Vrijwilligers gezocht voor korte drempelbezoekjes

Redactie KW

Stad Wervik trekt binnenkort de baan op voor meer dan 8.000 korte, aangekondigde drempelbezoekjes. Hiervoor doet men een oproep tot vrijwilligers. “Sommige mensen zijn aan het wegkwijnen”, zegt schepen van Welzijn Sonny Ghesquière (SP.A).

Een goede geestelijke gezondheid van iedere inwoner is één van de grote bezorgdheden van het lokaal bestuur in Wervik. “Als lokaal bestuur nemen we hierin onze verantwoordelijkheid op door het ondersteunen van tal van acties”, zegt schepen van Welzijn Sonny Ghequière. “We reiken iedereen de hand en nemen een verbindende rol op in deze bewogen tijden. We bezorgden iedereen drie kaartjes, kochten drie babbelbanken met een spelmotief en op woensdag is er ‘soep op wielen’.”

Positieve boost

Stuk voor stuk mooie initiatieven om het mentaal welbevinden van de inwoners een positieve boost te geven ”, zegt de schepen. “Ook medewerkers van de lokale dienstencentra De Spie en De Kim gingen reeds de boer op en spoorden actief de zorgnood op bij kwetsbare personen. Samen gaan we nu een stap verder.”

In overleg met alle diensten werd een plan opgemaakt om bij elke inwoner van Wervik een coronaproof drempelbezoekje af te leggen . Om het plan op een economisch én maatschappelijk verantwoorde wijze te kunnen doen slagen, opteren we bewust voor een combinatie van ons personeel en vrijwilligers. De vrijwilligers gaan een korte opleiding krijgen. Begin maart willen we starten.

Nergens binnen

Er zijn maar liefst 8.061 adressen. Het is dan ook de vraag of de actie wel realistisch is. “We willen zoveel mogelijk vrijwilligers mobiliseren”, zegt Sonny Ghesquière. “We gaan zelf een tiental personeelsleden inzetten. Dat gaat van de sociale dienst en het Woon- en Zorgbedrijf tot De Spie en de Brugfiguur. Er zijn heel veel vrijwilligers nodig en ik denk dat we er ook veel gaan vinden. Het klinkt heel ambitieus, maar we moeten het niet overschatten. Die drempelbezoekjes kunnen ook vlug gaan.”

“Bellen we bij iemand aan en is alles daar in orde, dan kan die mens misschien iemand in de straat aanduiden waar er zeker eens moet worden aangebeld. Heeft er iemand een probleem, dan kunnen we de familie verwittigen. Misschien moeten we de adressen op de boerenbuiten eerst doen , we willen niemand vergeten.”

Reacties

Op de sociale media maakten inwoners hun bedenkingen of die bezoeken niet riskant zijn voor de gezondheid. Anderen merken dan weer op dat de jeugdbewegingen geen koeken aan de deur mogen verkopen, maar dat dit initiatief dan wel kan. “Ik begrijp de reacties en begrijp dat mensen vragen hebben”, zegt de schepen. “ En voor alle duidelijkheid: we gaan nergens binnen, zelfs al nodigen de bewoners hiertoe uit . Het blijft bij buiten babbelen. Wie aanbelt, draagt een mondmasker en heeft een legimitatiebewijs. We doen alles wat is toegelaten.” (EDB)

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Veronique Verhelst, coördinator burger en welzijn via veronique.verhelst@wervik.be of 056 95 21 15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier