen. “Maar de situatie is aan het verbeteren.”

Jan de Cock is bekend van van de legendarische De Hoop in de Stationsstraat, waar je eind jaren 60 heel wat internationale en nationale artiesten de revue zag passeren. “Het is me wat met dat virus”, opent hij. “Ik zou op 1 februari naar Belgie komen maar half januari voelde ik de bui al hangen. Ik ben hier gebleven, in Dali. Het is een klein stadje, een vierkant van twee vierkante kilometer, in de provincie Yunnan. Dat is in het zuid-westen van het land.”

Toerisme is de grootste bron van inkomsten. Jaar in jaar uit, elke dag van de week komen de mensen. “Dali zelf ligt op een hoogte van 2.000 meter, in een bergketen tot 4.200 meter hoog en er is een meer van 50 op 5 kilometer, groot dus. Overal bij ons zijn er groenteboeren aan de slag, misschien wel de beste van China. Enfin, er is heel wat activiteit”, schetst Jan.

Inwoners van Dali zetten zelf straten af met barricades

“Maar het virus heeft ervoor gezorgd dat alles in no time stilviel. Het begon allemaal met het Chinees Nieuwjaar in Wuhan, de stad waar mijn vrouw vandaan komt. Hoewel Dali op zowat 2.500 kilometer afstand ligt, werd er meteen ingegrepen. Ook al omdat hier altijd veel toeristen komen. Door de lockdown viel dat allemaal weg en werd Dali een dood stadje. Iedereen bleef binnen en droeg een masker.”

Dali is helemaal afgesloten van de buitenwereld. Inwoners kunnen er alleen binnen na scans en metingen.
Dali is helemaal afgesloten van de buitenwereld. Inwoners kunnen er alleen binnen na scans en metingen.© gf

De overheid liet samen met het afsluiten van Dali ook winkels, restaurants, cafés en hotels sluiten. Alleen enkele supermarkten en een deel van de boerenmarkt waar de lokale telers hun groenten en fruit aanbieden, bleven open. “Hoewel, levende dieren waren niet toegelaten. Ook alle publieke trekpleisters, parken en pleinen gingen dicht.”

Chinese WhatsApp

“Dali werd helemaal afgesloten van de buitenwereld. Alleen de bewoners zelf mochten na controle van de lichaamstemperatuur en een inscan met WeChat – het Chinese WhatsApp – binnen. Buurtbewoners zetten zelf straten af met barricades. Ook daar verliep het binnen- en buitengaan via scans en metingen”, vertelt Jan. “Net zoals in de weinige supermarkten die open bleven. Allemaal drastische maatregelen dus om het virus in te dijken.”

Sinds deze week is de controle wat soepeler en beginnen er weer wat mensen op straat te komen. “Er zijn ook al wat winkels terug open. Ik denk dat in Dali het grootste leed geleden is en dat ons stadje straks wel virusvrij zal zijn. Maar toeristen van andere provincies komen er nog niet in. Scholen en universiteiten zijn nog altijd dicht.”

(Jan De Cock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier