Vzw Letterhop ontvangt 5.000 euro voor project: “In 2024 willen we 30 kansarme kindjes leren fietsen en zwemmen”

Joke Busschaert en Anton Misplon leren de jongeren zwemmen. © EF
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De vzw Letterhop uit Poperinge mag 5.000 euro in ontvangst nemen voor het project ‘Okan start to swim and bike’. Okan staat voor onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren.

De vzw Letterhop streeft sinds 2021 naar gelijke kansen voor elk gezin. “Een missie die ontstond vanuit groeiende specifieke noden in onze multidisciplinaire praktijk De Lettergreep. De voorbije jaren ondervonden wij dat niet iedereen met gelijke kansen geboren wordt. Iedereen heeft recht op kwalitatieve gezondheidszorg. Financiële of andere moeilijkheden mogen dit niet in de weg staan. De drempel om hulp in te schakelen is soms al hoog, maar wanneer er minder (financiële) middelen zijn, is die duidelijk nog veel hoger”, legt Joke Busschaert van vzw Letterhop uit. Ze is ook verantwoordelijk voor het project ‘Okan start to swim and bike’.

Het is een vzw die zich richt op drie pijlers: financiële-, maatschappelijke- en praktische hulp/steun. “De vzw komt tussen in de kosten voor paramedische hulpverlening: kinesitherapie, logopedie en psychotherapie. Dit is gegroeid vanuit de nood die we voelden in de praktijk. Concreet wordt via een UiTPAS gewerkt om te kijken wie recht heeft op ondersteuning”, aldus Joke.

“We wilden zeker meer doen dan enkel financieel ondersteunen. We willen echt kansen aanreiken aan mensen die leven in kansarmoede. De vzw werkt maatschappelijk waardevolle en duurzame projecten uit. De projecten creëren kansen en hebben een breed draagvlak in de omgeving. Zo is er ook het project ‘Okan Start to Swim en Bike’.”

in klasgroep

Via Een Hart voor West-Vlaanderen krijgt de vzw een financiële ondersteuning van 5.000 euro voor haar project ‘Okan start to swim and bike’. “Heel concreet zijn het zwem- en fietslessen voor Okan-leerlingen (12 -18jaar) of leerlingen die Okan onderwijs volgden en al doorstroomden maar het zwemmen en/of fietsen nog niet onder de knie hebben. Het gaat steeds om individuele lessen met ervaren lesgevers die dan aangevuld worden met oefenmomenten in groep, met vrijwilligers. Er wordt in periodes van tien weken gewerkt. De eerste groep zwemmers is begonnen na de paasvakantie en we streven ernaar dat iedereen kan zwemmen tegen de start van de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie zal een eerste fietsgroep kunnen starten”, vertelt Joke.

“De oprichting van dit project kwam er door contact met LO-leerkrachten uit de doorstroomscholen. Wanneer Okan-leerlingen in hun klas terechtkomen, nemen ze natuurlijk deel aan de LO-lessen. Daar viel op dat het zwemmen voor een deel van de leerlingen echt niet op een veilige manier kon gebeuren. Voor de leerkracht zelf is het onmogelijk om die leerlingen individueel te begeleiden, er is een klasgroep”, legt Joke uit.

Sociaal aspect

“De steun van Een Hart voor West -Vlaanderen was de duw die nodig was om het project effectief van start te kunnen laten gaan. Daarnaast kunnen we rekenen op steun van verschillende serviceclubs uit de regio waardoor het project voor langere duur uitgewerkt kan worden”, vertelt Joke. “Met die 5.000 euro kan het project gecoördineerd en effectief meerdere keren uitgevoerd worden. In 2024 willen we 30 leerlingen leren zwemmen en fietsen. Loopt dat goed en is er blijvend vraag, dan gaan we verder. Met het geld wordt toegang tot het zwembad betaald voor zwemlessen en oefenmomenten, worden lesgevers en vrijwilligers betaald voor zowel zwem- als fietslessen, wordt voorzien in zwemgerief indien nodig, helpen we mee zoeken naar tweedehandsfietsen voor na de lessenreeks, noem maar op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier