Vrijwilligers op bezoek bij 85-plussers in Oostkamp

© GST
Redactie KW

Op huisbezoek gaan bij 85-plussers, het is een initiatief dat in Oostkamp al tien jaar bestaat en georganiseerd wordt door de seniorenraad met de steun van de gemeente en het OCMW. 73 vrijwilligers gaan de komende dagen 322 huisbezoeken afleggen om een gezellige babbel te hebben met een 85-plussers in Oostkamp. Op hetzelfde moment gaan ze hen ook informeren over het aanbod van gemeentelijke diensten dat Oostkamp biedt voor deze leeftijdsgroep.

Om de twee jaar bezoeken vrijwilligers, veelal zelf aangesloten bij een vereniging, in ket dader van de ouderenweek de 85-plussers die nog thuis wonen op het grondgebied van Oostkamp. Met dit initiatief wil de gemeente bepaalde noden opsporen en in kaart brengen. Maar veelal is dit initiatief een poging om mensen uit hun isolement te halen. “We hebben op onze lijst ongeveer 750 adressen staan en we schrijven ze allemaal tot twee keer toe aan met de vraag of we mogen langskomen”, weet Juliaan Maertens te vertellen, de coördinator van dit initiatief.

“Voor dit jaar hebben we dan 322 positieve reacties terug gekregen en gaan we die mensen ook bezoeken. Veelal is het menselijk contact bij zo’n bezoek dat de mensen appreciëren. Natuurlijk proberen we ze dan ook aan te sporen om meer buiten te komen. Maar eens een mens een beetje is vastgeroest in zijn huisje is het zeer moeilijk om hen terug bij te betrekken en naar bepaalde verenigingen en of activiteiten te brengen, maar we proberen het. We geven hen de Oostkampse seniorengids, een attentie en heel wat info folders waar ze dan zelf mee aan de slag kunnen.”

Sluit aan met de doelstellingen

Dit initiatief sluit nauw aan met de doelstellingen die de gemeente Oostkamp in zijn nieuwe beleidsplan en visie 203 ingeschreven heeft. “We hebben de woorden verbondenheid , betrokkenheid en toegankelijkheid hoog op onze agenda geplaatst en met jullie werk, de vele huisbezoeken aan toch soms een eenzame medemens, verwezenlijken jullie een deel van ons plan op een beter en vooral leefbaar en sociaal Oostkamp waarvoor ik jullie eeuwig dankbaar ben”, vertelde burgemeester Jan de Keyzer in zijn openingswoord.

“In die tien jaar dat dit initiatief loopt, is het aantal huisbezoeken en vrijwilligers gegroeid. In 2009, bij de start, waren er 41 vrijwilligers die 120 huisbezoeken aflegden. Twee jaar gelden 309 bezoeken door 65 vrijwilligers en nu 322 huisbezoeken met een nog grotere groep”, vertelt Juliaan Maerten. “Het is voor onze samenleving hartverwarmend dat er zich steeds meer vrijwilligers inzetten voor deze doelgroep van mensen.”

De huisbezoeken worden uitgevoerd door de leden van de seniorenraad, de straatambassadeurs en leden van de vrijwilligerswerking van de gemeente. Mensen die interesse hebben om mee te gaan helpen aan de volgende editie in 2021 of op een andere manier ten dienste willen staan van deze oudere bevolking kunnen zich aanmelden via het vrijwilligersplatform Give A Day via de website van de gemeente www.oostkamp.be/vrijwilligerswerk of via mail: vrijwilligers@oostkamp.be.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier