Zomerbar palmt opnieuw omgeving Sint-Annakapel in: “Ook af en toe evenement”

Stefanie Van Lierde neemt de leiding. © foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De pittoreske omgeving van de gerenoveerde Sint-Annakapel vormt tot begin september opnieuw het decor voor een gezellige zomerbar. Drijvende kracht is dit keer Stefanie Van Lierde (26), die er ook de werking als evenementlocatie in goede banen leidt. “De bar zit in een nieuw kleedje en we pakken uit met enkele nieuwigheden”, belooft ze alvast.

De Sint-Annakapel werd in 1864 gebouwd, maar nooit ingewijd. Ze stond jarenlang te verkommeren en na decennia van verwaarlozing bleven er enkel nog vier muren over. Ze is gebouwd in opdracht van Adilie Eugenie Vandermeulen, zus van oud-burgemeester Jan Francis Vandermeulen en echtgenote van Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke familie uit Tielt. Ze wilde de armen in het gebied op de christelijke weg helpen, maar het bisdom heeft de kapel nooit willen inwijden. Alles was nochtans voorzien, van een altaar tot kerkstoelen, maar het werd nooit in gebruik genomen. In de loop der jaren werd het een ruïne, tot zelfs een stalplaats voor een boer zijn koeien.

Bezielers Matthias Mattelaer, die de kapel van zijn vader kocht, en zijn vennoot bij architectenbureau DMOA Benjamin Denef, haalden Bert Devos aan boord om alles in goede banen te leiden. Sinds oktober vorig jaar is de kapel met zijn twee verdiepingen te huur als evenementenlocatie, terwijl er op het dak een gratis toegankelijk uitkijkplatform is. Vorige zomer was er al een beperkte zomerbar op dezelfde locatie, maar die breidt nu uit. De dagelijkse werking als evenementlocatie is voortaan in handen van nieuw gezicht Stefanie Van Lierde. Zij werkte het concept voor de zomerbar uit.

Container als bar

“De kapel wordt vooral gehuurd als locatie voor babyborrels, feestjes en bedrijfsevenementen”, zegt Stefanie. “In de zomer is het op dat vlak traditioneel iets kalmer en dus pakken we graag opnieuw uit met een zomerbar. Die ziet er dit keer iets uitgebreider uit. Zo staat er een mooie safaritent en hebben we meer gezellige zitmeubels en strandstoelen ter beschikking. Er staat ook een container die als bar dienst zal doen. We zijn er zowel voor fietsers en wandelaars die deze mooie streek bezoeken, maar uiteraard kan je ook specifiek voor de zomerbar langskomen en genieten van een drankje en hapje. Op de menukaart prijken cocktails en mocktails, maar ook frisdranken en bieren, waaronder enkele lokale van brouwerij De Poes (Tielts Kloosterbier en De Poes) en Omer Vander Ghinste (Omer, Ypra, Le Fort). Om te knabbelen voorzien we frituurhapjes, ijsjes en chips.”

“We plaatsen een safaritent, gezellige zitmeubels en strandstoelen”

De zomerbar opent nu vrijdag 28 juni om 17 uur de deuren. “We voorzien een leuk openingsevenement”, zegt Stefanie. “Beggie Catering komt langs met een foodtruck waar je fingerfood en hamburgers zal kunnen krijgen. Filliers komt rond 18 uur langs met twee nieuwe soorten Spritz-drankjes, die de hele zomer ook in het assortiment opgenomen zullen worden. Vanaf 19 uur komt ook het Gentse DJ-duo Wemo L. en Lilipili plaatjes draaien. Ze krijgen een mooi plaatsje op het balkon van de kapel, met uitzicht op de zomerbar. Op zaterdag en zondag zal je bij het bestellen van twee bieren van Van der Ghinste een flessenopener krijgen. Die dag zijn we uitzonderlijk open tot middernacht. De andere dagen is dat vroeger om de buren en natuur niet te veel te storen. We zullen op sommige dagen wellicht ook met een evenement uitpakken, hou daarvoor onze sociale media in de gaten.”

De zomerbar is de hele zomer open van donderdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 22.30 uur. “We zijn er nog tot en met 8 september”, zegt Stefanie. “Het is zeker ook mogelijk om een deeltje van de zomerbar af te huren voor groepen of een evenement. De zomerbar helemaal afhuren kan eventueel ook op dagen dat hij niet open is voor het grote publiek.

Meer info op www.sint-annakapel.be of op de Instagram- en Facebookpagina’s.