Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op 500 deelnemers”

Wim Van Hecke en Peter Vael maken zich met de Brugse Zwemkring op voor Damme-Brugge. © ACR
Redactie KW

Corona, eendenkroos en vorig jaar blauwalg zorgden ervoor dat Damme-Brugge sedert 2019 niet kon plaatsvinden. Voor dit jaar koos de Brugse Zwemkring (BZK) voor een datum eerder op het seizoen. Zondag 30 juni is het zover met als nieuwigheid de zwemwedstrijd over een afstand van één kilometer.

In 2019 en het jaar ervoor was er een aangepaste versie van Damme-Brugge wegens wegeniswerkzaamheden langs de vaart. Zondag is het zoals vanouds, al was de kans na overleg met de bevoegde instanties klein dat de wedstrijd door blauwalg nog in augustus kon plaatsvinden. “We hebben daarom in samenspraak met de federatie voor eind juni gekozen”, stelt Wim Van Hecke. “Ondertussen zijn er in de maanden juli en augustus minder openwaterwedstrijden in vergelijking met vroeger. Puur door het milieu en de weersomstandigheden. We kregen van het stadslabo mee dat de waterwaarden voor zondag meer dan goed zijn.”

Het is de 98ste editie van Damme-Brugge. Naast de klassieke zwemafstanden vijf en drie kilometer in competitie is er nu naast vier kilometer ook een zwemjogging voor recreanten over een afstand van een kilometer met vertrek in de zwemzone van de Damse Vaart aan de Gemeneweideweg in Koolkerke. De aankomst is telkens voorzien nabij het ponton aan het begin van de vaart in Brugge. Daar komt een vlot. In het verleden lag De Lamme Goedzak daar als eindpunt. Nu ligt de boot bij de start in Damme.

500 zwemmers

Voor de competitiezwemmers is het een wedstrijd die telt voor het regelmatigheidscriterium lange afstand en het provinciaal kampioenschap Open Water Lange Afstand. “De inschrijvingen lopen goed binnen, uit veel hoeken van het land. We kunnen tot maximum 500 zwemmers gaan”, weet Peter Vael. “Er is tegen de middag ook voorzien in een Pacorace, in duo waar kinderen vergezeld van een volwassene 250 meter zwemmen. Ook de douches, de prijsuitreiking voorzien wij nabij het aankomstpunt.” (ACR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier