Waarom kunnen de Brugse lichten niet sneller weer aan?

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Waarom worden in Brugge pas op 1 oktober de lichten niet meer gedoofd? Er heerst teveel onveiligheid”, hekelde raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) tijdens de gemeenteraad dinsdagavond.

Het oppositieraadslid vindt dat die maatregel al op 1 september moet ingaan. Hij kreeg steun van Barbara Roose (Vooruit): “Het onveiligheidsgevoel is een ding, het sociaal aspect een ander.”

Volgens schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) heeft Brugge een jaar gelden – op 1 oktober – niet voor de lol de lichten gedoofd: “De energiefactuur bedroeg 9,5 miljoen euro, de openbare verlichting is daar 20 procent van. Door de lichten uit te doen om 23 uur bespaarden we 300.000 euro.”

416 stuurpunten

“Fluvius moet manueel 416 stuurpunten aanschakelen, er was bouwverlof. Sedert 15 augustus zijn ze bezig met die ingrepen. Het kon volgens Fluvius niet sneller. De maatschappij probeert het tegen 1 oktober de klus te klaren.”

Geert Van Tieghem (N-VA) wees erop dat andere gemeenten het wel sneller kunnen: “Het gaat niet om technische redenen. Het gaat om één maand extra doven, dus een besparing van 50.000 euro.”

Mercedes Van Volcem repliceerde : “Als je verlichting verled is, moet je slechts één knop omdraaien, 416 circuits vergen een manuele ingreep. Dertig werkdagen voor een ploeg met twee man.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier